Mölndals målarskola

Mölndals målarskola


– som blev Hovedskous målarskola

Mölndalskonstnären Eric Ottenstam (1911-1988) hade ett och annat att berätta om Mölndals målarskola, som finns kvar än i dag men under namnet Hovedskous målarskola. Tack vare dessa uppgifter kunde Lars Gahrn sammanställa följande skildring. Trots små tillgångar lyckades skolan ge fart åt konstlivet i Mölndal och ge många mölndalsbor ett rikare liv. Den är intressant även såsom ännu ett exempel på hur Göteborg har sugit åt sig lyckade verksamheter, som har startats i Mölndal.

En enkel studiecirkel i början

År 1943 eller 1944 träffades några mölndalsbor på gatan. De var Gösta Andersson, Axel Eriksson, Ebbe Gustafsson, Egon Olsson och Eric Ottenstam. Alla var intresserade av teckning och målning, och de beslöt att samlas och arbeta tillsammans, så att de kunde lära av varandra. Det var så Mölndals målarskola började. Den instiftades i ordnade former 1946, men redan 1943 eller 1944 kom verksamheten alltså i gång så smått.

En av deltagarna kände konstnärinnan Saga Walli, och hon ställde upp som lärare mot ett ganska blygsamt arvode. Penslar, färg och duk, papper och pennor höll deltagarna sig med själva, och så lade de några kronor per man. Den avgiften räckte, ty lokaler uppläts gratis, och dessutom fick föreningen bidrag av ABF.

Först höll man till i en ABF-lokal i samma byggnad som gamla biblioteket vid Samuel Norbergsgatan. På den tiden hade barnkullarna blivit mindre, och skolorna hade därför lokaler till övers, och följaktligen kunde Mölndals målarskola flytta över till Toltorpsskolan. Målarna måste själva göra rent efter sig, och det var väldigt noga med rengöringen. Därifrån flyttade man till Kvarnbyskolan. I ett rum intill gavs pianolektioner. En kväll kom pianoläraren som vanligt gående med noter under armen, men av misstag öppnade han dörren in till målarskolan. Framför honom satt en nakenmodell. I sin förskräckelse tappade gubben noterna och sprang sin väg. Efter en stund stack han in huvudet igen, för att se om han verkligen hade sett rätt – och det var ju inte det minst roliga.

Konstnärer undervisade

I genomsnitt var 25 – 30 stycken målare och tecknare igång, och som mest räknade skolan ett 60-tal elever. Då måste man anordna en parallellkurs. Ebbe Gustafsson var en eldsjäl, som arbetade hårt för skolan. Arne Lidqvist hade likaledes mycket att bestyra. Eric Ottenstam var sekreterare och efterträddes i sinom tid av Åke Wingrot. Saga Walli undervisade, och en tid biträddes hon av en man vid namn Lydmark. Han hade studerat vid Konstakademien och kunde det där med perspektiv. Han undervisade ganska grundligt om perspektivlära och färgharmoni. Hans lektioner var givande, fastän de blev få. Man fick ut mycket av dem.

Börge Hovedskou tog över

Saga Walli efterträddes av Börge Hovedskou. Han var dansk och hade flytt undan nazisterna. Saga Wallis ateljé fick han övertaga, och han blev även hennes efterträdare som lärare för Mölndals målarskola. Hans ateljé låg inne vid Haga Nygata, och efter ett tag blev det så, att eleverna kom till läraren och tog namnet med sig. Börge Hovedskou var ju läraren och ledaren, och när någon tid hade gått, ändrade han namnet till Hovedskous målarskola. Den skolan finns kvar än idag med detta namn, även om Hovedskou själv är död sedan många år tillbaka.

Skolan betydde åtskilligt för konstlivet

Mölndals målarskola betydde en hel del för Mölndal. Många blev smått intresserade av måleri. En och annan kom själv igång och började måla. Ett par stycken elever blev etablerade konstnärer, till exempel Gösta Andersson, Axel Eriksson och Arne Lidqvist.

Sjutton år i Göteborg

Denna skildring av målarskolan har tidigare publicerats i Mölndals-Posten 27/1 1983. Framställningen har godkänts av Eric Ottenstam själv. En kortfattad historik över Hovedskous målarskola finns i boken, ”Hovedskous målarskola 1945-95: En annorlunda konstbok om drömmar och minnen, om undervisning och seende” (Redaktör Mårten Castenfors, 1995). Mölndals målarskola lyser här i stort sett med sin frånvaro. På ett ställe finner vi dock orden: ”Mölndals målarskola ville omgående ha tillbaka sina utlånade stafflier” (s. 13). Orsaken till denna tystnad är, att både Saga Walli och Hovedskou även hade andra konstelever, som undervisades inne i Göteborg. Därför har man från Göteborgs synvinkel betraktat Saga Walli och Börge Hovedskou som upphovet till konstskolan och inte verksamheten i Mölndal eller rättare sagt eleverna från Mölndal. Dessutom lyckades Mölndals målarskola på något sätt undgå att helt uppslukas. Många år senare återvände nämligen denna skola till Mölndal. Den flyttade till Göteborg 1951 (MP 30/8 1951) och återvände till hemstaden efter 17 år. Föreståndaren Ebbe Gustafsson kunde i början av 1969 hälsa eleverna välkomna till den nya lokalen på Tempelgatan 5A i Mölndal (Mölndals målarskola är äntligen i Mölndal, Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning 13/1 1969). Sedan dess har man hållit till på hemorten. Skolan har fortsatt, men då var inte Eric Ottenstam med längre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s