Kungstenen i Stensjön

Karl Johan högg inte i sten

– det gjorde Mölndalsborna.

 I Stensjöns strandkant, nära Strandpromenaden och åns utlopp ur sjön, finns en tavla, som berättar om sevärdheter. Bredvid tavlan finns en liggande sten med inristning. Vad är detta?

År 1819 gjorde lantmätaren Carl Wetterström en uppmätning av Mölndalsfallen. Kvarnfallens olika fallhöjd och gränser bestämdes noga. Den fasta utgångspunkten för uppmätningen var denna sten. För att utmärka stenen försåg man den med inskrift: C XIV J 1819. Detta år regerade Carl XIV Johan över Sverige och Norge. Det är anledningen till, att hans initialer är med. Med anledning av konungens initialer kom stenen att kallas ”Kungsstenen.” Just bokstaven X i XIV skall vara den fasta punkten, som man utgick ifrån, när fallen uppmättes. Mölndalsborna lät rista stenen. Däremot har kungen själv inte vare sig skrivit på stenen eller ristat.

Enligt uppgift skall man även ha använt Kungsstenen som vattenmärke. Stensjöns vatten fick inte dämmas upp, så att det steg över Kungsstenen. Just där Mölndalsån börjar rinna ut ur Stensjön, ligger en stor kupig sten mitt i fåran. Den kallas ”Röa mössa” och är likaså ett känt vattenmärke, som användes tillsammans med Kungsstenen. När vattnet har dämts upp, så att ”Röa mössa” är täckt av vatten och endast en liten strömvirvel visar var stenen finns, är Kungsstenen ännu inte täckt. Vattnet måste stiga ytterligare några centimeter innan även Kungsstenen blir överfluten.

År 2010 firar ätten Bernadotte 200-årsjubileum som svenskt kungahus. I en längre essä skall jag teckna stamfaderns livsgärning, som var betydelsefull och har följdverkningar ända in i vår tid. Vem var kungen som har fått ett så ovanligt minnesmärke i Mölndal?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s