Musslor från Gunnebo och Gunnebobro

Mystiska Gunnebo-musslor 

”Gunnebo-musslor” – vad är det? Frågan ställdes under Gunnebo Vänners höstmöte tisdagen den 11 november 2003. Sven-Erik Johansson – av Mölndals-Posten kallad ”bokmannen” – hade dukat upp ett bokbord med ett rikhaltigt urval av böcker, som vännerna fick köpa. Däribland fanns ett fyrtiosidigt häfte: ”gott med Gyllenhammars”, som innehöll allsköns recept. Gemensamt för dem alla är att Gyllenhammars havregryn ingår i recepten. En uppmärksam gunnebovän lade märke till att bland småkakorna fanns även ”Gunnebo-musslor”. Receptet lyder som följer:

 Frågan blir nu: åsyftas Gunnebo i Mölndal eller Gunnebo bruk i Småland? Tyvärr framgår det inte när häftet trycktes, men priset var ”Kr. 3:75”, och häftet innehåller flera färgbilder. Därför skulle jag förmoda, att det har tryckts under 1950- eller 1960-talen. Både färgbilderna och det höga priset tyder på sen tillkomsttid. Bland småkakorna nämns utöver Gunnebo-musslor även ”Mallorcabollar” och ”Ölandbollar”. I och med att allt framställs av Gyllenhammars havregryn är recepten inte gamla. Självfallet har man inte fått receptet till Mallorcabollarna från Mallorca, utan Gyllenhammars PR-avdelning har helt enkelt plockat ut ett geografiskt namn med god klang. (Även namnet Mallorca tyder på sen tryckning, eftersom Mallorcaresorna knappast blev vanliga förrän på 1950- och 1960-talen.) Gunnebo blev riksbekant på 1950-talet, och skulle man hitta ett namn med god klang, var vårt Gunnebo ett bra val på 1950- och 1960-talen. Däremot hade Gunnebo bruk inte samma lyster. Ett och annat talar alltså för att vårt Gunnebo åsyftas, men sannolikheten bevisar ingenting, och det kan förhålla sig på annat sätt.

 Vet någon besked? Har någon förut hört talas om ”Gunnebo-musslor”? Hör av er till oss i så fall.

Goda Gunnebobro-musslor

 Minns ni ”Gunnebomusslorna” eller havremusslorna? ”Bokdoktorn” Sven-Erik Johansson upptäckte 2003 receptet, som jag sedan dess har spridit. Gunvor Larsson följde receptet och gav mig några musslor med orden: ”Jag har själv ett bättre recept.” Jag bad genast att få även detta recept. Jag fick både detta och några musslor och kan nu intyga, att Gunvors musslor mycket riktigt är godare. Receptet bör därför spridas till fler, och här kommer det:

 Havremusslor            8 stycken

 65 g margarin (smältes, hälles över havregryn)
½ dl strösocker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver

Blanda och tryck ut i veckade (eller släta) aluminium-formar.
Grädda i 175 grader 10 min.
Lossas när de svalnat något.
Kan fyllas med frukt eller sylt och vispgrädde.

Dessa musslor har alltså i många år bakats av Gunvor Larsson, John Halls väg 3, vid Gunnebobro, där släktingar, vänner och bekanta har blivit bjudna på de välsmakande musslorna. De både kan och bör därför kallas ”Gunnebobro-musslor”. Använd namnet, baka musslorna, och bjud mig på dem, råder och förmanar

Lars Gahrn

Annonser

One thought on “Musslor från Gunnebo och Gunnebobro”

  1. Jag har följt ditt recept, bakat musslorna samt smakat på dem tillsammans med min hustru och en granne. Detta innebar tyvärr att den senare delen av ditt förslag med önskemålet att bjuda dig på dem inte är möjligt på grund av en uppkommen bristsituation.

    En liten komplettering bara: Låt musslorna stå i ugnen 12 minuter istället för 10.

    Ett stort tack för receptet.

    /Sören

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s