Midsommarfirandet – en framgång för Gunnebo

Framgång från första början

Midsommarstången på Gunnebo reses. Foto: Anna Jolfors.
Midsommarstången på Gunnebo reses. Foto: Anna Jolfors.

”Det kommer högst 200 midsommarfirare.” Förväntningarna var inte högt ställda, när Gunnebo Vänner startade midsommarfirandet på Gunnebo 1993. Dåvarande intendenten på Gunnebo, Sten G. Svensson, och sekreteraren i vänföreningen, nuvarande ordföranden, Lasse Larsson hade vågat trotsa olyckskorparna. De drog igång midsommarfirandet med stöd från många medlemmar, däribland den outtröttliga arbetsmyran Thore Enemyr. (Den nye ordföranden Thure Larsson kom likaså senare att betyda mycket). Med stigande förvåning såg de, hur folk i en oavbruten ström vällde fram mellan Kejsareterrassen och Gunnebos västra gavel. Man hade räknat med högst 200 midsommarfirare. Det kom ungefär 2000, med andra ord tio gånger så många. Midsommarfirandet blev en stor framgång alltifrån början.

Publiktillströmningen visar, att Gunnebo är omtyckt

Året därpå hade antalet besökare hoppat upp till 4000. År 1998 hade siffran stigit till 5000, och sedan blev 5000 eller 6000 den vanliga siffran, förutsatt att det inte hällregnade. Gunnebo Vänner fortsatte att vara huvudansvariga i sjutton år, till och med 2009. Midsommarfirandet redovisades i varje Gunneboblad, föreningens medlemstidning, som har varit min källa. År 2010 tog AB Gunnebo Slott & Trädgårdar över.

Midsommarfirandet var en stor framgång för föreningen – men även en stor framgång för Gunnebo som stadspark. Midsommar skall firas, det är en allmän uppfattning. Vart vänder man sig då? Jo, man beger sig till Gunnebo – om man har möjlighet att fira där. Redan på friherrinnan Hilda Sparres tid blev Gunnebo mölndalsbornas friluftsområde. De tog sig in i området antingen de hade tillåtelse eller inte. (Frågade man om lov, gjorde Sparrarna inte några svårigheter, men somliga brydde sig inte om att fråga.) När Mölndals stad inköpte egendomen 1949, föll alla hinder. Där strövar ständigt folk, men vill man ha reda på, hur omtyckt Gunnebo är som stadspark, skall man gå dit en midsommarafton, då solen skiner.

Gunnebo Vänners kulturpris

Lasse Larsson, ordförande i Gunnebo Vänner, har utdelat Gunnebo Vänners första kulturstipendium till Lars Gahrn. Foto: Anna Jolfors 2011.
Lasse Larsson, ordförande i Gunnebo Vänner, har utdelat Gunnebo Vänners första kulturstipendium till Lars Gahrn. Foto: Anna Jolfors 2011.

Detta är verkligen ett lämpligt ställe att fira midsommar på. Man är nära storstaden men ändå avskärmad ifrån den. Befinner man sig nere i någon av Gunnebos djupa dalar, är man avskärmad från omgivningarna och ostörd. Enda påminnelsen om moderna tider är ett tåg, som någon gång emellanåt kommer glidande på järnvägen.

Gunnebo och midsommarfirandet betyder mycket för många, inte minst för Gunnebo Vänners ordförande Lasse Larsson. Han är född, uppvuxen och bosatt vid Gunnebobro. Både hans far och hans farfar har både bott och arbetat på Gunnebo. Midsommaren 2011 var han tillbaka på Gunnebo. Föreningen Gunnebo Vänner hade nämligen instiftat ett kulturpris, och nu skulle det utdelas på midsommarafton. Detta år var han inte längre spelman och lekledare på Gunnebo, men han var prisutdelare. Jag fick den stora äran att mottaga detta kulturpris.

Barn- och familjeföreställning

Till publikframgångarna har givetvis bidragit, att detta hela tiden har varit en barn- och familjeföreställning. Här har inte förekommit någon sprit, inte något bråk, inte några som helst störande uppträden. Ordningsvakter behövs inte och har aldrig förekommit.

Mat på takspån

Midsommarstången vid Gunnebo slott. Foto: Anna Jolfors.
Midsommarstången vid Gunnebo slott. Foto: Anna Jolfors.

2011 års midsommarfirande liknade tidigare års, och så skall det vara. Tyvärr var det mulet och kyligt, men så är det ju ibland på midsommar. Intressant var att se, att man serverade mat på takspån med Gunnebo-bolagets namn inbränt. Som bekant förekom på 1700-talet porslin och tenn enbart i de högsta kretsarna. De flesta åt på trätallrikar eller träskivor. Efteråt kan ju spånen användas som takspån eller ved. På detta sätt slapp man ifrån både papp och plast.

Lekkossan på Gunnebo har fått sällskap av två kalvar, som barnen kan rida och gunga på. De invigdes på nationaldagen detta år och var nu flitigt använda.

Turer med häst och vagn

På Apollos kulle förekom ponnyridning. Borta vid stallet anordnades turer med häst och vagn. Hästen hade en krans av blommor och blad runt hals, och som extraförplägnad skulle den få äta upp denna krans, när människornas firande på Gunnebo var över. På så vis fick även hästen fira midsommar. Alla hade således anledning att vara nöjda – utom med

Man kunde åka med häst och vagn från mangelboden och drängstugan bort till och runt ridhuset. Foto: Anna Jolfors 2011.
Man kunde åka med häst och vagn från mangelboden och drängstugan bort till och runt ridhuset. Foto: Anna Jolfors 2011.

vädret.

Midsommarfirande med anor

Vi har ett par gamla belägg för att man har firat midsommar på Gunnebo. Det äldsta är skalden Olof Benjamin Lunds ”Divertissement på Gunnebo” 1797. (Se Lars Gahrn, Gunnebo – ett slott i tiden, 1997, s. 61-62). Efter att ha övervägt alla möjligheter har jag dragit slutsatsen, att midsommarstången redan då stod på nuvarande plats. Detta område kallades då ”Les champs elysées”, och elyseiska fält var just platsen för spel och lekar. (Lars Gahrn, Midsommarfirande på ”de saliges ängder”, artikel i Gunneboblad 2/ 2006 s. 3-8.)

År 1861 omtalar en till namnet okänd reseskildrare ”prettily decorated May-poles” (vackert smyckade majstänger), som stod intill stilträdgården, alltså uppenbarligen på ungefär samma plats, där majstången nu står. (Se: A scamper through Sweden: or jottings from my journal, London 1862, s. 44. Jag tackar Jan Westin, som har upptäckt denna värdefulla källa. Han är en flitig samlare av göteborgiana och har rentav en egen blogg om göteborgslitteratur, http://boksamlareigoteborg.blogspot.com.

Uppenbarligen har midsommarfirandet på Gunnebo framtiden för sig. En lämplig och trevlig plats samt lyckade arrangemang borgar för framgång.

Klicka här för denna artikel i pdf-format!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s