Kungahälla i Ytterby grävs fram

En dröm har gått i uppfyllelse. Det äldsta Kungahälla (Kungälv) har återfunnits och håller på att utgrävas. Kungahälla

började som en kungsgård i nuvarande Kungälvs Ytterby strax nedanför det stora gravfältet i Ytterby (Bohusläns näst största). Arkeologen Kristina Bengtsson kom Kungahällas hemligheter på spåren och kunde klarlägga sammanhangen. Tack vare utgrävningarna blir bilden av det äldsta Kungahälla nu alltmer detaljerad.

Krukskärvor i mängder

 Lördagen den 13 augusti 2011 anordnades en arkeologidag i Ytterby av Institutionen för Historiska Studier vid

Fullt med folk på grävplatsen i Kungälvs Ytterby, där den gamla kungsgården Kungahälla nu grävs fram.
Fullt med folk på grävplatsen i Kungälvs Ytterby, där den gamla kungsgården Kungahälla nu grävs fram.

Göteborgs Universitet och Föreningen Kungälvs Musei Vänner i samarbete med Ytterby Folketshusförening. Ulf Ragnesten, Simon Karlsson och Joel Westblom visade grävplatsen, som ännu omfattar endast en mindre del av området. Hela vägen nedanför gravfältet finns nämligen rester av gamla byggnader från århundradena före Kristi födelse fram till vikingatid. Detta område har varit fast mark, långt från havet, i flera tusen år. Ändå kändes en frisk doft av salt på grävplatsen. Marken är sandhaltig. Bevarandeförhållandena för trä och metaller är tyvärr mycket dåliga. Däremot har man hittat stora mängder krukskärvor. På utgrävningsytan har man tagit upp fynd, huvudsakligen keramikskärvor, som fyller omkring 60 fulla fyndbackar. Många av skärvorna har intressanta mönster, som skulle kunna komma till användning på nytt.

En värdefull ring från Kastellegården

Kristina Bengtsson berättar om gravfältet. Folk står på hällarna, som kallades Konungahälla.
Kristina Bengtsson berättar om gravfältet. Folk står på hällarna, som kallades Konungahälla.

Man kan dock göra fynd även genom att söka i museimagasinen. År 1921 upphittades i ett jordgubbsland nere vid Kastellegården (den senare köpstaden Kungahälla) en fingerring med en sten och inskriften ”Roger bar mig”, skriven på latin. Under sitt korståg för 900 år sedan träffade den norske kungen Sigurd Jorsalafar kung Roger av Sicilien. Kanske fick Sigurd denna ring av Roger. Sigurd byggde kastellet nere vid älven. Detta möjliga samband mellan Sigurd och fingerringen kan visserligen inte bevisas, men visst är ringen en bra sinnebild för gamla Kungahälla: Den är dyrbar, den drar till sig blickarna, och den vittnar om förbindelser med främmande länder. Kristina Bengtsson sökte efter den i Statens Historiska Museum. En kopia tillverkades och visades nu i en monter i Ytterby Folkets hus.

Kung Sigurd återvänder!

Sigurd Jorsalafar företog ett korståg 1108-1111. Han återvände alltså till Norge för jämnt 900 år sedan. Hans historia

Den norske kungen Sigurd Jorsalafar återvänder från sitt korståg till sin kungsgård Kungahälla.
Den norske kungen Sigurd Jorsalafar återvänder från sitt korståg till sin kungsgård Kungahälla.

framställdes i ett bildspel och i en utställning i Folkets hus. När Kristina Bengtsson visade omkring på gravfältet, fick hon se ett ryttarfölje långt nedanför sluttningen. Hon uppmanade åhörarna att skyndsamt vandra nerför ”hällan” och ta emot konung Sigurd, som nu kom tillbaka från det heliga landet. Efter en stund kom nio ryttare ridande med röda kors på vita sköldar och två fanor, den ena med ett lejon på och den andra med ett kors. De mottogs av en abbot, som på latin hälsade konung Sigurd välkommen tillbaka till sitt rike. Ryttarna satt där på sina hästar en god stund alltmedan mobiltelefonerna fotograferade. Därefter satt de av. Konungen fick ett horn med mjöd av en kvinna och satte sig på en bänk med sina ryttare bakom sig. Återigen arbetade mobiltelefonerna en god stund. Sådana försök att ge historien liv på nytt blir allt vanligare i allt fler sammanhang. Även denna gång förstod man, att åhörarna uppskattade dessa historiska bilder. Hur många fotografier, som togs denna eftermiddag, lär vara svårt att säga, men många var de. Ryttarna tillhörde den militärhistoriska föreningen Bohus Elfsborghs Caroliner, som har sina hästar på Mariebergs gård, ett förnämligt gammalt herresäte strax utanför Kungälv. De var lika hemma i omgivningarna som någonsin konung Sigurd.

Sponsormedel behövs

Lasse Bengtsson tittar på besökarnas fornfynd och talar om vad de har funnit.
Lasse Bengtsson tittar på besökarnas fornfynd och talar om vad de har funnit.

Pilbågsskytte anordnades av den kände bågskytten Björn Källhult. Tina Andersson ägnade sig åt högläsning för barnen bland gravhögarna. (Högläsning bland högarna – nästan vitsigt!) Anna-Lena Gerdin och Kristina Bengtsson föreläste. Lasse Bengtsson och Hanna Löfquist medverkade likaså. Solen sken. Sommaren visade sina bästa sidor, och folk strömmade till.

– Så här mycket folk har det aldrig varit här på gravfältet förut, sade Kristina Bengtsson.

Alla hade anledning att vara nöjda.

Kungahällaprojektet har kommit en bit på vägen, men mycket återstår. Sponsormedel behövs. Som Hanna Löfquist sade:

– Projektet kan inte bygga alltför mycket på volontärarbete.

En av volontärerna eller eldsjälarna är Harri Blomberg, ”en riktig klippa i projektet (Kristina Bengtsson). I november och december 2009 stod han hela dagarna i lera och snöglopp och vattensållade, och inte ett öre fick han för sitt slit. Han är dessutom mycket påläst om allt möjligt och skriver många artiklar på Wikipedia. Det är underbart att sådana människor finns, men de skall räcka till för många föreningar och projekt. Därför efterlyses även sponsormedel.

Klicka här för denna artikel i pdf-format!

Annonser

One thought on “Kungahälla i Ytterby grävs fram”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s