Marstrand och Oscar II

Kunglig glans förgyller ännu Marstrand

Ångaren Bohuslän fick föreställa Oscar II:s chefsfartyg Drott under sekelskiftesdagarna i Marstrand, och visst kan denna stora och vackra ångare med fördel användas som ett kungligt kryssningsfartyg.
Ångaren Bohuslän fick föreställa Oscar II:s chefsfartyg Drott under sekelskiftesdagarna i Marstrand, och visst kan denna stora och vackra ångare med fördel användas som ett kungligt kryssningsfartyg.

När kungafartyget Drott gled in i Marstrands hamn, flockades folk på kajerna. Alla var ivriga att få se Hans Majestät Konung Oscar II, Sveriges, Norges, Götes och Wendes konung. Somliga hade valt att åka till denna badort och bo där på sommaren för kungens skull. Konungen spred glans över Marstrand och Västkusten. Denna kungliga glans från förra sekelskiftet förgyller ännu Marstrand. Under sekelskiftesdagarna i Marstrand fredagen den 19, lördagen den 20 och söndagen den 21 augusti 2011 fick besökarna många bevis för den saken.

Tjugo års kunglig glans

Hans Majestät Konung Oscar II och överhovjägmästare Victor Ankarcrona ses här på Bohusläns däck före landstigningen och hyllningen i Marstrand.
Hans Majestät Konung Oscar II och överhovjägmästare Victor Ankarcrona ses här på Bohusläns däck före landstigningen och hyllningen i Marstrand.

Carlstens fästning på Marstrand användes som fängelse, och fångarna arbetade med att hugga sten och bygga ut fästningen. År 1854 och följande år överfördes fångarna dock till andra fängelser. Fästningen var på sin tid en av de starkaste i riket, men artilleriet utvecklades snabbt under 1800-talet. De murar, som var starka i seklets början, hade svårt att klara artillerield vid mitten av århundradet. År 1882 lade man ner fästningen, och garnisonen avtågade. Hädanefter var Marstrand enbart idyll, och sommaren 1887 kom Hans Majestät Konung Oscar för första gången inseglande i hamnen på sitt legendariska chefsfartyg Drott. Den gamla hårda tiden var slut. Sommarsolen lyste. Tack vare de kungliga besöken blommade Marstrand upp som badort mer än någonsin tidigare. Konungen återkom troget år efter år från 1887 till och med 1907, hans dödsår. Man ansåg vid denna tid, att salta havsbad var nyttiga för hälsan, och här var vattnet saltare än på de flesta andra ställen. Kungen var påtagligt uppiggad efter varje vistelse i Marstrand, men det berodde kanske mest på avkopplingen från statsärendena och från de politiska motsättningarna samt på det bekymmerslösa livet med nöjen och en enbart beundrande omgivning. Ungefär som för kungen var det för många andra. Man kopplade av det vanliga livet och levde förhållandevis bekymmerslöst några veckor i sommarsolen.

Konung Oscar går igen!

Konungen har stigit i land och skall tala till folket med sedvanlig värdighet och vältalighet.
Konungen har stigit i land och skall tala till folket med sedvanlig värdighet och vältalighet.

Den kungliga glansen förgyller ännu Marstrand. Utanför Societetshuset står kungens byst alltsedan 1897 på en pelare, och under sekelskiftesdagarna i Marstrand strävar man efter att återuppliva badortslivets glansfulla dagar i skiftet mellan 1800-talet och 1900-talet. Marstrand har under 1900-talet hävdat sig utomordentligt bra som turistort, vilket kan avläsas bland annat i huspriserna, men det är konung Oscars tid, som man ser tillbaka på och vill återuppliva.

Under sekelskiftesdagarna kan man rentav se Hans Majestät vandra omkring på stadens gator, åtföljd av sin trogne adjutant, överhovjägmästare Victor Ankarcrona och ofta omsvärmad av sköna och förtjusande damer i sekelskiftesdräkter. Ibland kan man se hela sällskapet åka i ett praktexemplar av en Buick, årgång 1929, vilket är något förvånande, eftersom konungen som sagt avled redan 1907. Ännu mer förvånande är ju att kunna möta konungen här och nu, eftersom han ju har legat död i Riddarholmskyrkan i mer än ett århundrade. Lösningen på dessa gåtor är, att konungen spelas av Anders Arnell, även känd som ”matpredikanten”.

Skämt och allvar

Arnell gör en utmärkt insats. En sådan roll måste spelas med glimten i ögat, men man måste akta sig för att glida över i spex. Syftet är ju trots allt att ge en föreställning om, hur det kunde ha gått till. Arnell balanserar skickligt och har funnit vad som är lagom. Före kungens ankomst var jag ute på en trevlig och vacker båtresa med fartyget Drott, en sentida passagerarbåt, som körs av ”Gunnars Båtturer”. Då båten gick nedåt Albrektsunds kanal, såg vi en mindre båt ligga stilla vid sidan om farleden. Ombord stod konungen och överhovjägmästaren och gjorde honnör.

– De inväntar nog ångaren Bohuslän, sade jag. De tänker förmodligen stiga ombord på Bohuslän för att kunna anlända ståndsmässigt till Marstrand.

Konung Oscar och Victor Ankarcrona uppskattade att umgås med vackra och förtjusande damer ur societeten.
Konung Oscar och Victor Ankarcrona uppskattade att umgås med vackra och förtjusande damer ur societeten.

Snart uppfångade vår kapten deras anrop till Bohuslän: Hans Majestät önskar gå ombord på ångaren Bohuslän för inspektion. Skådespelaren höll på sin värdighet som konung och kunde samtidigt skämta. Högtidligheten och värdigheten var utmärkande egenskaper för Oscar II, och Arnell visste hela tiden hur han skulle uppträda. Arnell är inte bara en skådespelarbegåvning utan även fyndig. Han kan den svåra konsten att finna sig och improvisera. Att improvisera bra och lagom roliga skämt är inte lätt, men Arnell kan denna konst. Victor Ankarcrona heter till vardags Claes Milde. Även han gjorde en utmärkt rolltolkning, även om han här – liksom i verkligheten – stod i konungens skugga.

Mycket skulle kunna skrivas om dessa sekelskiftesdagar i Marstrand den 19-21 augusti 2011, men det blir kanske anledning att återkomma. Jag har dock denna gång nämnt Oscar II:s framträdande uppgift i firandet, eftersom jag har blivit förbluffad över historiens betydelse även i en så framgångsrik turistort som Marstrand, och eftersom man även här mötte vad som nu kallas ”reenactment”, alltså återupplivande av historien eller genomförande på nytt av historiska händelser. Inte minst beaktansvärt är, att kungabesök kan vara betydelsefulla för en ort, fastän de ligger mer än ett århundrade tillbaka i tiden.

Lästips

A. Hasselgren, Oscar II: En lefnadsteckning, Sthlm 1908. (Marstrandsbesöken skildras på sidorna 114 samt 497-506.)

Josef Linck, Konung Oscar II: Biografisk skildring, Sthlm 1897. (Marstrandsbesöken omtalas på sidorna 305-308.)

Emily Wijk, född Dickson, Från Oscar II:s Marstrand, kapitel i boken: Från gamle kungens tid: Minnen kring Oscar II under redaktion av Adam Lewenhaupt, Uppsala 1939.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

2 reaktioner till “Marstrand och Oscar II”

 1. Hej.
  Det är sagt mig av min farmor att hennes far H H Norman var kock ombord på Oscar II båt. Jag vet inte under vilken tid men tidigt 1900 tal troligen.
  Jag undrar om man kan få fram information om detta någonstans.
  Vänligen
  Inger Lundvall

  1. Bernadottearkivet i Stockholm har handlingar rörande de svenska kungarna av huset Bernadotte. Jag skulle kunna tänka mig, att avlöningslistor för sjöfolket skulle kunna finnas där. (Drott kan dock ha bemannats med sjöman från örlogsflottan, och då kan det bli svårt.) Varje år sammanställdes ett Drott-album med fotografier och annat från årets resor. Möjligen skymtar även besättningsmännen på dessa fotografier.

   mvh

   LG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s