Bestycka Bohus

Bestycka Bohus fästning!Arbetet med Kungälv och Bohus fästning går vidare. Ett av förslagen är, att Bohus fästning skall förses med några kanoner - så som man redan för många år sedan har gjort på Varbergs fästning. (Gammal vykortsbild.)

Torsdagen den 25 augusti 2011 invigdes en dryg vecka med många programinslag: ”Kungälv Blomsterstad”. Kungälv har alltid varit känt för sina stora och vackra trädgårdar. Staden var in i vår tid en småstad, där tomterna var stora och gav utrymme åt både köksträdgårdar och prydnadsträdgårdar. Lyckligtvis har gamla Kungälv aldrig byggts om eller förtätats. Den nya tiden har helt enkelt kommit med nya kvarter utanför den gamla stadskärnan. De gamla husen och deras trädgårdar finns kvar. Här finns mycket att se, och under den dryga veckan öppnade många kungälvsbor sina trädgårdar för visning.

Festtåg genom Kungälv

Riksänkedrottningen Hedvig Eleonora (Ann Jönsson) var med vid övningarna i Kungälv. Bengt Rosander berättade för åskådarna. Foto: Steve Prytz.
Riksänkedrottningen Hedvig Eleonora (Ann Jönsson) var med vid övningarna i Kungälv. Bengt Rosander berättade för åskådarna. Foto: Steve Prytz.

Denna stora satsning inleddes med ett festtåg genom gamla Kungälv. Bohus Elfsborghs Caroliner och Gustav II Adolfs Fotfänika ställde upp i Västra Parken vid Nytorget och tågade med fanor, trummor och kavalleri, två man i bredd, på Västra gatan, över Gamla torget och in på Fästningsholmen. När man såg de karolinska uniformerna och fotfänikans färgglada dräkter, förstod man, att de, som förr skapade dräkter och uniformer, hade samma målsättning som de, vilka sätter ihop blomsterrabatter. Det gäller att förena starka färger, så att de bildar en harmonisk enhet. Dräkt och rabatt hade samma syfte: att lysa, glädja och göra intryck. Soldaterna lyckades utmärkt med detta under sitt tåg genom staden.

Kungälv – trädgårdsstaden

Framme vid fästningen fanns en skådebana uppbyggd. Kommunfullmäktiges ordförande Elisabeth Mattsson, Verna Rydén, ordförande för Kungälvs Musei Vänner, och Nils Zanders, tidigare rektor för Nordiska Folkhögskolan, talade inspirerat om Kungälv som trädgårdsstad. Hanne Juul sjöng vackert på både svenska och danska. Därefter var det dags för soldaterna att uppföra ett krigsspel. En avdelning försvarade fästningen, och en skulle anfalla. Soldaterna sköt med kanoner och musköter. Belägrarna utsattes för flankerande motanfall av kavalleri, infanteri och dragoner. De vek då undan och försvann utom synhåll för oss åskådare.

Trevlig hälsningssalut

Karoliner i väntan under något av mellanspelen i föreställningen. Foto: Steve Prytz.
Karoliner i väntan under något av mellanspelen i föreställningen. Foto: Steve Prytz.

Avslutningsvis bildade alla soldater gemensam linje och ryckte tillsammans fram mot oss åskådare, för att vi skulle få uppleva, hur det kändes, när en fientlig linje ryckte fram mot oss. Bengt Rosander berättade trevligt och kåserande om soldaternas uppvisningar.

Hans mest uppmärksammade uttalande var en uppmaning till kungälvsborna att återigen sätta upp kanoner på fästningen. Så har – som bekant – skett på Varbergs fästning. Prins Bertil, hertigen av Halland, framförde på sin tid i ett av sina tal förslaget, att man återigen skulle sätta upp kanoner på fästningsvallarna. Förslaget ansågs då djärvt, men det visade sig vara lätt att få sponsorer – det hette kanske rentav ännu på den tiden ”donatorer” – till kanoner åt Varbergs fästning. Visst kunde det vara trevligt att fira nyår med kanonsalut från Bohus fästning eller att på valdagar tillkännage vallokalens öppnande och stängning med kanonskott. Man kunde hälsa framstående gäster och turistbussar välkomna med salut och så vidare. Jag berättade om Bengt Rosanders förslag för min gode vän Hilbert Tollesson, bosatt på Strandgatan i Kungälv. Han har tidigare arbetat med bland annat underhåll av fästningen. Hilbert utbrast genast:

–         Ja, det tycker jag verkligen, att de skulle göra! Det borde de ha gjort för länge sedan!

Karolinerna tågar i väg. Foto: Steve Prytz.
Karolinerna tågar i väg. Foto: Steve Prytz.

Bara någon dag därefter läste jag i tidningen, att fästningen och Kungälvs blivande besökscentrum ”Bohusporten” skulle få 60 (sextio) miljoner. Det rör på sig vid Nordre älv. Detta kommer att leda till ett stort uppsving för turistnäringen i hela Västsverige. Pengarna borde räcka till även några kanoner – om det mot förmodan skulle visa sig svårt att finna sponsorer. Soldater att sköta kanonerna har man redan.

Karolinska ryttare rider genom Kungälv. Hästarna är i vanliga fall stallade i Mariebergs gård utanför staden. Foto: Steve Prytz.
Karolinska ryttare rider genom Kungälv. Hästarna är i vanliga fall stallade i Mariebergs gård utanför staden. Foto: Steve Prytz.
Även Gustaf II Adolfs fotsoldater var med på festtåget genom Kungälv. Foto: Steve Prytz.
Även Gustaf II Adolfs fotsoldater var med på festtåget genom Kungälv. Foto: Steve Prytz.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

5 reaktioner till “Bestycka Bohus”

 1. Hejsan.
  Jag vet att det kanske är fel ställe att fråga på men jag har letat och inte hittat det jag söker.
  Vet någon som läser här om och var man kan få tag på dessa uniformer, kopior såklart.
  Tacksam för alla tips jag kan få.
  bryntebygg@gmail.com
  Tack på förhand
  Tobias
  Vilhelmina

  1. Hej!
   Googla på Kongilige Bohus Elfsborghs Caroliner (KBEC) och Westgiötha Gustavianer. Dessa föreningar har många dräktexperter.
   Mvh Lars Gahrn

 2. Trevlig artikel Lars! Du är alltid välkommen att intervjua våra soldater och stör inte alls! Hoppas vi ses även denna säsong!

  Mvh/Bengt Rosander, Bohus Elfsborghs Caroliner

 3. Hej Lars detta är en väl skriven artikel om våran förening GIIA jag tycker den väl berättar vad vi är och våran historia & vad vi pysslar med du kunde ha tagit en sväng och intervjuat soldaterna i föreningen men även trossen så får folk även lära känna våra killar & tjejer som är med i föreningen sedan kan du ju även kanske lägga upp detta i Mölndalsposten men även i GP Göteborgsposten en stor artikel

  M.V.H. Gert Linderoth Steff Pik Gruppen

  1. Tack för vänliga omdömen. Förslaget att intervjua soldater och trossfolk tackar jag för. Det kan ge mycket. Vid framträdandena har jag dock inte velat störa, eftersom mycket händer hela tiden, men jag skall passa på vid lugnare tillfällen. Förhoppningsvis skriver jag fler artiklar, och då är det bra att ha nya infallsvinklar. Mvh L.G.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s