Lyft fram Älvsborgs Slott!

Soldater ur Gustav II Adolfs fotfänika skjuter invigningssalut till Klippandagarna.
Soldater ur Gustav II Adolfs fotfänika skjuter invigningssalut till Klippandagarna.

Hur kommer man till ruinerna efter Älvsborgs slott (Gamla Älvsborg)? Den, som kommer med bil, har det inte lätt, ty Älvsborg är dåligt skyltat. I korsningen mellan Karl Johansgatan och Banehagsgatan finns en skylt, men det är också allt. Vägvisningsskyltarna har namnet ”Klippans kulturreservat”, som är välkänt i Göteborg, men ute i landet är Älvsborgs slott (eller Gamla Älvsborg) mest känt. Slottet var en av rikets viktigaste fästningar. Två gånger tvingades svenskarna lösa tillbaka slottet från danskarna. Älvsborgs andra lösen, betalad på 1610-talet, uppgick till den då svindlande summan av en miljon riksdaler. Älvsborg är ett känt namn i historien, men vägen dit är undermåligt skyltad.

Bättre skyltning behövs

En, som har upptäckt och påtalat detta, är arkivarien, filosofie licentiat J. B. L. D. Strömberg. Han håller på med (och har snart fullbordat) ett stort arbete om de svenska kungarnas resor. Han undersöker var deras skrivelser är utfärdade, och givetvis är de oftast skrivna på något av rikets slott, ibland på Älvsborg. På semestrarna har denne forskare rest runt till slotten i Sverige och Finland för att få se de platser, där skrivelserna undertecknades en gång i tiden, men till Älvsborg var det inte lätt att hitta. I en skrivelse till Göteborgs Stadsmuseum har J. B. L. D. Strömberg påtalat dessa förhållanden och efterlyst en ändring. I ett meddelande till mig påtalar han, ”att det var ganska hopplöst att hitta dit även då man gick till fots, eftersom skyltning saknades till och med i slottets omedelbara närhet”. Får vi be om bättre skyltning till Älvsborgs slott!

Modell av slottet ställs ut

Klippankompaniet hade låtit bygga en modell av Älvsborgs slott. Det kan nu ses i Novotel (hotellet, som har inretts och byggts i borgbergets sluttning).
Klippankompaniet hade låtit bygga en modell av Älvsborgs slott. Det kan nu ses i Novotel (hotellet, som har inretts och byggts i borgbergets sluttning).

Många frivilliga krafter arbetar dock för att lyfta fram både Älvsborgs slott och Klippan-området. Årligen anordnas ”Klippandagarna” av Föreningen Södra Älvstranden. Under 2011 inföll dessa dagar lördagen den 27 och söndagen den 28 augusti. Klippankompaniet hade låtit tillverka en modell i stor skala av slottet, och denna förevisades jämte en krönsten, som hade suttit över huvudporten eller någon annan av de viktigaste portarna. Stenen pryds av en kunglig krona och bokstäverna IR, vilket står för Iohannes Rex, det vill säga ”konung Johan” (III). En mindre upplaga av denna sten, något förminskad, har nytillverkats och kan inhandlas. Mikael Svensson har forskat om slottet, beräknat skalan och gjort ritningarna till slottsmodellen, som har tillverkats av Kjell Oddvar Mathisen. Modellen är tillgänglig för allmänheten i Novotel, hotellet inom det forna slottsområdet. Man går uppför trappan och tar omedelbart av till vänster.

Caroliner och Gustavianer

Marknad anordnades som vanligt, och inte mindre än tre militärhistoriska eller kulturhistoriska föreningar deltog: Gustav II Adolfs Fotfänika, Bohus Elfsborghs Caroliner och Westgiötha Gustavianer. På gräsvallen framför den gamla ankarsmedjan återuppförde de ”Slaget om Klippan anno1612”i närvaro av riksänkedrottningen (spelad av Ann Jönsson, ordförande för Föreningen Södra Älvstranden). Den förening, som ligger Älvsborgs slott närmast i tiden, är Gustav II Adolfs Fotfänika. Ännu under denne konungs tid hade man inte uniformer, utan knektar och befäl klädde sig i herrskapskläder av olika utföranden och olika färger. Inför fältslag satte man på sig något fälttecken, för att man skulle kunna skilja fienderna från sina egna. Fotfänikans soldater har därför kläder i olika utföranden och olika färger. Omväxlingen är både intressant och tilltalande.

En krönsten, som har suttit över en port i Älvsborgs slott, finns bevarad. Den har nu tack vare Klippankompaniet nytillverkats.
En krönsten, som har suttit över en port i Älvsborgs slott, finns bevarad. Den har nu tack vare Klippankompaniet nytillverkats.

Göteborgs ”beefeaters”

Fotfänikan kan jämföras med engelsmännens ”beefeaters”, knektar, som, iklädda elisabethansk klädebonad, bevakar Towern och sedan länge är en av Londons mest kända turistattraktioner, förevigade på tusentals fotografier varje turistsäsong. Här har, i all tysthet och utan kostnad för stat och kommun, Göteborg fått en motsvarighet till Londons beefeaters, mycket användbara så snart politiker och turistmyndigheter börjar begripa, att Göteborg behöver historiska blickfång vid mottagningar av gäster och vid större turistevenemang. Göteborgs byggnader från 1600-talet har bokstavligt talat gått upp i rök, men en är kvar: Kronhuset. En högvakt med Gustav II Adolfs fotknektar vid Kronhuset vore ett historiskt blickfång, som skulle heta duga.

Kungen grundade tre städer

Fotfänikan är dock användbar på fler orter. Västergötlands tre västligaste städer, Göteborg, Alingsås och Borås, är alla tre grundade av konung Gustaf II Adolf (1621, 1619 och 1622). Göteborg har hedrat sin grundare med en staty på sitt stora torg, och Borås har hedrat honom med ett jättestort huvud på sitt stora torg. Fotsoldaterna borde alltså vara gångbara i Göteborg, Alingsås och Borås vid historiska jubileer och andra tillställningar – men inte bara där. Eftersom soldaterna har 1600-talskläder och inte uniformer, är de lika användbara i Varberg och Kungälv, när man där skall ägna sig åt tidigt 1600-tal. Även danska knektar gick ju klädda på samma sätt. Göteborgs ”beefeaters” kan förhoppningsvis få resa mycket, kors och tvärs i Västsverige!

Med sina omväxlande och färgstarka dräkter har fotsoldaterna blivit Lilla Londons motsvarighet till Londons av alla fotografer mycket uppskattade "beefeaters". Foto: Anna Jolfors.
Med sina omväxlande och färgstarka dräkter har fotsoldaterna blivit Lilla Londons motsvarighet till Londons av alla fotografer mycket uppskattade "beefeaters". Foto: Anna Jolfors.

Klicka här för denna artikel som pdf

Under Klippandagarna tågade fotsoldaterna med sin fana omkring i kvarteret som gamla tiders stadsvakt eller vaktparad. Foto: Anna Jolfors.
Under Klippandagarna tågade fotsoldaterna med sin fana omkring i kvarteret som gamla tiders stadsvakt eller vaktparad. Foto: Anna Jolfors.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s