Folkvandring till Käringberget

Sällan har så många människor varit i rörelse kring Käringberget som lördagen den 26 maj 2012, då garnisonens dag anordnades härute. Denna dag hade vi både sol och värme i rikt mått. Dagen passade bra för utflykter, och folk vällde in. Besökarna blev inte besvikna. Dagens program var både omfattande och omväxlande. Oscar II:s fort var den stora publikmagneten, men publiken räckte till åt alla programpunkter.

Militär ordning och reda

En strid flod av besökare strömmade ner till fortets ingång.
En strid flod av besökare strömmade ner till fortets ingång.

Som alltid när militären är inblandad var allting mycket välorganiserat. Vid ingången utdelades program med en tydlig karta på baksidan. Överallt fanns vägvisningsskyltar med tydliga pilar uppställda. Militära vägvisare eller värdar fanns överallt till hands. Eftersom dagen var het, hade man ställt ut röda plasthinkar med kallt vatten. Regelrätt vattenutskänkning

Oscar II:s fort omges av djupa gravar, nedsprängda i berget.
Oscar II:s fort omges av djupa gravar, nedsprängda i berget.

anordnades här och var. Besökarna uppmanades att dricka mycket vatten i

värmen. Konferencierer berättade till uppvisningarna och upplyste om andra programpunkter. Uppgjorda tider hölls. Programmen började vid fastställd tid och slutade ungefär vid uppgjord tid. Kort sagt, folk från Göteborgs garnison skulle mycket väl kunna ta uppdrag som festivalsarrangörer.

Bland soldater och befäl fanns påfallande många kvinnor. Kvinnorna är på väg att erövra också försvarsmakten. För vår militärledning är det en angelägen plikt att kapitulera för så angenäma och nyttiga erövrare.

Folkvandring till fortet

Oscar II:s fort innehåller många bergrum som detta.
Oscar II:s fort innehåller många bergrum som detta.

Statens Fastighetsverk visade denna lördag ”hemliga rum” över hela riket. Här vid Käringberget finns Oscar II:s fort. Folk strömmade till och bildade en till synes outtömlig malström, så att folkstockning uppstod i berggången in till fortet. Underjorden hade dock utrymme åt alla, men visst måste man ibland trängas även här. Fortet ligger på södra stranden av

På sitt krön är Oscar II:s fort bestyckat med stora kanoner, som   uppmärksammas av sjöfararna.
På sitt krön är Oscar II:s fort bestyckat med stora kanoner, som
uppmärksammas av sjöfararna.

Älvsborgsfjorden och mitt för Älvsborgs fästning. Man har sprängt ut allsköns utrymmen i berget och satt kanoner på bergets krön. De skulle bestryka Älvsborgsfjorden, om fientliga sjöstridskrafter försökte anfalla Göteborg. För att skydda själva fortet mot landsatta fientliga styrkor, hade man sprängt en djup grav med lodräta väggar runtom de delar av berget, där fortets utrymmen var insprängda. Anläggningen tjänstgjorde inte länge som fort, men tydligen går den en lysande framtid till mötes som sevärdhet och turistmagnet. Mellan 9 000 och 10 000 besökare tog sig en titt på de underjordiska gemaken och beundrade utsikten från fortets krön. Oscar II:s fort var det hemliga rum i riket, vilket drog ojämförligt flest besökare under denna dag. De höga besökssiffrorna blev till och med en uppmärksammad nyhet bland många andra radionyheter.

Sprittande marschmusik

Två artillerister från Gustav II Adolfs fotfänika.
Två artillerister från Gustav II Adolfs fotfänika.

Programmet var mycket rikhaltigt denna lördag, och jag kan tyvärr spegla enbart en liten del av vad som hände. Hemvärnets musikkårer från Göteborg och Borås var där och lät välljudet strömma. Militära musikkårer har under årens lopp betytt mycket för Sveriges musikliv. Försvarsmakten har tyvärr avvecklat det mesta av denna verksamhet, men

Några karolinska ryttare rider fram.
Några karolinska ryttare rider fram.

inom hemvärnet lever musikarvet vidare. Militären har ett eget kulturarv av marscher, som de militära musikkårerna är i stort sett ensamma om att spela. Musiken är välkomponerad, glad och uppiggande. I våra dagar, då alltfler svenskar måste använda ”lyckopiller”, har sådan musik en större uppgift än någonsin. Marscherna (och annan militärmusik) komponerades för att pigga upp marscherande soldater med full packning under mödosamma vandringar. Denna musik gör god verkan även i andra sammanhang. I motsats till allsköns lyckopiller saknar den helt biverkningar.

Hemvärnet gör även på detta område en viktig insats. När kronprinsessan Victoria och prins Daniel efter vigseln åkte vagn genom huvudstaden stod musikkårer från hemvärnet utefter kortegevägen och spelade. De förgyllde alltså även garnisonens dag i Göteborg.

Fotsoldater, gustavianer och caroliner

Hemvärnets musikkår från Borås lät välljudet flöda.
Hemvärnets musikkår från Borås lät välljudet flöda.

Även denna dag hade de tre militärhistoriska föreningarna: Gustav II Adolfs fotfänika, Westgiötha Gustavianer och Bohus Elfsborghs Caroliner mött upp. De genomförde tillsammans och mot varandra stridsövningar. Lederna var dock denna gång glesa, ty samtidigt pågick hemvärnsövningar på annan ort, och många

Hemvärnets musikkår från Göteborg spelade livfullt och glatt.
Hemvärnets musikkår från Göteborg spelade livfullt och glatt.

medlemmar deltog i dem. Kvarvarande soldater räckte emellertid till för verklighetsnära stridsövningar (med inledande artilleriduell och flankerande kavallerianfall). Bengt Rosander var som vanligt sakkunnig kommentator, och man kan återigen slå fast, att han när som helst skulle kunna bli en uppskattad radiokommentator (eller programledare på TV).

De tre föreningarna hade ett militärläger i utkanten av området. Fotsoldaterna förevisade en modell av gamla Älvsborgs slott (träfästningen). Den hade några medlemmar räddat ur en kontainer. Så kan det gå, när museer rensar i sina samlingar. Det är tur, att vi har våra militärkulturhistoriska föreningar, som tar sig an militärhistorien. Göteborgs Militärhistoriska museum i Skansen Kronan är nedlagt, och föreningarna är nu ensamma om att ge oss undervisning i militärhistoria. Det gör de med den äran.

Flera barn hade följt med sina föräldrar till fältlägret. Här träffade de kamrater och lekte med dem, klädda i tidsenliga dräkter. Så levdes livet i fältlägren förr i tiden.

Frivilliga krafter allt viktigare

Flera barn till soldater och soldathustrur lekte i de militärhistoriska föreningarnas fältläger.
Flera barn till soldater och soldathustrur lekte i de militärhistoriska
föreningarnas fältläger.

Alltmer av försvaret har kommit att vila på frivilliga krafter. Hemvärnet hade en framträdande plats på garnisonens dag. På grund av nedrustningen är Västsveriges försvar numera inte omfattande, men vi kunde dock se, att den beredskap, som finns kvar, är god.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

2 reaktioner till “Folkvandring till Käringberget”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s