Midsommar i Lindome 2012

Midsommarfirande fyra gånger om i Lindome

Skall man fira midsommar, är Lindome en mycket lämplig del av Västsverige. Lindome ligger nära storstadsområdena, och här finns en levande och välskött landsbygd. Midsommarfirande för allmänheten förekom under 2012 på (minst) fyra ställen. Jag var med på tre, och jag vill gärna framhålla detta trevliga midsommarfirande.

Allt är välskött i Lindome

Midsommarafton 2012 for Niklas Krantz och jag ner till Lindome. Vårt första mål blev IK Uvens klubbstuga i Bunketorp (inte att förväxla med Bunketorp i Mölndal). Från parkeringsplatsen gick man uppför en längre backe till en avsats i skogen. Där låg klubbstugorna i en glänta, omgiven av höga och rakstammiga ekar. En kort vandring hade fört oss in i skogens avskildhet. Här fanns midsommarstång, skjutbana, fiskdamm, lotterier och många andra verksamheter.

Dans kring midsommarstången i sluttningen ovanför Börjesgården. Foto:   Lars Gahrn
Dans kring midsommarstången i sluttningen ovanför Börjesgården. Foto:
Lars Gahrn

– Vad välskött allting är på detta ställe! sade Niklas Krantz.

– Allting är välskött i Lindome, svarade jag. (Som mölndalsbo kan jag anständigtvis inte skryta med Mölndal, men däremot kan jag mycket väl skryta med Lindome. Här finns också mycket att berömma.) Orden är icke överdrivna. Lindomeborna är mycket duktiga på att hålla sin bygd ansad och välskött.

Musikanter från Bunketorp

De vanliga sångerna sjöngs givetvis även här med kläm och glatt humör. Dock tyckte man inte, att det passade att sjunga ”Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg” här i Halland. I stället sjöng man ”Vi äro musikanter allt ifrån Bunketorp”, och det gick ju bra, det också.

I händelse av regn fanns möjligheten att dansa kring en majstång inomhus   på logen. Lindomebornas beredskap var god!
I händelse av regn fanns möjligheten att dansa kring en majstång inomhus
på logen. Lindomebornas beredskap var god!

Ifrån Bunketorp for vi till Börjesgården, Lindome Hembygdsgilles hembygdsgård. Denna gamla Lindomegård ligger mitt i en lång backsluttning. I sluttningen ovanför byggnaderna finns en sluttande äng, där midsommar firas. Här uppifrån har man god utsikt över gårdsbyggnaderna och dansbanan. Jag slog ut med handen och sade förnöjt:

– Allting är mycket välskött!

Niklas Krantz höll med. Det känns skönt att i en tid av tilltagande förslumning finna en välskött, ansad och prydlig bygd.

Majstång inomhus

Regnet hängde i luften, men hembygdsgillets beredskap var god. Man har en loge, där man kan dansa inomhus. Där inne fanns till och med en mindre majstång. Ja, se Lindomeborna tänker på allt. Även logen var – givetvis – mycket välskött.

Hällesåkers spelmanslag spelar i Lindome kyrka.
Hällesåkers spelmanslag spelar i Lindome kyrka.

Min mor och jag åkte ned till Lindome kyrka på midsommardagen. Kyrkoherde Staffan Tobjörk predikade och sade många tänkvärda ord. Sedan många år tillbaka brukar Hällesåkers spelmanslag medverka i gudstjänsten. Spelmännen (och spelkvinnorna) tågade i procession in i kyrkan tillsammans med prästen och andra, som skulle medverka i högmässan. Vi fick höra tre nyckelharpor, sex fioler och en klarinett. Tack vare kyrkans goda akustik hördes även de svagare tonerna utmärkt. Spelmanslagets medlemmar såg något trötta ut. De hade hela midsommarveckan varit ute på äldreboenden och andra ställen och spelat där. Under midsommaraftonen hade de spelat på sju olika ställen i samband med sju midsommarfiranden. (Ni läste rätt. De hade varit ute på sju ställen.)

Uppmuntrande musik

Det var kanske inte så konstigt, att spelmännen såg trötta ut, men när de spelade märktes inte någon trötthet. De spelade som vanligt sprittande och livligt. Gudstjänstbesökarna fick höra flera uppiggande gånglåtar, som passade bra i kyrkorummet. En av kyrkans uppgifter är ju att underlätta de kristnas vandring genom jordelivet, och gånglåtarna spelades under vandring för att muntra upp och pigga upp de marscherande eller gående. Sedan många år tillbaka har spelmanslagets medverkan i midsommardagens högmässa varit en kär och omtyckt sedvänja. Efter högmässan var det slut med spelningar för spelmännen och spelkvinnorna. Även för min del var det slut här med midsommarfirande, men det var inte slut för Lindomes del.

Liknande utveckling i Dalarna

Hällesåkers IF anordnade midsommarfirande på midsommardagen mellan klockan två och fem. Jag var inte där, men att döma av annonsen (i MP 20/6 2012 s. 19) förekom ponnyridning, kaffestuga med våfflor, dans kring midsommarstången, tombolor med mera. Programmet förefaller att ha varit gediget och genomarbetat.

Sven-Åke Svensson, spelman och kompositör.
Sven-Åke Svensson, spelman och kompositör.

Allmänheten kunde alltså fira midsommar i Lindome på två ställen under midsommarafton och på två andra ställen under midsommardagen. Som bekant har man i Dalarna majstångsresning och midsommarfirande i snart sagt varje by, men man sprider ut detta firande i tiden både vad det gäller dag och klockslag. Så har skett även i Lindome. När IK Uven slutade sitt firande, började hembygdsgillet med sitt. Lindome församlings högmässa var slut strax efter klockan elva, och Hällesåkers IF började klockan två. Idrottsföreningen följer alltså den gamla goda seden, att söndagens verksamheter bör förläggas efter gudstjänsttid. I Dalarna är midsommarfirandet på många platser sammanflätat med midsommardagens gudstjänst, och så har skett även i Lindome. Det är verkligen tillfredsställande, när gamla seder lever vidare, växer i betydelse och vidareutvecklas. Man har all anledning att önska, att utvecklingen av midsommarfirandet i Lindome fortsätter sin gynnsamma utveckling.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s