Gustavianska festligheter på Gunnebo

19 augusti – en föregångare till nationaldagen

Gustavianerna dansar i sina vackra dräkter. Foto: Lars Gahrn
Gustavianerna dansar i sina vackra dräkter. Foto: Lars Gahrn

Den 19 augusti 1772 genomförde Gustaf III sin fredliga statsvälvning. Kungen fick hädanefter litet mer makt och riksdagen litet mindre. De hårda partistriderna, som äventyrade Sveriges självständighet, upphörde för en tid (men skulle blossa upp på nytt 1788-1789). Vissa viktiga följder av statsvälvningen består fortfarande. Gränsdragningen mellan regeringens och riksdagens arbetsuppgifter har därefter inte överskridits. (Dessförinnan hände inte sällan, att riksdagen rev upp eller strävade efter att riva upp regeringsbeslut.) De utländska makternas ambassadörer kom hädanefter inte att vara ett slags partiledare för riksdagspartierna. Riksdagsmännen har efter statsvälvningen inte tagit emot ”subsidier” eller mutor av utländska makter. Den 19 augusti, dagen för statsvälvningen, kom under den gustavianska tiden att firas ute i landet som en föregångare till den 6 juni.

Tidsenlig dansuppvisning

Soldathustrun rostar kaffe i en kafferostare över öppen eld.
Soldathustrun rostar kaffe i en kafferostare över öppen eld.

För att ge en föreställning om hur ett sådant nationaldagsfirande kunde gå till en gång i tiden framträdde den kulturhistoriska föreningen Westgiötha Gustavianer på Gunnebo söndagen den 19 augusti 2012. Föreningen har en stor bredd. Män, kvinnor och barn hjälps åt att spegla det gustavianska Sverige. Medlemmarna förfogar över ett rikt urval av både militära och civila dräkter. (Även barnen är tidsenligt klädda.) Dagen började med en dräktförevisning med Christer Johansson, Ulf Leonardzon och Jennie Rodin som sakkunniga berättare. Föreningen kan vidare visa upp både dans och exercis. Framför tjänstefolksbyggningens östra del dansade medlemmarna ett antal danser från den gustavianska tiden. Man dansade till bland annat melodin ”Gustafs skål”. Man hade två danser till denna melodi, en finare för herrskap och en annan mera folklig. Dansuppvisningen, mycket flitigt fotograferad av oss åskådare, avslutades med ”Mr Beveridge’s Maggot”, föreningens paradnummer. Dansledare var Stig och Eleonor Larsegård.

Kaffe trots kaffeförbud

Hennes make mal kaffebönorna i en kaffekvarn.
Hennes make mal kaffebönorna i en kaffekvarn.

Gustavianerna visade även lägerliv och matlagning. De hade denna gång inriktat sig på ett njutningsmedel, som redan under gustaviansk tid hade hunnit bli oumbärligt, nämligen kaffet. Soldathustrun Carin Wass rostade kaffebönor i en kaffebrännare över öppen eld, och hennes make, soldaten Tobias Wass, malde kaffebönorna i en kaffekvarn. I våra dagar med kaffebryggare och pulverkaffe är dessa tillvägagångssätt att bereda kaffe helt okända för många åskådare. Här fick åskådarna ta del av kaffets kulturhistoria. De fick även veta, att kaffe tidvis var en förbjuden dryck här i Sverige. (Genom kaffeförbud ville myndigheterna förbättra handelsbalansen.) Kaffet hade dock redan hunnit bli oumbärligt, vilket innebar att folk i alla samhällslager trotsade förbudet och drack kaffe (i all hemlighet). Kände man högt uppsatta makthavare, kunde man dessutom utverka ”dispenser”. Även om kaffeförbud gällde, kunde man säkerligen ändå dricka kaffe i ett gustavianskt fältläger. Det sista kaffeförbudet upphävdes 1822, vilket innebär, att dagens gustavianer med gott samvete kunde dricka sitt kaffe och dessutom slapp att smussla med kaffekokningen. Tvärtom kunde de förevisa den offentligt.

Marschvisor under exercisen

Det är dags att lägga mer ved på fyrfatet och koka kaffe.
Det är dags att lägga mer ved på fyrfatet och koka kaffe.

Förr var soldaternas fältläger och fältövningar (eller manövrer) stora folkfester. De hölls ofta vid midsommar och förenades därför med midsommarfirande. Folk samlades för att beskåda soldaternas övningar, sälja mat och dryck som extraförplägnad och dansa på fristunderna. Ett gustavianskt fältläger passade alltså utmärkt under denna söndags folkliv på Gunnebo. Givetvis exercerade soldaterna. Dessutom sköt de salut från toppen av Floras kulle. Nytt för i år var, att soldaterna sjöng marschvisor, medan de tågade fram genom Gunnebo-området. Vi fick höra ”Vad skall vi göra med de blanka gevär?”, ”Löjtnanter borde aldrig finnas till!” (av Elias Sehlstedt) och – givetvis – ”Gustafs skål” (av Bellman). Ett par militärmusiker vandrade ibland fram och tillbaka på stora gången och spelade glada melodier. Vädret var – för en gångs skull denna regniga och kalla sommar – både soligt och varmt, alldeles så som det var den 19 augusti 1772.

Två musiker vandrade omkring på Gunnebo och spelade tidsenlig musik.
Två musiker vandrade omkring på Gunnebo och spelade tidsenlig musik.

För Gunnebos alla besökare söndagen den 19 augusti 2012 levandegjorde gustavianerna herrgårdsanläggningen. Den bestod under denna söndag inte bara av byggnader och trädgårdar från fordom utan även av levande 1700-talsmänniskor, som dansade, exercerade, spelade 1700-talsmusik, sjöng marschvisor, promenerade i sina uniformer eller herrskapskläder och intog en frukost i det gröna. För gustavianerna själva var det som att komma hem. Gunnebo är en ovanligt renodlad 1700-talsanläggning utan allvarligare stilblandning.

Ett gustavianskt herrskap firar dagen i det gröna.
Ett gustavianskt herrskap firar dagen i det gröna.
Salut för Gunnebo från Floras kulle. Foto: Helena Johnsson.
Salut för Gunnebo från Floras kulle. Foto: Helena Johnsson.

Klicka här för denna artikel som pdf

2 reaktioner till “Gustavianska festligheter på Gunnebo”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s