Storverk om Lindomestolar

Utställningar med Lindomemöbler har blivit stora framgångar. Lindomeborna talar fortfarande om utställningen i Kronhusbodarna i Göteborg år 1976. Den flyttades 1977 till Liljevalchs i Stockholm. Tänk, samma utställning visades i både Göteborg och Stockholm! År 1994 var tiden kommen för Mölndals nyöppnade museum (invigt 1987) att visa utställningen ”Lindomemöbler”. I utställningen ingick sedan starten en uppbyggd snickareverkstad från Lindome, men nu visades ett rikt urval av möbler.

Birgitta Martinius – möbelexperten

Birgitta Martinius – Lindomestolarnas och Lindomesnickeriets historieskrivare.
Birgitta Martinius – Lindomestolarnas och Lindomesnickeriets historieskrivare.

Sakkunnig utställningskommissarie var Birgitta Martinius från Nordiska museet. Till utställningen trycktes en katalog med bland annat ett stort antal stolstyper avbildade och beskrivna. Detta avsnitt, som var det omfångsrikaste och viktigaste, hade hon författat. Katalogen trycktes i stor upplaga (5000 exemplar) och blev en bästsäljare. När museet år 2002 flyttade till större utrymmen i gamla strumpfabriken (Kvarnbygatan 12), byggdes där upp en stående utställning med Lindomemöbler. Efter några år (närmare bestämt hösten 2007) anställdes Birgitta Martinius vid Mölndals stadsmuseum, där hon – inte helt oväntat – kom att arbeta mycket med Lindomemöbler.

Ja, visst kan man förstå att folk är intresserade. De flesta gamla Lindomebor har någon Lindomesnickare i släkten, och de flesta dödliga har några ärvda – eller möjligen förvärvda – finrumsmöbler i sitt hem. Dem vill man gärna veta mer om. Åtminstone vill man – om inte annat – veta deras värde.

Bok inriktad på stolstyper

Ett av syftena med att anställa Birgitta Martinius var, att hon skulle författa en efterföljare till den omtyckta och utställningskatalogen. Ett och annat har skrivits under årens lopp om Lindome-snickeriet, men dessa kortare inlägg har som regel varit personhistoriskt och bygdehistoriskt inriktade. Folk, som vill veta mer om sina möbler hemma i finrummet, hade – fram till dess att 1994 års katalog gavs ut – inte mycket att hämta i litteraturen.

Grundlig källgenomgång

Så här ser boken om Lindomestolar ut.
Så här ser boken om Lindomestolar ut.

Nu har detta storverk kommit. Titeln på boken är: Birgitta Martinius, Stolar från Lindome 1740 till 1850, (Mölndals stadsmuseum, Ica Bokförlag, 2012, 256 rikt illustrerade sidor).

Birgitta Martinius har givetvis gått igenom litteraturen noga, men dessutom har hon forskat i otryckta källor. Under sin långa tjänstgöring vid Nordiska museet och Nationalmuseum hade hon många stora arkiv på nära hand i Stockholm, och hon lärde sig hur de var uppbyggda och vad de kunde ge. Dessutom har hon farit runt mellan museer och privatpersoner för att titta på, undersöka och fotografera Lindome-tillverkade möbler i deras samlingar. De olika stolstyperna är avbildade och beskrivna. Boken kan därför användas som uppslagsbok vad gäller stolstyper. Tack vare det rika fotomaterialet lämpar sig boken också som presentbok. Sofia Änghede har tagit de flesta fotografierna, som är av hög klass och ibland närmast konstnärliga.

Ett bestående standardverk

Denna genomgång är den utan jämförelse utförligaste och grundligaste, som har företagits vad gäller Lindomesnickarnas tillverkning. Birgitta Martinius är väl förtrogen med källorna: kyrkoböckerna, hallrättens handlingar, kommerskollegiums arkiv och så vidare. Hon har lagt ner mycket arbete på att gå igenom källorna, och hon har funnit många nya uppgifter.

De finaste stolarna har vackra mönster. Här ser vi nollmönster, en girlang och påfågelsfjädrar.
De finaste stolarna har vackra mönster. Här ser vi nollmönster, en girlang och påfågelsfjädrar.

Särskilt intressant är, att hon för äldre tid har kunnat göra troligt, att flera stolstyper har tillverkats av Lindomesnickarna. Vad gäller Gunnebomöblerna är slutsatsen däremot den omvända. För några årtionden sedan framkastades tanken, att stolarna i Gunnebo slott i Mölndal hade tillverkats i Lindome. Birgitta Martinius påvisar dock, att stolarna från slottet och stolarna från Lindome är sammansatta på olika sätt. Detta talar för, att tillverkarna inte hörde hemma i Lindome. Lyckligtvis är många Lindomestolar signerade, och i boken finns en omfattande förteckning över signaturer från Lindome. Den är mycket värdefull för antikintresserade i allmänhet och antikhandlare i synnerhet.

Skall väsentligen mycket mera framkomma i framtiden, eller kommer denna bok att bli det bestående huvudverket i ämnet? Snickeriet har tyvärr inte lämnat alltför många eller alltför omfattande spår i källorna. Det är därför mindre troligt att något väsentligen nytt framkommer, men däremot skall antagligen många smärre bidrag dyka upp då och då, ofta i samband med helt andra efterforskningar. Så har det varit hittills, och forskningen kommer att fortsätta, åtminstone i andra ämnen. Dessa smärre bidrag har skapat en utförligare bild men egentligen inte tillfört något nytt. Mänskligt att döma kommer detta att bli det bestående standardverket för oöverskådlig framtid.

Fortsättning önskas

Här har vi en stolsrygg med en utskuren lyra som prydnad. Under denna tid (romantiken) värdesatte man lyrisk diktning och musik mycket högt. Detta återspeglades även på stolsryggarna.
Här har vi en stolsrygg med en utskuren lyra som prydnad. Under denna tid (romantiken) värdesatte man lyrisk diktning och musik mycket högt. Detta återspeglades även på stolsryggarna.

Hittills har vi fått veta mycket om Lindome-snickarna, deras liv och leverne. Denna gång har vi fått den utförliga skildringen av de möbler, som de har tillverkat. De, som räknar släktskap med de gamla snickarna, är trots allt inte många i förhållande till alla dem, som har Lindomemöbler i sina hem. Det finns därför all anledning att tro att denna bok kommer att säljas lika bra (eller bättre) som föregångaren ”Lindomemöbler”.

Boken går som synes fram till 1850. Tiden därefter är, också den, av intresse, och allteftersom åren går vågar man tro, att även denna tids möbler kommer att värderas mer både av allmänheten och av antikhandlare. Det vore värdefullt, om även tiden från 1850 fram till nutiden finge en utförlig skildring. Birgitta Martinius har visat, att hon är rätt kvinna att skriva den.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

2 reaktioner till “Storverk om Lindomestolar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s