En enastående vacker portal i Fässbergs kyrka

Den vackraste dörren i Fässbergs kyrka ses inte av församlingen. Det rör sig om predikstolsdörren, som sitter inne i den gamla sakristian. Prästerna ser den och vaktmästaren, men den ses inte utifrån kyrkan. I den gamla kyrkan, som låg ute på Fässbergs kyrkogård, satt dörren däremot inne i själva kyrkorummet, men i och för sig var den där vänd bort från församlingen. Den vette nämligen åt öster.

En dörr i sakristian

Den vackra predikstolsportalen från 1689 finns att beskåda i Fässbergs kyrkas gamla sakristia. (Foto: Lars Gahrn.)
Den vackra predikstolsportalen från 1689
finns att beskåda i Fässbergs kyrkas gamla
sakristia. (Foto: Lars Gahrn.)

Predikstolsdörren skymtar på ett känt fotografi från den gamla kyrkan. (Bilden finns lättast tillgänglig i Mölndals Hembygdsförenings årsskrift 1986 s. 16.) Prästen gick där upp på predikstolen inifrån kyrkorummet.

År 1918 överfördes predikstolen till Fässbergs nya kyrka. Här gick prästen upp på predikstolen inifrån sakristian, och följaktligen hamnade predikstolen inne i sakristian. Dörren hamnade på rätt plats, men tyvärr sågs den hädanefter inte av många människor.

Roland beundrar dörren

Roland Segestam besöker ofta sin hemförsamlings kyrka, och vid något tillfälle tittade han in i sakristian. Han fick se predikstolsdörren och blev hänförd över denna vackra dörr. Sedan dess har han ofta talat med präster, kyrkorådsledamöter, mig och andra om predikstolsdörren. Vi måste göra något för att fler skall få se denna vackra dörr! Skulle dörren kanske kunna flyttas ut i kyrkorummet? Frågan är dock invecklad. Dörren sitter på rätt plats, men den kan på denna plats inte ses av församlingen. Hur skulle man lösa uppgiften att behålla dörren på sin rätta plats men ändå kunna visa den för fler människor?

En hel portal

Roland Segestam beundrar den vackra   portalen, som han har talat sig varm för.
Roland Segestam beundrar den vackra
portalen, som han har talat sig varm för.

Den nya tekniken kan dock lösa även detta bekymmer. Man kan ju fotografera dörren och lägga ut den på internet. Därför skriver jag nu denna artikel. Med tillåtelse av kyrkoherde Annar Aas fotograferade jag både dörren och Roland Segestam på första söndagen i advent 2012. Att tala om en dörr är dock att ta till i underkant. Det rör sig om en regelrätt portal, alltså både dörr och dörromfattning, med tydliga renässansdrag. Den, som har sett portaler i Gripsholms eller Kalmar slott, känner igen sig.

Blickarna skulle dras åt rätt håll

Predikstolstrappan är smyckad enbart med fyrkantiga fält, men korgen och baldakinen har även skulptural utsmyckning och skulpturer, baldakinen mer än korgen. Tack vare denna ökande ansamling av ornament och skulpturer söker sig gudstjänstbesökarnas blickar bort från trappan och mot själva predikstolen, och blickarna drar sig snarare uppåt än nedåt på predikstolen. Marcus Jeger, som tillverkade denna predikstol år 1689, var en mycket skicklig och medveten hantverkare och konstnär. Han visste vad han gjorde, och han visste hur han skulle göra för att samla gudstjänstfirarnas uppmärksamhet på rätt ställe, nämligen upptill på predikstolen.

Rik utsmyckning

Portalen och Roland Segestam.
Portalen och Roland Segestam.

Portalen och dörren tillhör närmast trappan och uppgången och liknar dem vad gäller dekoren. Här finns alltså fyrkantiga fält, målade i olika färger. Eftersom portalen vette bort från korgen och inte skulle ses nedifrån kyrkan, kunde portalen och dörren smyckas litet rikare än uppgången utan att den tävlade med korg och baldakin om uppmärksamheten. Man finner därför både skulpterade ornament och målade ornament på dörren och dörromfattningen.

En stor sevärdhet

Gunnebos dubbeldörrar och predikstolsportalen i Fässbergs kyrka är de mest utarbetade, mest påkostade och även vackraste, som finns inom Fässbergs och Stensjöns församlingar. Därför lägger vi nu ut några bilder av portalen på internet. Därmed är den tillgänglig för alla, som intresserar sig för kyrklig konst. Den är tillgänglig överallt och alltid. Tack Roland Segestam! Du har fäst uppmärksamheten på denna litet undangömda konstskatt. Portalen är en stor sevärdhet. Vi hoppas, att fler skall upptäcka detta.

 

Läs vidare

Lennart Levén, Fässbergs nya kyrka, artikel i: Mölndals Hembygdsförenings årsskrift 1986.

Lars Gahrn, Dygderna i Fässbergs kyrka, artikel om predikstolen, införd i:

Mölndals-Posten 8/4 1998.

Lars Gahrn, Fässbergs socken och Fässbergs gamla kyrka, artikel i: Mölndals Hembygdsförenings årsskrift 1986.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s