Kaptensgårdarna i Nordhalland föredömligt dokumenterade

Halland är ett rikt jordbrukslandskap, men utåt kusten i norr är bygden ofta betänkligt mager. Här krävdes binäringar, och kring Onsalafjorden ägnade man sig i många fall åt sjöfart. I socknarna Onsala, Vallda och Släp ligger de så kallade kaptensgårdarna tätt.

Sjöfarten gav välstånd

Maria Zeilon, Eva Schiller och Lena Eriksson ses här   utanför Mårtagården. Lena Eriksson arbetar inom   föreningen Mårtagårdens vänner och har hjälpt de båda   författarinnorna i deras arbete. Foto: Sandra Johansson.
Maria Zeilon, Eva Schiller och Lena Eriksson ses här
utanför Mårtagården. Lena Eriksson arbetar inom
föreningen Mårtagårdens vänner och har hjälpt de båda
författarinnorna i deras arbete. Foto: Sandra Johansson.

Denna benämning är visserligen sentida, men den är välfunnen och välbehövlig. Dessa gårdar brukar utmärkas av att de är större och mer påkostade än man skulle vänta utifrån ägornas storlek. Sjöfarten gav välstånd även åt magra hemman, och ägarna visade sitt välstånd genom att bygga stora gårdar med påkostad inredning. Om dessa kaptensgårdar i Nordhalland har Eva Schiller och Maria Zeilon skrivit en innehållsrik bok med förföriskt vackra fotografier: Eva Schiller och Maria Zeilon, Kaptensgårdar – ett kulturarv från en sjöfararbygd (Gbg 2012, 119 rikt illustrerade sidor). Boken ges ut med stöd av Kungsbacka kommun, Länsstyrelsen i Hallands län samt Brita och Sven Rahms stiftelse i Onsala. Den distribueras av Kulturgrafik i Västsverige HB (www.kulturgrafik.se).

Mårtagården mycket uppmärksammad

Mårtagården är en av Nordhallands bemärkta kaptensgårdar.
Mårtagården är en av Nordhallands bemärkta kaptensgårdar.

Den mest kända kaptensgården är Gatan i Onsala, där Lasse i Gatan, senare adlad Gathenhielm bodde. Som konungens kapare är han välkänd i både Sverige och Danmark. Han har en plats i Sveriges historia och har tagit med sig sitt gårdsnamn in i riddarhuset. Givetvis skildras hans gård i boken liksom kaparverksamheten. (Lasse var endast en av flera kapare från dessa bygder.) Omslaget pryds dock av en helt annan kaptensgård, nämligen Mårtagården i Onsala. Den var känd även bland mölndalsbor, eftersom skolbarn från Mölndal bodde här på sommarkoloni runt 1920. Ett av kolonibarnen var Eric Ottenstam (1911-1988). Han berättade sina koloniminnen för mig, och jag skrev en artikelserie i Mölndals-Posten om denna tid (MP 20/6, 28/6, 5/7, 19/7 och 26/7 1984). Stig Tornehed har skrivit en omfattande bok om Mårtagården, som nu är ett museum och kulturreservat. Bokens titel är: Stig Tornehed, Under samma himmel: En krönika om bönder, sjöfarare och emigranter i Nordhalland (Varberg, 2004).

Vackra bilder av hög kvalitet

Mårtagården ligger naturfagert och var åren kring 1920 sommarkoloni. Många mölndalsbarn levde här koloniliv.
Mårtagården ligger naturfagert och var åren kring 1920 sommarkoloni. Många mölndalsbarn levde här koloniliv.

Ett och annat finns alltså skrivet i ämnet, och fattas bara annat! Enbart att samla och sammanfatta alla strödda bidrag är dock ett stort arbete. Om andra gårdar finns föga eller ingenting skrivet. Om dem har Eva Schiller och Maria Zeilon måst forskare djupare. Dessutom har de fotograferat alla dessa gårdar. God hjälp har de haft av Ulla Björkman. Hon har fotograferat bilderna i förteckningen över Onsalas kaptensgårdar och bidragit med kunskap om vilka gårdar, som borde vara med. Fotografierna är av hög klass. Ingen fastighetsmäklare skulle kunna få fram mer lockande eller vackrare bilder. Så som brukar vara fallet i gårdshistoriker uppräknas ägarna, och deras släktskapsförhållanden anges. Sådana avsnitt är kanske måttligt intressanta för många läsare, men släktforskarna älskar dem. Boken har mycket att ge åt många.

Kunniga och varsamma ägare

Seglande skepp gav välstånd åt Nordhalland.
Seglande skepp gav välstånd åt Nordhalland.

Ägarna kan finna råd och anvisningar för husens underhåll och restaurering. Kaptensgårdarna blev i många fall ett slags enklare och mindre herrgårdar. Därför är de idag eftersökta bland välbeställda göteborgare. En fördel med dessa nya ägare är, att dessa ofta är lyhörda för kulturminnesvårdens krav och önskemål. Ägarna förstår, att gårdarna är värdefulla, och att deras värde ökar, om de sköts och restaureras på rätt sätt. Wea kaptensgård i Släp ägs av Judy Larsen, som är sambo med Christer Harling. Harling är fastighetsägare både i Göteborg och i Mölndal. Han har bästa tänkbara rykte om sig bland byggnadsantikvarier. Inte helt oväntat får även Judy Larsen beröm av författarna för sin fastighetsskötsel. Wea kaptensgård har blivit byggnadsminne, en sällsynt utmärkelse och ära. Sådana ägare skulle man önska på varje gård, och många ägare får lovord av författarna. Mänskligt att döma är kaptensgårdarnas framtid tryggad.

Boken höjer gårdarnas värde

Eva Schillers och Maria Zeilons bok bidrar givetvis till att fler får upp ögonen för detta kulturarv. Om en gård eller ett föremål avbildas och beskrivs i tryckta skrifter, brukar dess värde öka och ägaren bli mer angelägen. Ägarna till de hittills mindre uppmärksammade kaptensgårdarna kommer till sin förtjusning att finna, att deras gårdar tillhör en förnämlig skara gårdar, som utgör en del av vårt kulturarv. Schiller och Zeilon gör även på detta sätt en insats för byggnadsminnesvården.

Omväxlande och fängslande

Byggnadsantikvariska skrifter kan lätt bli torra som snus, men denna bok är tvärtom omväxlande. Här kan man läsa om sjöfarten, skeppsbyggeriet, Ostindiska kompaniet, redarverksamheten, jordbruket, Onsala kyrka, kaparverksamheten och utvecklingen efter segelflottans försvinnande. Gårdshistorikerna lättas upp av smärre minnesbilder från minnesgoda krönikörer eller sagesmän. Sist men inte minst lockar hela tiden det förnämliga bildmaterialet läsaren vidare. Eva Schiller och Maria Zeilon har skrivit en fängslande bok, och man märker, att de själva är fängslade av ämnet.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

One thought on “Kaptensgårdarna i Nordhalland föredömligt dokumenterade”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s