Vitsarnas konung – Anders Johansson, född i Mölndal

Anders Johansson berättar om sitt barndomskvarter, Trädgården i Mölndal. Foto: Lars Gahrn.
Anders Johansson berättar om sitt barndomskvarter, Trädgården i Mölndal. Foto: Lars Gahrn.

Anders Johansson föddes i Mölndal den 12 mars år 1947 och växte upp på Trädgårdsgatan 60 A. Han brukar skämta och säga, att vitsandet började tidigt: ”Redan i skolan fick jag goda vitsord”. År 1971 flyttade han till Kungälv, men han har kvar en del av sitt hjärta i Mölndal. Våra vägar möts ibland och jag har inte försummat att fråga ut honom om gamla Mölndal och hans egna öden och äventyr. Vi börjar med hans egna öden och äventyr. Han har för mig berättat följande om sitt liv och leverne:

Modellsnickare och designer

En ung Anders Johansson arbetar med Göteborgs vapen.
En ung Anders Johansson arbetar med Göteborgs vapen.

”Jag började som springpojke på Götaverken. Jag kom till reklamavdelningen, där jag hjälpte till med litet av varje. Där såg de, att jag kunde teckna. När den ryske astronauten Gagarin besökte Götaverken, fick jag träffa honom. Jag utbildade mig till modellsnickare. En äldre man och jag snidade Göteborgs stads vapensköld, som göts av och sattes upp på en av Älvsborgsbrons pelare. Jag gjorde värnplikten på I 17 i Uddevalla, där jag också medverkande i allsköns underhållning. Götaverken hade dock redan börjat avvecklas. Både gjuteri och modellsnickeri lades ner.

Här har Anders karikerat sig själv med Bohus fästning i bakgrunden.
Här har Anders karikerat sig själv med Bohus fästning i bakgrunden.

Då blev jag ställningsbyggare på Arendalsvarvet. Tre av mina arbetskamrater förolyckades på kort tid. Ställningarna var höga, och skyddsräcken saknades. Arbetet var farligt. Därför gick jag över till Volvo. Där anställdes jag i deras modell- och designverkstad. En chefsdesigner fanns på denna avdelning. Han tittade till oss ibland. Jag designade bland annat instrumentbrädor. Jag fick vara med och formge många olika delar på deras produkter. År 1978 blev jag huvudskyddsombud på Volvo och fick då vara med i och påverka många olika projekt. Jag var med när Torslandaverken planerades. Viktigt för mig var att bevara så många gamla miljöer som möjligt på området. Jag såg till att stengärdsgårdarna sparades, och det är man tacksam för idag. Då jag kunde rita och skriva, var jag med och startade Volvos konstklubb, Car Art, där jag fortfarande är medlem. Under många är arbetade jag för Volvos personaltidning. Jag hade en teckning i varje nummer. Den hette ”sidorutan”.

Tidningstecknare och revyartist

En av Anders’ skämtteckningar.
En av Anders’ skämtteckningar.

Jag började skriva åt Kungälvs-Posten 1987. På senare år ritar jag även i Mölndals-Posten. År 2000 skulle Kungälvsrevyn starta, och initiativtagarna vände sig till Kungälvs-Posten för att få någon, som kunde skriva texter. På så vis blev jag indragen. Jag står även på scenen, och ibland har jag till och med sjungit. Helst får dock andra sjunga. Man skall inte göra sådant, som andra kan göra bättre.

Jag tecknar skämtbilder åt Kungälvs-Posten (och numera även åt Mölndals-Posten). På Nytorget i Kungälv står en bild av de tre kungarna och en häst. Jag skämtar och säger, att statyn visar, att det alltid har stått en kamp mellan de tre kungarna.”

Varför är de tre kungarna avbildade tillsammans med en häst? Anders har kommit på svaret: ”Det stod alltid en kamp mellan Nordens kungar.”
Varför är de tre kungarna avbildade tillsammans med en häst? Anders har kommit på svaret: ”Det stod alltid en kamp mellan Nordens kungar.”

Så mycket lyckades jag få ur honom. (Han berättar hellre om Mölndal och Kungälv än om sig själv.) År 2012 fick han Kungälvs kommuns kulturpris. Några av hans teckningar ur Kungälvs-Posten har blivit utgivna i en bok: Lite hit och dit: Lite skämtteckningar från Kungälvs-Posten samlade mellan två pärmar av: Anders Johansson. Sture Hegerfors, känd från Svenska serieakademien och skämtteckningen P.S. i Göteborgs-Posten har skrivit ett uppskattande förord (”Anders – en genuint rolig vitsare”). Man kan bara instämma. Hans vitsar är fyndiga, snälla och ofta oväntade. Vid ett av sina besök i Mölndal vitsade Anders om mitt namn. Som tack för denna vits, som skulle ha hedrat Aron Jonason, Göteborgsvitsens fader, diktade jag nedanstående hyllning till en vitsare av bästa märke:

 

Vitsord till vitsarnas Konung

Anders Johansson

i Skårby, Kareby,

född i Mölndal,

 

avgivna av Lars Gahrn

Dessa verser kan sjungas på samma melodi,

som används till sången

”Om man inte har för stora pretentioner”.

Vitsen är ett gudalån

via Aron Jonason.

Aron vitsade i Marstrand för kung Oscar.

”Nu är Anders vitsens kung”,

säger gammal liksom ung.

Kröning är då inte någonting som brådskar.

Många vitsar och går på.

Humorn är dock platt och rå,

och de följer jämt den gamla vardagstrampen.

Du är dock ett vitsar-ess.

Du har humor med finess,

ja, i synnerhet, när du vill ta upp kampen.

Mitt i Kungälv kan man se

Nordens kungar, alla tre,

med en häst. Där frågar ofta Kungälvs ungar:

”Där står hästen, varför då?”

Anders svarar vitsigt så:

”Det stod jämt en kamp emellan Nordens kungar.”

Kungälvsbo blev denne vän.

Jag är kvar i Mölndal än

som museiman i gamla strumpfabriken.

Anders hälsar stundom på.

Han är hembygdskär som få.

Även här ger Anders vitsar åt publiken.

”Strumpan” högt på Kråkans topp

fick din konst att blomma opp.

Anders vitsade, och ingen blev besviken.

Anders sade som det var:

”Strumporna finns inte kvar,

men alltjämt så har man Gahrn där i fabriken.”

Mölndal i juli månad 2009,
Man har fortfarande Gahrn i Strumpfabriken. Foto: Jimmy Rydström.
Man har fortfarande Gahrn i Strumpfabriken. Foto: Jimmy Rydström.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s