Sven Evert Nilssons barndomsår i gamla Mölndal

Sven Evert Nilsson föddes den 9 juli 1929 i Roten M 37 i Mölndals kvarnby. Mölndalsbo var han från födelsen, och mölndalsbo förblev han länge, fastän till slut både stugan och hemstaden blev för trånga för den unge mannen med stor framåtanda. På äldre dagar tänker man ofta tillbaka på barndomen, och nu har Sven Evert tecknat ner sina barndomsminnen.

Johanssons Skofabrik i Stafsinge

Sven Evert Nilsson som barn.
Sven Evert Nilsson som barn.

Minnesanteckningarna heter: Sven Evert Nilsson, Barnet: Minnen, Skrönor, Reflektioner 1929-1944 (Göteborg 2012, 55 illustrerade sidor). Boken är inte tryckt. Den föreligger som ett kopierat kompendium och är tillgänglig i Mölndals Stadsmuseums faktarum och i Mölndals Hembygdsförenings Bild- och läsrum. Vi får en liten redogörelse för både fäderne- och mödernesläkten. Modern Hildegard Johansson kom från Stafsinge i Halland. Här får vi en mycket intressant och värdefull redogörelse för hur morfadern, August Johansson, lyckades bygga upp ”Johanssons Skofabrik”, senare kallad ”Skofabriken Johansson & Söner”. Farfadern Carl Nilsson var oljeslageriarbetare vid Delbancos oljeslageri i Mölndal och ägde hus i Sibirien (vid nuvarande Delbancogatan i Mölndal).

Sprit och kortspel

De anställda vid Johanssons Skofabrik i   Stafsinge. Fabrikören själv ses längst till   vänster.
De anställda vid Johanssons Skofabrik i
Stafsinge. Fabrikören själv ses längst till
vänster.

Sven Evert Nilssons familj flyttade några gånger. De bodde i Roten M 37, Roten K 9 och Forsåkersgatan 37. Sven Evert säger som det är och kallar det sistnämnda huset för slum. Han berättar öppet om alkoholism och spelberoende. Fadern, Erik Nilsson, brukade allt som oftast supa tillsammans med brodern Gustav, som var pokerhaj och delvis försörjde sig genom att spela av andra arbetare deras pengar. Bröderna kunde råka i gräl och börja slåss med varandra. Erik hade ett ärr på hakan som minne av ett sådant handgemäng, och Gustav togs in på lasarettet efter ett annat. Sven Evert minns råttor, flugor och stank från Forsåkersgatan 37.

Egnahemsbygge i Hulelyckan

Anledningen till att familjen hade flyttat till Forsåkersgatan 37 var, att man här betalade betydligt lägre hyra än i Roten K 9. Nu skulle familjen spara pengar till egnahemsbygge i Hulelyckan. Där hade man köpt en tomt, ren vildmark, som måste röjas innan man byggde hus. Detta egnahemsbygge innebar på många sätt en vändning till det bättre för familjen. Sven Evert skildrar barndomens mer eller mindre vilda lekar och upptåg, slagsmål, skolgång och åtskilligt annat.

Roddtur med Ulla Jacobsson

I Hulelyckan byggdes först en kolonistuga.
I Hulelyckan byggdes först en kolonistuga.

Ett ungdomsminne har blivit viktigare i efterhand därigenom att flickan i fråga gjorde filmkarriär. Pingsthelgen 1944 hyrde Sven Evert och Ulla Jacobsson, senare känd filmskådespelerska, en båt vid Stensjöns Båtuthyrning. Deras romantiska roddtur på Stensjön gick ”i sångens tecken – Ulla Jacobsson var något imponerad av att jag kunde så många av tidens slagdängor utantill! Efter den helgen hade vi inte några gemensamma träffar – vår bakgrundsmiljö drog oss åt olika håll!” Hon tillhörde ”Mölndals lägre medelklass”, och han var arbetarbarn. Hon kom att röra sig i andra kretsar. Denna utflykt lär ha varit helt oskyldig.

Mödosam konfirmationsläsning

Genom konfirmationen tog man steget in i vuxenvärlden. Sven Evert skriver: ”Kanske var den frivillig? – men vid den här tiden under brinnande världskrig och i en miljö som präglades av en auktoritär samhällsanda kändes den obligatorisk och ifrågasattes inte.” Sven Everts familj var inte kyrklig, och för honom blev läsningen mödosam: ”Konfirmationsundervisningen var förlagd till tidiga morgontimmar före den ordinarie skolans början – att gå tre kilometer i svarta vintermorgnar gjorde ju inte konfirmationsbudskapet särskilt lättillgängligt.”

Användes Bibeln som tillhygge?

Den färdiga villan i Hulelyckan ses här bakom   stenmuren (med Sven Evert och hans fästmö).
Den färdiga villan i Hulelyckan ses här bakom
stenmuren (med Sven Evert och hans fästmö).

Sven Evert meddelar en historia, som han nu i efterhand inte tror på: ”En incident som jag bär med mig från dessa sömniga och svåra morgontimmar med en osande konfirmationsundervisning och en likaledes osande kokskamin i skolsalen är följande: En av de stackars morgontrötta som skulle läsa fram, blev under konfirmationsundervisningen och det följande förhöret ertappad med att ”fuskläsa” i Katekesen – prästen sliter rasande till sig Katekesen och örfilar med denna som tillhygge upp det stackars läsbarnet, under det att han skriker: ”Sitter du här och fuskar din jävel”. Detta är naturligtvis en skröna – en historia, förmodligen en efterkonstruktion i min fantasi av den stämning som rådde under konfirmationsundervisningen, kanske också påverkad av andras historier och berättelser.”

Konfirmationsgrupperna var orimligt stora.   Förste konfirmand från höger i bakersta raden   är Sven Evert. Till vänster om honom ses   Lennart Gahrn.
Konfirmationsgrupperna var orimligt stora.
Förste konfirmand från höger i bakersta raden
är Sven Evert. Till vänster om honom ses
Lennart Gahrn.

Historien är dock sann. Min far Lennart Gahrn gick nämligen i samma konfirmandgrupp. Han berättade ibland samma historia, dock något annorlunda. Så till exempel tror jag inte, att han kom ihåg, varför prästen var arg på konfirmanden. I varje fall berättade han inte någonting om detta. Den stora skillnaden mellan hans berättelse och Sven Everts är, att han påstod, att Bibeln var tillhygget, medan Sven Evert uppger, att katekesen användes. Kan det ha varit så, att konfirmanden fuskläste i katekesen, men att prästen slog honom med sin Bibel? (En katekes är alltför liten för att vara ett bra bestraffningsredskap.) Konfirmanden lär efteråt ha varit upprörd, inte över att han hade blivit slagen, utan över att Bibeln hade använts. Han tyckte, att Bibeln inte skulle användas till sådana ändamål, och det kan man ju hålla med om. Prästen skulle enligt Sven Evert ha skrikit ”din jävel” åt konfirmanden. Detta okvädinsord kan dock vara ”en efterkonstruktion”. Präster svär inte offentligt, i varje fall gjorde de inte så på den tiden. Min far berättade inte om några svordomar, men dem kan han ju ha glömt eller förträngt. Prästen var mycket snäll senare vid konfirmationen. Sven Evert, som var ett ”svagt läsbarn”, fick den enastående lätta frågan: ”Var det Jesus som dog på korset?” Sven Evert svarade ”efter en viss tvekan” jakande, och därmed var förhöret över för hans del.

Vuxenlivet börjar

Efter konfirmationen räknades man som vuxen. Om första delen av denna vuxentid handlar nästa del av Sven Everts minnesanteckningar: ”Vandringsår 1944-1952”. Om dessa år skall jag skriva en särskild artikel.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

One thought on “Sven Evert Nilssons barndomsår i gamla Mölndal”

  1. Minnen. . . själv fick jag inte gå och läsa ihop med mina ett år äldre f.d. klasskamrater. Anledningen, – Jo, jag körde ikull med min cykel på väg till det första konfirmations- läsningstillfället, måste hem och byta mina söndertrasade kläder, och kom därför för sent ca tjugo minuter. Prästen, jag minns ej namnet, men han var t.f. mellan pastor Lundberg och pastor Nordberger (Norberger?) i ca ett år, (bl.a. medan prästgården renoverades och senare målades av min far med mamma och frans Johansson, Ingenmantorp som assisterande pappa, – samt att en ny präst söktes i Lindome församling.) Premissen för ´bortfösandet från hjorden var att jag nog inte var vuxen nog att passa tiden!!! Allsmäktiga var verkligen en del av dessa s.k. ´Gudsmän´. Jag gick fram ett år efteråt tillsammans med mina jämnåriga kamrater. Mera får du läsa småningom i bok 2, åren efter Tänkträdets slut, om min uppväxt i Lindome. Planen är att ge ut om ca två år. Väl mött och TACK för intressanta artiklar! Vänligen Ulla Enalid Thomsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s