Claes och Maria Pihls konsert ger mersmak

Skulle åhörare komma till en konsert en lördagsmiddag, när TV skulle bjuda på Melodifestival senare på kvällen? Jag bar frågan med mig, när jag stegade in i Dergårdsteaterns foajé i Lerum lördagen den 9 mars 2013. Claes och Maria Pihl skulle ge en viskonsert, arrangerad av Kultur och Fritid i Lerums kommun.

En kunnig publik

Claes och Maria Pihl med stor scenvana och spelglädje. Foto: Lars Gahrn.
Claes och Maria Pihl med stor scenvana och spelglädje. Foto: Lars Gahrn.

Jag hade inte behövt bekymra mig. Stolarna var visserligen många, men de flesta av dem fylldes av förväntansfulla och kunniga åhörare, som var vana vid konserter och visste hur de ville ha det. I början av konserten kommenderade publiken:

– Flickan hörs för högt. Sänk ljudvolymen något!

En ljudtekniker skyndade fram.

– Blir det bra så?

– Lite mer.

– Så då?

– Nu är det bra.

Tolkningar av Ola Magnell

Claes och Maria Pihl är välkända i Lerum. De bor i Jonsered några kilometer västerut och har gett ut cd-skivor. Dessutom har de flera ”vandringsvisor” från ett sångspel om Jonsereds historia. Publiken vandrar runt i Jonsered och får på olika ställen se scener ur Jonsereds historia med sång. Maria Pihl har skrivit musiken och maken Claes texterna. Vandringsvisor sjöngs, men mycket mer kom med denna gång. Maria Pihl har givit ut en cd med tolkningar av några av Ola Magnells visor. En sådan visa sjöng hon liksom en ömsint och utmärkt melodisk tolkning av Dolly Partons kända hit ”My coat of many colours”.

Stor musikalisk bredd

Claes Pihl, låtskrivare och estradör.
Claes Pihl, låtskrivare och estradör.

Claes Pihl har stor bredd som låtskrivare. Vi fick höra en låt skriven till ett dop. Den berättade om livets många möjligheter.  En annan låt skämtade godmodigt med Bob Dylans beundrare (eller fanatiker som Claes Pihl föredrog att kalla dem). En tredje visa är samtidssatirisk och har blivit både känd och uppskattad. (Den lär även ha hörts i radio.) Den handlar om ett äkta par (eller möjligen två samboende), vars förhållande är i kris. Deras försök till lösning är standardhöjning, närmare bestämt ett nytt kök. Refrängen lyder: ”Vi blåser ut köket. Vi gör nå’t konkret för kärlekens skull.” Om denna låt bara blir tillräckligt känd, kan den bli en moderna klassiker. Pihls avslutade föreställningen med ”Spisrumsvalsen” ur vandringen. Den är fyndigt skriven, rolig och trevlig. Den är uppbyggd som en dialog mellan en fästman och en fästmö, som gnabbas lite grand med varandra, men till slut tackar hon med glädje ja till hans frieri. Pihls fick här visa, att de även kan skådespela.

Vandringsvisorna spelas in

Maria Pihl vid pianot.
Maria Pihl vid pianot.

Publiken ville inte sluta applådera. På detta sätt ville man tvinga fram ett extranummer, och ett sådant kom också. Därefter försökte vi på samma sätt få ytterligare ett extranummer, men denna gång gick det inte. Konserten var slut. Elin Åström, kultursamordnare i Lerums kommun, som hade arrangerat den lyckade viskonserten, tackade och överlämnade blommor till Pihls. Stämningen var hög, och det blev mycket prat efteråt. Pihls berättade, att de skall spela in sina vandringsvisor från Jonsered, och att de har skrivit ytterligare några visor om denna bruksort. Vandringar kommer att anordnas den 8 och 9 juni, och en konsertversion kommer att kunna höras den 13 i samma månad.

Bra sätt att levandegöra historia

Detta sätt att levandegöra historien är mycket trevligt och givande. Man har all anledning att önska, att Pihls får fler uppdrag. Inte långt från Jonsered ligger Nääs med slott, slöjdskola och fabriker. Här finns många välkända och uppskattade namn ur historien: August Abrahamson, Otto Salomon, Sofie Elkan, Selma Lagerlöf. Blivande slöjdlärare har kommit och gått. De har fått lära sig att slöjda och leka svenska folklekar. Kungligheter och andra högt uppsatta har passerat revy. Tänk vilka ämnen för skickliga låtskrivare och musiker! En konsert som denna ger mersmak, och som synes blev min aptit stor. Man vill gärna se mer av samma sort.

Några cd-tips

Elin Åström, Lerums idérika kultursamordnare, sålde Claes och Maria Pihls cd-skivor.
Elin Åström, Lerums idérika kultursamordnare, sålde Claes och Maria Pihls cd-skivor.

Maria Pihl sings Ola Magnell, Malvina (Meyer records nr 164, 2009).

Claes Pihl, Jag skulle lyssnat på kvällsekot (2000).

Claes Pihl, Hopptorn (2003).

Claes Pihl, Vi blåser ut köket (2011).

mpihl.blogspot.com

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s