Sven Evert Nilsson – en flitig försäljare, som gjorde insatser för hälsokosten

En säljare, som ofta har bytt arbetsgivare och samarbetspartners, får insyn i mycket och har mycket att berätta. Sven Evert Nilsson (född i Mölndal 1929) har ett omväxlingsrikt liv och en yrkesbana rik på ombyten att se tillbaka på. Han har skrivit ned en del av sina levnadsminnen i skriften ”Säljaren: Minnesanteckningar 1950-1970” (2012, 87 sidor).

Arbete hos Papyrus

Dessa minnesanteckningar är tyvärr otryckta och endast kopierade i ett mindre antal exemplar. Jag vill därför dels berätta, att minnesanteckningarna finns, dels försöka spegla litet grand av det rika innehållet. Sven Evert Nilsson var född i en arbetarfamilj. Han har bott i Roten M 37 och Forsåkersgatan 37 men kom att växa upp i Hulelyckan. Arbetslivet började för hans del dagen efter folkskolan. Sven Evert började då arbeta i Mölndals Järnhandel. Därefter var han anställd i Victor Andréns lädervarufabrik och andra företag inom denna bransch. Han har även varit till sjöss och arbetat för Svenska Amerikalinjen och Svenska Lloyd med flera företag. Efter dessa vandringsår arbetade han som så många andra mölndalspojkar på Papyrus, där han bland annat tjänstgjorde vid kartongmaskinen, som tillverkade kartong, avsedd till spelkortsframställning. Detta arbete i speldjävulens tjänst ser han så här i efterhand på med blandade känslor. På Papyrus blev han kvar ungefär ett år.

Sven Evert, hustrun Britta och bilen.
Sven Evert, hustrun Britta och bilen.

Sven Evert Nilsson är dock både uppslagsrik och företagsam. Han började snart syssla även med annat. Han målade i olja och sålde konstverk till sina arbetskamrater. Snart började han sälja arbetskläder, byxor, skjortor och strumpor med mera för firman Carlos i Borås. Försäljningen gick bra, men Sven Evert fick mothugg: ”man skulle inte suga ut” sina arbetskamrater genom att göra sig förtjänster på försäljningen. Sven Evert beslöt att gå vidare. När han sade upp sig på Papyrus, förklarade fack­förenings­­mannen för Sven Evert: Du kommer aldrig att kunna klara dig där ute. Så tänkte många. Papyrus var en trygg värld, och många vågade inte ta steget ut ur denna värld. Sven Evert vågade.

Försäljning av tvättmaskiner

Våren 1951 träffade han sin tillkommande, Britta Bengtsson från Laholm. Hon var vegetarian och frisksportare. Sven Evert hade dittills levt ett liv med tobak, alkohol och spel på hästar, men nu blev även han vegetarian och frisksportare. Denna nya livsinriktning kom att prägla även hans gärning som säljare. Först i karriären kom en anställning hos möbelkungen Conrad Åhlberg, som för övrigt gav stora bidrag till Are Waerland (vegetarismens då ledande företrädare), nykterhetsrörelsen och frisksportrörelsen. Åhlberg skänkte Kiholms hälsohem till hälsorörelsen, Stensunds herrgård (nu kallad slott) till frisksportrörelsen och Tollare folkhögskola till nykterhetsrörelsen. Sven Evert kom att sälja tvättmaskinen Evalett. Efter ett år hos Åhlberg blev han säljare hos Ericson & Bengtsson, en firma, som sålde knappar, band, bijouterier och andra kortvaror.

Sven Evert och hustrun Britta drev 1955-1956 butiken All-shop på Övre Olskroksgatan, men den vållade dem förluster, och de övergick till annan verksamhet. För Sven Everts del blev det nya företaget Infeld AB, som tillverkade damstrumpor i nylon. Sedan blev han representant för AB Henning Persson i Bollebygd. Företaget tillverkade färg och ägde fastigheter. Ägaren själv får ett utförligt porträtt. Dåliga säljare måste omedelbart gå, men bra säljare ville han behålla. Han band upp dem på så vis, att han beviljade förskott. I Sven Everts fall innebar förskottet en bil, som försäljaren skulle göra avbetalningar på. Sven Evert fann förhållandena något tryckande, sålde bilen, betalade skulden och gick vidare till Tekniska Fabriken Gripen i Linköping. Sedan gick han över till Grummebolagen och därefter till H E Adamsson (HEA).

Hälsokostvaror spreds utanför specialbutikerna

Sven Evert och hans hustru Britta var medlemmar i Allnordisk Folkhälsa (Senare Hälsofrämjandet) och Frisksportrörelsen, och under tiden hos Adamssons kom yrkesliv och intressen att förenas. Adamssons bildade två dotterbolag ”Hälsotek och Hälsovårdsbutiker AB”, och Sven Evert kom med i detta arbete. Hälsokost och andra hälsovårdsprodukter såldes tidigare i specialbutiker, men nu ville Adamssons och varuhusen komma in på denna lönsamma marknad. Varuhusen ville starta hälsokostavdelningar. ”Reformkosthandlarna” tyckte att deras hälsokostbutiker på bästa sätt fyllde behovet av hälsokost. De ville inte, att andra organisationer skulle komma in på denna marknad utan motsatte sig ”branschspridning”. Motsättningarna blev stora, och nykomlingarna kunde utsättas för leveransvägran. I denna dynamiska utveckling fick Sven Evert mycket att göra, och han rörde sig av allt att döma som fisken i vattnet. Han satte ihop och lanserade egna hälsopreparat; han förhandlade och mäklade. Han gav råd till varuhus, som ville starta hälsokostavdelningar.

Sven Evert Nilsson fotograferad under försäljaråren.
Sven Evert Nilsson fotograferad under försäljaråren.

Hos Adamssons slutade han 1966, men han hade många förbindelser inom branschen. År 1967 övertalade han Bo Ramme, som ledde företaget ”Ramett-produkter” att leverera hälsokostvaror till dagligvaruhandeln. Sven Evert övergick nu till Ramettprodukter, som 1968 bildade dotterbolaget Friggs Products med Sven Evert som fristående konsult. Företagen höll till på Bergfotsgatan 7 i Mölndal, i Drogcentralens fastighet. (Här tillverkades för övrigt homeopatiska medel.) År 1969 gick Sven Evert över till Astra Wallco AB och hamnade då hos Astra Tech i Åbro Industriområde. Här fick han sitt tjänsterum. Här lanserades honung i tub och biodynamiska frukostflingor, men denna satsning rann ut i sanden. Åren 1969-1970 var Astra inblandat i neurosedynprocessen. Företaget drabbades även av cyklamatkraschen. År 1970 övergick Sven Evert till annan verksamhet, men han hade redan hunnit uträtta mycket i hälsobranschen. Sven Everts stora insats var spridning av hälsokostvaror till dagligvaruhandeln. Här har en stor omvälvning skett. Grönsaker och andra hälsovaror hade ännu i Sven Everts barndom varit sällsyntheter på svenskarnas matbord, men nu på äldre dagar kan han se sådana matvaror överallt.

Blev en del av de gamla konstnärerna färgförgiftade?

Sven Evert har även varit med om att införa färdigförpackade varor. Under sin bana kom han att sälja många kemiska varor. Han fick då så småningom upp ögonen för faran med kemiska produkter. Färghandlare hade ofta motoriska skador, det vill säga skador vad gäller rörelseförmågan. Han anade ett samband med hanteringen av färgpulver i lös vikt. Färdiga förpackningar förbättrade förhållandena. Sven Evert är även konstnär. När han läste konstvetenskap, fick han lära sig mycket om äldre konstnärers problem, som ofta utvecklades till psykiska nervsjukdomar. Förr tillverkade konstnärerna själva sina färger och rev färgpulver. Fanns det kanske ett samband mellan sjukdom och hantering av färger? När Sven Evert ställde denna fråga, möttes han ”av hån och ett nästan hysteriskt motstånd från lärarhåll. Ett geni fick lov att bli sjuk på grund av djuplodande filosofisk tankeverksamhet – ett geni kunde inte drabbas så enkelt och trivialt som av kontakt med kemikalier.” Frågan är dock alltför intressant och tankeväckande för att viftas bort. Därför låter vi den gå vidare.

20 år hos skolförvaltningen

Sven Evert uppvaktar en handlare.
Sven Evert uppvaktar en handlare.

Hur gick det sedan för Sven Evert? Efter Astra Wallco började han läsa nationalekonomi, som ingick i blockämnet samhälls­kunskap (80 poäng). Därefter läste han historia (20 poäng politisk och 20 poäng ekonomisk) och blev filosofie kandidat. Han läste vidare filosofi (20 poäng praktisk och 20 poäng teoretisk), konstvetenskap, idé- och lärdomshistoria, miljö­kunskap med mera. Under hela studietiden hade han olika konsultuppdrag vid sidan om. Han brukade promenera över Sankt Sigfrids plan på väg till och hem från skolan. Här låg Göteborgs Skolförvaltning. Sven Evert gick in och presenterade sig för kamrer Johnsson på ekonomiavdelningen och blev hänvisad till inköpschefen Gunnar Smedbro. Det slutade med att Sven Evert anställdes som inköpare. Året var 1970. Han blev kvar i Göteborgs stads tjänst till sin pensionering 24 år senare eller 1994. De sista fem åren var han anställd som inköpsspecialist och utredningssekreterare i Göteborgs Inköpskommitté och Göteborgs Stads Upphandlingsbolag. Sven Evert hade ofta bytt arbetsgivare inom det privata näringslivet, men desto långvarigare blev hans tjänst inom Göteborgs stad.

Egna uppfattningar och målsättningar

Sven Evert är både vänlig och trevlig och har lätt att komma på god fot med människor. Det är en av anledningarna till att han ofta har bytt företag. En annan anledning är, att han har egna uppfattningar och egna målsättningar. En sådan man hamnar lätt i ”das Stadium der leichten Ungnade” (i lätt onåd), och då kan det vara dags att byta sysselsättning. Tack vare sina målsättningar har han lyckats göra insatser av betydelse, och därför är det värdefullt, att en del av hans levnadsminnen nu är nedskrivna. Tyvärr är de inte tryckta, men de är tillgängliga i Mölndals stadsmuseums faktarum. Man skulle gärna se att författaren likaså skrev ner sina minnen från åren i skolförvaltningens tjänst. Han har mycket att berätta, och han kan också berätta.

Läs vidare

Sven Evert Nilsson, Säljaren: Minnesanteckningar 1950-1970 (2012, 87 sidor med många bilder och faksimil av tidningsartiklar. Detta är en otryckt utredning, som är tillgänglig i Mölndals stadsmuseums faktarum).

I hälsans tjänst: Hälsorörelsens och Hälsobranschens historia, av Åke Färnlöf, Kurt Svedros och Per Frisk, Hälsokostrådets Förlag 2007 (151 rikt illustrerade sidor. Boken speglar de insatser, som gjordes av Reformkostbutikernas Riksförbund och den övriga hälsobranschen. Andra företags insatser faller utanför bokens ram. Detta är en anledning till att Sven Evert Nilsson har skrivit ner sina minnen.)

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s