Tjörns historia som skådespel

Tack vare sillperioderna fick Tjörn och övriga Bohuslän flera gånger uppleva en motsvarighet till guldruschen i Klondyke. När de stora sillperioderna var slut, fortsatte sillfisket i mindre omfattning. Sill och Bohuslän är oupplösligt förknippade med varandra. Söndagen den 2 juni 2013 hade Tjörns Hembygdsförening ordnat en hembygdsdag med teaterscener ur Tjörns historia. Namnet på dagen var ”Det börjar och slutar med sill”.

Utmärkta teaterscener

Pigan har tandvärk. Foto: Lars Gahrn.
Pigan har tandvärk. Foto: Lars Gahrn.

Besökarna delades upp i mindre skaror, som av en berättare och ciceron lotsades omkring från hus till hus och från hörn till hörn av hembygdsgården. Där spelade olika medlemmar upp scener ur öns historia. Ibland kan man inte i första hand tala om teater, utan medlemmarna mera berättade genom att samtala inbördes. På somliga ställen bjöds dock stark och påfallande välspelad teater. Vi fick möta en piga, som hade tandvärk och måste gå till smeden för att få den utdragen. I skolsalen fick vi möta en skollärarinna, som blev avskedad av kyrkoherden, därför att hon hade gått med i missionsförbundet. I en stuga fick vi möta en skomakare, som munhöggs med en grannkvinna. Bägge talade Tjörnmål av det mjukaste och mest välljudande slaget. Avslutningsvis kom vi till ”gälerskor” (sillrenserskor), som slängde käft med två fiskförsäljare. Här började man undra, om de spelade eller om de kanske munhöggs på riktigt. Hur som helst var allting bra, både Tjörnmålet och de uddiga yttrandena.

Tjörnmålet har gått tillbaka

Skomakaren talade vackert Tjörnmål.
Skomakaren talade vackert Tjörnmål.

Spelet hade skrivits av Kjell Eriksson, föreningens träg­ne forskare och krönikör, och när jag i efterhand sitter och läser igenom hans manuskript, förstår jag, att det är avsett mera som en stomme och grund för skådespelet. Med stor frihet och uppfinningsrike­dom har skådespelarna utbroderat och byggt på. En tråkig insikt smyger sig dock på vandrarna: Tjörnmålet är på stark tillbakagång. Några av skådespelarna kan bara tala rikssvenska. Andra kan hjälpligt tala Tjörnmål, men rikssvenskan bryter ofta igenom. Några kunde dock tala dialekt av bästa märke, och det var en ren njutning att lyssna. Tjörnmålet är mjukt och välljudande. Det är språkligt bildande att lyssna. Man får ökad insikt i de språklagar, som skapar och ombildar våra språk. Någon av föreningens medlemmar hade föreslagit någon rektor, att skolbarnen borde få hemspråksutbildning i Tjörnmål, men förslaget togs inte upp till behandling.

Folkmålen är mjukare än rikssvenskan

De två munviga ”gälerskorna” hade inte några svårigheter att både prata och arbeta samtidigt.
De två munviga ”gälerskorna” hade inte några svårigheter att både prata och arbeta samtidigt.

Folkmålen är ofta mjukare än rikssvenskan, som har alltför många medljud eller konsonanter efter varand­ra. För att folk skall höra och uppfatta vad jag säger, har jag blivit allt angeläg­nare om att uttala orden klart och tydligt. Jag har då allt tydligare fått klart för mig, att svenskan är ett hårt och svåruttalat språk. Med dialekterna är det annorlunda. Om allt för många konsonanter följer på varandra, försvinner en eller två i språkhanteringen. Detta och annat kunde man lägga märke till, när man lyssnade till det äkta Tjörnmålet. Vid något tillfälle fick vi frågan: ”Begriper ni vad vi säger?” Tjörnborna själva var alltså medvetna om, att de talar ett numera ovanligt språk. Utvecklingen är betänklig och beklaglig. Folkmålens tillbakagång innebär en språklig utarmning. Genom att bidra till att hålla liv i Tjörnmålet gör Tjörns Hembygdsförening en viktig insats.

Inspelning vore önskvärt

Vi var många i varje skara, som lotsades runt, men många fler än vi, som var där, skulle kunnat ha haft rikt utbyte av detta skådespel. Kanske skulle Tjörns Hembygdsförening kunna spela in de olika scenerna på en DVD, som skulle kunna visas i skolorna? Som läromedel skulle dessa teaterscener förmodligen kunna fängsla barnen betydligt bättre än läroböcker. Dessutom vore det utmärkt, om barnen kunde lära sig litet av Tjörnmålet eller åtminstone bli förtrogna med det.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s