Sparrarnas Gunnebo-exlibris

Många samlar på böcker, men somliga har en ovanligare inriktning: De samlar exlibris, det vill säga konstfullt utförda ägarmärken, som klistras in i böckerna. Bland de eftertraktade sällsyntheterna finns Sparrarnas exlibris med Gunnebo på. Friherre Carl Sparre och hans maka Hilda flyttade in på Gunnebo 1889. Hon ärvde lantstället efter sin mor 1922 och gav det i arv till sina döttrar 1948. Dessa sålde egendomen till Mölndals stad 1949. Mellan 1889 och 1949 har alltså böcker, tillhöriga familjen Sparre, funnits på Gunnebo.

Sparrarna skulle bli kvar på Gunnebo

Ex Libris GunneboMan lägger märke till, att namnet Sparre inte förekommer på detta exlibris. I stället ser man en bild av Gunnebo herrgårdsbyggnad, och under denna står namnet Gunnebo. Det var alltså tänkt, att böckerna skulle tillhöra Gunnebo och bli kvar i huset trots arvskiften. Men Sparrarna hade tänkt, att Gunnebo – och följaktligen även boksamlingen – skulle förbli i ätten Sparres ägo, ty över Gunnebo ses ätten Sparres vapen, krönt av en friherrekrona. Som sköldhållare ser vi två hjortar, bundna av ett band om halsen. Även de kommer från adelsvapnet. Friherr­liga ätten Sparre har nämligen Sparrevapnet som hjärtsköld i en sköld med fyra fält. I två av de fyra fälten ser man en springande hjort med bägge frambenen i luften och med rött halsband. Hjorten själv är silverfärgad. (Frithiof Dahlby och Jan Raneke, Den svenska adelns vapenbok, Sthlm 1967, s. 204-205.)

Ett klassicistiskt utformat exlibris

Uppbyggnaden av detta exlibris påminner om en klassicistisk renässansfasad. Gustaf Wasas bibel (1541) hade en titelsida av liknande slag, och andra böcker från renässans och barock hade snarlika titelsidor. Vissa detaljer är av särskilt intresse. Pelarkapitälen är joniska alldeles som på Gunnebos norra fasad. Längst upp till vänster och till höger finns en upphängd klädnad, ett vanligt klassicistiskt motiv, som återfinns på kakelugnen i fru Halls sängkammare och i östra sängkammaren på övre våningen.

En släkting formgav detta exlibris

Gunnebos exlibris är signerat längst ned till höger. Där står ”U W 18”. Göran Larsson, förutvarande bibliotekstjänsteman på Göteborgs Universitetsbibliotek, har skänkt ett exemplar av detta exlibris till Mölndals Hembygdsförening. Han skriver: Detta exlibris gjordes av Ulf Wendel 1918. Han gjorde fler exlibris. Av mig kända: Artur Wendel 1918, Georg Wendel 1919, Ulf Wendel 1919. Ulf Wendel skall ha varit sjukgymnast i Göteborg. Vi tackar Göran Larsson för dessa intressanta uppgifter. Det är mer än en tillfällighet, att Ulf Wendel gjorde Gunnebos exlibris, ty Sparrarna var släkt med Wendels. Dessutom gifte sig Margareta Sparre 1922 med Georg Wendel, och härom berättar Lasse Larsson i sin bok ”Sparrarna på Gunnebo” (2000, s. 63-66).

Sparrarnas bokskåp finns kvar på Gunnebo

Mölndal, Gunnebo Slott. 383-59 Foto & Ensamrätt: A B Almquist & Cöster, Hälsingborg.Sparrarna hade en för sin tid omfattande boksamling. Fru Halls garderob, som finns innanför hennes sängkam­mare, inreddes till bibliotek med vackra väggfasta bok­skåp. Dessa grönmålade skåp finns alltjämt kvar och hyser Margareta Sparres böcker, som hon skänkte till Gunnebo. Fristående boksk­åp tillverkades och ställdes upp i västra förmaket på övre våningen. Efter flera årtionden uppe på herrgårdsvinden har dessa vackra skåp, som vittnar om Sparrarnas goda smak, nu återigen kommit till heders och återfinns som utställningsskåp nere i receptionen i husets källarvåning.

Både bokskåp och exlibris vittnar om Sparrarnas stilkänsla och goda smak. Böckerna har tack vare Margareta Sparre kommit hem igen, men enstaka böcker med exlibris kan under hennes eller moderns tid ha kommit på drift. Exlibrissamlare och Gunnebovänner har all anledning att hålla ögonen öppna.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s