Sångspelet om Jonsered populariserar industrialiseringens historia

Jonsereds brukshistoria finns nu lättillgänglig i ord och ton. Claes och Maria Pihls sångspel om Jonsereds historia är nu inspelat och utgivet på cd-skiva. Här får man en utmärkt sammanfattning av livet i Jonsered på Gibsons tid.

Jonseredsvandring med sånger

William Gibson upptäcker Jonsereds möjligheter. Foto: Dan Kristensson.
William Gibson upptäcker Jonsereds möjligheter. Foto: Dan Kristensson.

Sångspelet började som en dramatiserad hembygdsva­ndring. Maria Dahl, kultur­samordnare i Partille kom­mun, kom med uppslaget. David Anthin skrev texter till scener, som skulle spelas upp på olika ställen inom Jonsered, från arbet­arbostaden nere på fabriksområdet till dispon­entvillan på höjderna ovan­för sjön Aspen. Claes och Maria Pihl fick i uppdrag att skriva sånger, som skulle sjungas i samband med teaterscenerna. De fördjupade sig i Jonsereds historia och skrev sina sånger. Därmed var de fängslade av ämnet och fast i Jonsereds historia. De fortsatte att skriva visor, fastän de hade fullgjort sitt uppdrag.

”Vandringsvisor” på cd-skiva

Nu blir det bröllop. Foto: Lars Gahrn.
Nu blir det bröllop. Foto: Lars Gahrn.

Claes Pihl skrev texterna, utmärkt, välskrivna och poetiskt förtätade texter. Maria Pihl skrev musiken, välljudande, vackra och rytmiska melodier med förankring i den tid, som visorna skildrar. Nu är alla visorna inspelade och utgivna på cd-skiva: Nu går vi till fabriken. Nyskrivna visor om livet i ett brukssamhälle av Claes och Maria Pihl, sjungna av Maria Pihl och KG Malm (Kakafon Records 2013, KAKACD 017 med texthäfte, som har samma titel). Man har dock anledning att misstänka, att fler visor tillkommer även i framtiden. Claes och Maria Pihl bor sedan sex år tillbaka i Jonsered. De är både välkända och uppburna i samhället och bland alla andra, som intresserar sig för ortens historia. Därför får de hela tiden veta mer. Lyckligtvis har de inte hittills kunnat säga nej till nya uppslag, och förhoppningsvis kommer de inte att kunna säga nej i framtiden heller.

Sång och musik av bästa slag

Visorna har sjungits åtskilliga gånger, dels under Jonseredsvandringarna, dels under konserter. Både sång och musik är väl inövade och låter utmärkt. ”Vandringsvisorna” sjungs av KG Malm och Maria Pihl. Vandringen börjar med William Gibson, som år 1833 grundade Jonsereds fabriker. KG Malm tolkar inledningssången med suverän skicklighet: ”Mitt namn är William Gibson, ifrån Skottland skall ni veta”… Malm börjar med tal, övergår långsamt till att sjunga och sjunger allt snabbare och ivrigare: ”Kom, pigor och drängar, här luktar pengar. Här luktar framsteg, välstånd och makt!” Sången ökar i kraft och iver till en glädjefylld hyllning av framtiden och dess möjligheter.

Allsidig skildring av Jonsered

Sångspelet ger en ovanligt allsidig och opartisk skildring av livet i Jonsered. Både fördelar och nackdelar redovisas. Till nackdelarna hörde 14 timmars arbetsdag (ibland och i början), ”maskinernas larm” och trångboddhet. Ett par nygifta kunde inte räkna med att självklart få vara ensamma i sitt ”spisrum”. På skivan säger sig en fästmö vara rädd för, att hon som nygift kunde få sällskap av mannens mor, hans bror, hans svägerska – och bolagets kor! Kanske överdrev hon litet grand på skämt, och korna behövde man nog inte vara rädd för, men skämtet speglar en bister verklighet. Företaget ägde nämligen alla hus och bestämde var folk skulle bo. Ingen anställd behövde sakna tak över huvudet, men ibland fick hyresgästerna befallning från högsta ort att ta emot inhysingar. Författaren Harry Martinson blev på detta sätt inhyst hos en änka och hennes söner.

Berättelser med stor allmängiltighet

Det är skönt att sjunga och spela på soliga ställen.
Det är skönt att sjunga och spela på soliga ställen.

Fördelarna med att arbeta och bo i Jonsered var likaså många. Anställningen var trygg och säker. Bostads­husen var välbyggda och välskötta. Föreningslivet var omfattande och borg­ade för en berikande fritid. Jonsereds musikkår och fotbollsklubben är välkä­nda. Företaget stödde föreningarna (dock inte fackföreningsrörelsen). Slä­kten Gibson var politiskt liberal och öppen för det nya i tiden. De olika medlemmarna av släkten var ute efter mer än att tjäna pengar. De var som så många andra industrialister på den tiden samhällsbyggare, som ville främja utvecklingen mot ett bättre samhälle. Detta uttrycks i inledningssången. De anställda bodde med naturen in på knutarna. Detta är en berättelse om Jonsered, men denna berättelse har stor allmängiltighet. Claes och Maria Pihl är ofta ute och sjunger och berättar på andra orter. Folk från andra bruksorter känner igen sig. Efter en konsert i Surte, känd bruksort som har uppstått kring ett glasbruk, kom en av åhörarna fram och var så upprymd och tacksam, att han kramade om Maria Pihl. Han utbrast: Ni har berättat om mitt liv! Visserligen bodde han i Surte, medan sångspelet handlar om Jonsered, men han kände igen alltsammans ändå.

Sång och musik stannar i minnet

Alla orter har dock sina särdrag. Det skulle därför vara mycket givande och berikande om fler kommuner kunde ge Claes och Maria Pihl i uppdrag att skapa fler sångspel av detta slag. De flesta bruksorters historia är visserligen tillfredsställande skildrade, men skildringarna består av ord, ord, ord, ord och ord (med några bilder emellan). Vi matas ständigt med ord. Så ofta och så rikligt förplägade med ändlösa ordmängder blir vi, att föga av allt detta stannar i minnet. Skildrar man däremot en historia i dikt och ton på detta sätt, har åhöraren förhoppningsvis svårt att glömma. Vi borde ha mer historieundervisning av detta slag.

Industrialismen – ett stort framsteg

Industrialismen skildras ofta som ett dystert skede i mänsklighetens historia med utarmning och omänskligt arbete. I själva verket innebar den ett framsteg med ökad välfärd, särskilt för de anställda i de välskötta företagen. Jonsered var ett mönsterföretag, så välskött, att orten än idag skiljer sig fördelaktigt från andra orter och stadsdelar i grannskapet. I ”Vandringsvisorna” framställs industrialiseringen som det framsteg den mycket riktigt var. I William Gibsons inledande sång heter det:

Kom hit från torp och gårdar, ifrån eländiga ställen,
som kryllar utav ungar så att det är synd och skam.
Där arbetsamma mänskor somnar hungriga om kvällen.
Kom hit, skall vi tillsammans se en ny tid bryta fram!

Så var det. Landsbygden och lantbruket kunde inte föda den ökande befolkningen. Antalet små torp och små gårdar var alldeles för stort, och trots hårt slit från morgon till kväll misslyckades många att skaffa sig en anständig bärgning. Räddningen blev emigrationen och fabrikerna, som behövde arbetskraft. ”Här erbjuder vi bostad och kontanter för er flit.” Även livet i Jonsered hade dock sina avigsidor, men på det stora hela taget är man berättigad att använda de stora orden framsteg och välstånd. Djupa insikter ligger bakom de korta texterna och är en förutsättning för det lyckade sångspelet.

Välkomna till Gibsons på Jonsereds herrgård.
Välkomna till Gibsons på Jonsereds herrgård.

På skivan medverkar, utöver Maria Pihl och KG Malm, även Bosse Stenholm, Anna Foster, Greger Siljebo, Per Johansson, Petter Eriksson, Johannes Lundberg och Claes Pihl. Bosse Stenholm och Per Johansson har dessutom gjort arrange­mang till vissa av visorna. Många har bidragit till den lyckade inspelningen. Jonsereds hembygdsfören­ing får tack för ”givande samtal och hembakat”, vilket betyder, att medlemmarna har berättat för Pihls om Jonsered över en kopp kaffe med hembakat till. Var och en är välkommen till föreningens lokaler i Porthuset inom fabriksområdet. Där finns mycket att se, och där serveras dessutom kaffe och hembakat. Få har dock haft så stort utbyte av besöken som Claes och Maria Pihl.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s