Vem tillverkade Gunnebos stolar?

Carl Wilhelm Carlberg ritade även stolarna till Gunnebo. Bland hans ritningar till Gunnebo finns 24 ritningar av stolsmodeller. När Mölndals stad tog över egendomen 1949, fanns emellertid inte en enda ursprunglig stol kvar i herrgården. Museimännen hade inte ens belägg för att stolarna hade tillverkats, och ibland framskymtar i deras efterlämnade papper tanken, att stolarna kanske hade stannat på papperet. I början av 1950-talet kom dock ritningarna till användning. Man tillverkade stolar åt Gunnebo efter Carlbergs ritningar. Sedan dess har enstaka originalstolar blivit uppmärksammade och återförvärvade.

Gunnebostolarna saknar pluggar

Konsthistorikern och möbelexperten Birgitta Martinius har undersökt dem, när hon skrev sitt stora arbete Stolar från Lindome 1740 till 1850 (ICA Bokförlag och Mölndals stadsmuseum 2012, 256 rikt illustrerade sidor). Enligt en spridd uppfattning skulle stolarna nämligen ha tillverkats i Lindome. Birgitta Martinius skriver:

”Dessa stolar har en ovanlig konstruktiv detalj – de saknar pluggar. Det vill säga att sammanfogningarna med tapp och hål inte är spärrade, vilket är regel när det gäller sittmöbler från 1700-talet. Pluggen, som normalt låser fast fogen, gjorde att stolmakarens arbete underlättades när han satte ihop de olika delarna. Arbetsgången blev mer omständlig vid ihopsättandet av gunnebostolarna då avsaknaden av plugg medförde att man i stället behövde använda en stor mängd limknektar för att kunna spänna ihop stolens olika stycken. Detta är en detalj som kan tyckas liten och oväsentlig men som indikerar att den hantverkare vi söker är mer van att tillverka bord och andra möbler än att göra stolar.”

Saknade snickaren erfarenhet av stoltillverkning?

Gunnebostolar. Gunnebos arkitekt Carl Wilhelm Carlberg ritade dem, men vem tillverkade originalstolarna? Foto: Lars Gahrn.
Gunnebostolar. Gunnebos arkitekt Carl Wilhelm Carlberg ritade dem, men vem tillverkade originalstolarna? Foto: Lars Gahrn.

Så tillverkade inte Lindomesnickarna sina stolar. Birgitta Martinius påpekar därför att sättet att sammanfoga stolarna ”snarare skulle vara ett tecken på att de är tillverkade av en snickare från Göteborg utan tidigare erfarenhet av stoltillverkning.” (Jag bör kanske påpeka att museimännen från 1950-talets restaurering aldrig hade kopplat samman Gunnebos möbler med lindomesnickarna. Detta skedde först sedan snickarna från Lindome hade blivit kända och omtalade bland forskare och en större allmänhet på 1970-talet.)

Har Gustaf Thunström tillverkat stolar?

Gunnebostolar. Gunnebos arkitekt Carl Wilhelm Carlberg ritade dem, men vem tillverkade originalstolarna? Foto: Lars Gahrn.
Gunnebostolar. Gunnebos arkitekt Carl Wilhelm Carlberg ritade dem, men vem tillverkade originalstolarna? Foto: Lars Gahrn.

Därmed är vi tillbaka till början. Vem tillverkade Gunnebos stolar (och andra möbler)? Vi vet inte. Birgitta Martinius pekar på bildhuggaren Gustaf Thunström, som snidade dekor på möbler och under några år arbetade för Gunnebo, men hon uttalar sig inte med bestämdhet. Frågan går därför vidare. Svaret kan gömma sig i det mest oväntade källmaterial. Alla omb­eds att hålla ögon och öron öppna. Många uppgifter har kommit fram som rena slumpfynd. Däremot har stolmak­arna från Lindome tillverkat gunnebo­stolar i senare tid och åt andra än familjen Hall på Gunnebo. Egentligen har de dock tagit upp endast två stolmodeller, och även detta talar emot uppfattningen att familjen Halls stolar skulle ha tillverkats i Lindome.

Än är gåtan olöst

Gunnebostolar. Gunnebos arkitekt Carl Wilhelm Carlberg ritade dem, men vem tillverkade originalstolarna? Foto: Lars Gahrn.
Gunnebostolar. Gunnebos arkitekt Carl Wilhelm Carlberg ritade dem, men vem tillverkade originalstolarna? Foto: Lars Gahrn.

Birgitta Martinius behandlar dessa stol­ar med sedvanlig sakkunskap. Hon påpekar att stolsryggens mönster på den ena ”ligger mycket nära förlagor för så kallade boskéer och parterrer, låga häckar formade i strikta mönster”. Kanske inspirerades Carlberg av sina trädgårdsritningar från Gunnebo till stolsritningarna eller möjligen var det tvärtom. Birgitta Martinius har gjort en stor insats för forskningen kring Gunnebos stolar, och hennes arbete om Lindomesnickeriet är grundlägg­ande. Ett standardverk om Lindomes historia har vi fått, men vad gäller Gunnebostolarnas ursprung, är gåtor­na fortfarande olösta. Även efter de mest grundliga forskningsinsatserna blir forskningsuppgifter över.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

2 reaktioner till “Vem tillverkade Gunnebos stolar?”

 1. ”När Mölndals stad tog över egendomen 1949, fanns emellertid inte en enda ursprunglig stol kvar i herrgården. Museimännen hade inte ens belägg för att stolarna hade tillverkats, och ibland framskymtar i deras efterlämnade papper tanken, att stolarna kanske hade stannat på papperet. I början av 1950-talet kom dock ritningarna till användning. Man tillverkade stolar åt Gunnebo efter Carlbergs ritningar. Sedan dess har enstaka originalstolar blivit uppmärksammade och återförvärvade.”

  Av mina barndomsminnen från 1950-talets Gunnebo erinrar jag mig, dock med en viss osäkerhet, att det på Gunnebo 1949 fanns en stol, som ursprungligen hörde till möblemanget i fru Halls salong.
  Förmodligen avser du med ’museimännen’, de två museicheferna, som tillsammans ledde renoveringen av Gunnebo – Göran Axel-Nilsson på Röhsska och Stig Roth på Historiska Museet. Jag är nyfiken på vilka av deras efterlämnade papper, som du åsyftar.
  Antikvarie Birgitta Martinius insats avseende Lindomesnickeriet är i sanning berömvärd.

  Thomas Axel-Nilsson

  1. Jag skulle tro, att den originalstol, som åsyftas, är en av de tre länsstolar, som inköptes 1953 och att döma av stilen bör ha hört hemma i fru Halls förmak eller salong. (Se Arvid Baeckström, Gunnebo II, 1977, s. 112-113.) Dessa var länge de enda originalstolarna på Gunnebo. Funderingen, att alla ritningar kanske inte förverkligades, har jag sett som en kantanteckning i ett manuskript. Så länge man inte hade påträffat originalstolar kunde man ju inte veta, huruvida stolarna hade tillverkats eller så att säga hade stannat på papperet. Museimännen var kloka nog att ställa saken på framtiden och spekulerade inte i tryck. Fortfarande gäller, att vi inte har belägg för att allt har tillverkats, men glädjande nog dyker ett och annat upp då och då, mycket beroende på att ritningarna är publicerade.

   MVH Lars Gahrn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s