Prins Eugens måleri undersökt naturvetenskapligt

Prins Eugens måleri har beskrivits naturvetenskapligt vad gäller tillväga­gångssätt och val av färger. Prinsen tillhörde nationalromantiken, som fram­bringade en lång rad berömda konstnärer. De mest kända och uppskattade av den stora allmänheten är de så kallade ABC-målarna: Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson.

Högtstående måleri

Prins Eugens måleri sätts av fackmännen lika högt som ABC-målarnas, men han har inte blivit lika firad av den stora allmänheten. Anders Zorn målade dalkullor och badflickor. Bruno Liljefors målade fåglar och djur. Carl Larsson målade rara barn och hemidyller. Prins Eugen ägnade sig inte åt lika publikfriande motiv. Han målade landskap och naturbilder, ett mycket högtstående måleri, som dock inte har slagit igenom hos den stora allmänheten på samma sätt.

Värderad av fackmännen

Bland fackmännen är prinsen dock ett stort namn, och åtskilligt har skrivits om hans måleri. Konstkännarna insåg måleriets värde. Dessutom hade prinsen lätt att förvärva vänner samtidigt som han på något märkligt sätt lyckades undgå att skaffa sig fiender. Forskarna har mest sysslat med hans motivval och hans förebilder. Ole Ingolf Nyrén har däremot skrivit om prinsens måleritekniker och val av färgstoffer. Hans omfattande och grundliga utredning är en doktorsavhandling.

Färgprover har undersökts

Ole Ingolf Nyrén i Mölndals stadsmuseum. Foto: Lars Gahrn.
Ole Ingolf Nyrén i Mölndals stadsmuseum. Foto: Lars Gahrn.

Avhandlingens fullständiga titel är: Ole Ingolf Jensen, Så målade prins Eugen: Undersökningen av pigment, måleritek­nik och konstnärligt uttryck baserat på naturvetenskapliga metoder: Göteborg Studies in Conservation 8, Göteborgs Universitet, Institutionen för miljövet­enskap och kulturvård, Avdelningen för kulturvård, 2001 (318 rikt illustrerade sidor med många färgavbildningar av prinsens mer kända konstverk).

Författaren har undersökt ett urval målningar noggrant. I många fall har han fått tillåtelse att ta färgprover på målningarna. I andra fall har målning­arna röntgats eller blivit belysta av ultraviolett eller infraröd strålning.

Färgförändringar har skett

På detta sätt kan han i många fall klargöra vilka färger och bindemedel, som har kommit till användning. Han kan också många gånger klarlägga vilka måleritekniker, som har använts. Hans mest intressanta och samtidigt oroande kapitel har överskriften: ”Målningar som har färgförändrats”. Nyrén kan påvisa, att flera målningar nu har delvis andra färger än då prinsen hade dragit det sista penseldraget över den. Nyrén har gått vidare och skrivit en särskild bok i detta ämne (Ole Ingolf Nyrén, Målningar ändrar färg, 2009, 215 rikt illustrerade sidor). Jag har behandlat denna viktiga bok i en föregående bloggartikel.

En avhandling för fackmän

Avhandlingens omslag visar prins Eugen, som målar ute i naturen.
Avhandlingens omslag visar prins Eugen, som målar ute i naturen.

Nyréns avhandling är en mycket grundlig och noggrann doktorsavhandling, som har sin största betydelse för konst­vetare, anställda vid konstmuseer och konstnärer med stort intresse för måleritekniker. Här kan konstnärerna få tips om vilka måleritekniker, som är att föredra för olika syften. Museimännen får kunskap om färgförändringar, restaur­eringar och lämplig vård av målningar. Konstvetarna får ökade kunskaper om en framstående svensk målare. Så till exempel kan Nyrén påvisa, att inflytandet från Arnold Böcklin har varit mycket kortvarigt. Ibland kan Nyrén beriktiga uppgifter, som prinsen själv har lämnat. När prinsen i efterhand skulle tidfästa sina målningar, blev uppgifterna inte alltid helt riktiga.

Skriv ner arbetssätt och färg

Prinsen har besökt även Gunnebo. Här ses han tillsammans med friherrinnan Hilda Sparre vid Kejsareterrassen i Gunnebo.
Prinsen har besökt även Gunnebo. Här ses han tillsammans med friherrinnan Hilda Sparre vid Kejsareterrassen i Gunnebo.

Liknande noggranna unde­rsökningar är önskvärda även för andra konstnärer, men få vetenskapsmän för­enar kunskaper om konst med kunskaper om kemi och naturvetenskapliga undersökningsmetoder. Kort sagt, tyvärr har vi få sådana framstående vet­enskapsmän som Ole Ingolf Nyrén. Därför vore det önskvärt, att konstnärerna själva ville skriva ned anteckningar om de måleri­tekniker och färger, som de har använt. Visserligen berövar de på detta sätt vetenskapsmännen åtskilliga arbetsuppgifter, men forskarna har å andra sidan mer än övernog av arbete ändå.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s