Orgeln var dyrare än kyrkan

Stensjökyrkan fyller 40 år under 2014, och dessa år har varit händelserika. Bland annat har kyrkan bytt orgel. Den ursprungliga orgeln flyttades till Apelgårdens kyrka i Kållered, och en ny orgel kunde invigas 1979 (endast fem år efter kyrkans tillkomst).

Utbyggnad för orgeln

Även den glasade gången i Stensjökyrkan är en tillbyggnad. Foto: Lars Gahrn.
Även den glasade gången i Stensjökyrkan är en tillbyggnad. Foto: Lars Gahrn.

Den nya orgeln ansågs vara alltför stor för kyrkorummet. Därför byggdes en större nisch i nordväggen, som då ännu var yttervägg. Orgeln och utbyggnaden kost­ade mycket pengar. ”Orgeln blev dyrare än kyrkan”, sade arkitekten Kjell Malmqvist, något vresigt, och församlingen skrattade gott åt detta yttrande. Här och var under utfrågningen framskymtade, att Malmqvist tyckte, att de ekonomiska ramarna hade varit i snävaste laget. Målsättningen att hålla nere kostnaderna ledde dock till två uppskattade lösningar, dels altarfönstret, dels kyrkklockan i byggnadens sydöstra hörn. På båda ställena finns fönster, som bidrar till en omväxlande ljussättning i kyrkorummet. Vad gäller altarfönstret hade man varit noga med, att detta inte skulle bli för stort, så att ljuset kunde bli bländade.

Kyrktorget – en tillbyggnad

Väster om kyrkorummet finns ett kyrktorg eller en glasad gång utefter kyrkans hela västsida. Den är ett slags förhall och förbindelsegång mellan kyrkans olika delar. Även den är ett tillbygge, och den tillkom i samband med att församlingshemsdelen byggdes 1986. Dessförinnan sköt sakristian fram ur byggnaden som en kloss, och mitt emot fanns en mindre förhall vid ingången, men någon förbindelsegång fanns inte mellan denna förhall och sakristian.

Kyrkbygge – en allvarlig uppgift

Hur många kyrkor har Kjell Malmqvist ritat? Han kunde inte svara på rak arm men började med att räkna upp dem, som han erinrade sig som hastigast. Uppräkningen var dock högst ofullständig. Framför allt hade han restaurerat många kyrkor. Att rita en kyrka är en allvarligare uppgift än de flesta andra, framhöll han. En sådan uppgift tar man på stort allvar, och man hastar inte fram. Denna kyrka blev hans egen församlingskyrka, där han själv och hustrun Britta är trägna kyrkobesökare, och där hon under många år var kyrkvärd.

Församlingshemmet – en anlitad byggnadsdel

Kjell Malmqvist och hans hustru Britta, under många år kyrkvärd i Stensjökyrkan.
Kjell Malmqvist och hans hustru Britta, under många år kyrkvärd i Stensjökyrkan.

De 40 åren har varit händelserika, och en historik förelåg redan 1997. Den är författad av Else-Britt Jönsson, en av eldsjälarna bakom kyrkan, och hade beställts till Mölndals Hembygdsförenings årsskrift. Artikeln ingår i årgång 1996 och har nu omtryckts i Kyrkklockan, våren 2014, med några tillägg om vad som har hänt efter 1996. Historiken är av stort intresse både för kyrkfolket och alla andra. I den stora församlings­hemsdelen hyr många föreningar in sig. Så till exempel brukar Gunnebo Vänner vara här ett par gånger om året. Stensjöns församling brukar även hyra brostugan av Gunnebo Vänner. En historik kan behövas för minnet. Man blir så van vid hur en byggnad är nu, att man glömmer av hur den har varit tidigare.

Jag häftade ett PM

Ljusbäraren i form av en ängel är invändigt den mest uppmärksammade kyrkoprydnaden.
Ljusbäraren i form av en ängel är invändigt den mest uppmärksammade kyrkoprydnaden.

När Stensjökyrkan invigdes, var jag tjugo år gammal. Vid tjugo års ålder och dessförinnan gör man inte några större insatser för vare sig världen eller hembygden. Ändå har jag varit med längst ut i kanten. Stensjöns Småkyrkostiftelse bildades 1967. Under min pryotid (praktisk yrkesorientering) tjänstgjorde jag på Mölndals pastorsexpedition. När stiftelsen skulle bildas eller fortsätta sitt arbete, skulle ett PM med två blad delas ut eller skickas ut. En av mina arbetsuppgifter blev att häfta ihop dessa två blad. Denna insats hör till de minsta och framstår som än mindre i jämförelse med vad många andra har uträttat, men en anledning till att jag kommer ihåg detta PM, som häftades ihop av mig, är nog att jag tyckte, att jag för många minuter blev indragen i en historisk händelseutveckling. Ett kyrkbygge är en viktig händelse i en bygds historia.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s