”Isa af Lygnern” är sjöns drottning

Många gamla ångfaryg återställs i ursprungligt skick, men passagerarfartyget Isa på Lygnern har återskapats ur ingenting.  Mellan 1889 och 1921 gick hon i passagerartrafik över Lygnern, från Sätila i Västergötland till Lygnevik vid Fjärås Bräcka i Halland och tillbaka igen. Ytterligare några år eller fram till 1924 gick hon med gods, men därefter var det slut. Hon skrotades 1935, och inte så mycket som en plåt eller skruv finns kvar. Isa var borta ur sinnevärlden eller verkligheten.

Minnet levde

Isa af Lygnern.
Isa af Lygnern.

Hon levde dock som minne och var kanske det mest omtalade minnet från Lygnern. Hon var det, som man saknade mest, från gamla tider. Lygnern kändes tom utan Isa. Därför kom det sig att Nykab i Sätila AB fick i uppdrag att bygga en helt ny båt. Den sjösattes 2010 och började gå turer på sjön med passagerare år 2011. Eftersom Lygnern är vattentäkt för Kungsbacka, fick man inte lov att ha en dieseltank ombord. Tänk om dieseloljan skulle hamna i vattnet! Isa af Lygnern drivs därför av elmotorer. Genom tidskriften Ångbåten fick jag kunskap om, att Isa hade återskapats. Jag fann det mer och mer otillfredsställande, att jag, som hela mitt liv hade hört talas om Sätila, eftersom min farmors mor kom därifrån, aldrig hade varit i Sätila ens på genomresa.

Lång brygga i Sätila

Niklas Krantz och Anna Jolfors blev också intresserade av Isa, och söndagen den 30 juni stod vi på Sätila Sand, Sätilas långa och långgrunda sandstrand för att åka med Isa de 18 kilometerna ned till Lygnevik och tillbaka igen. Man talar inte om kilometer till havs. Där är det sjömil som gäller, men på en insjö som Lygnern tycks längdmåttet vara kilometer. Här på Sätila sand kunde jag tro mig vara vid Hjortnäs brygga i Leksand eller vid ångbåtsbryggan i Rättvik. På alla dessa tre ställen har man på grund av långgrunda sandstränder varit tvungen att bygga långa ångbåtsbryggor rakt ut i vattnet för att båtarna skall kunna förtöja vid en brygga på tillräckligt djupt vatten. Bara bryggan måste ha kostat en förmögenhet. Liksom i Hjortnäs hade folk kunnat betala broplankor och som tack få sina namn inristade i plankorna. Så var det även i Rättvik, men där hade man namnplåtar.  Tord Sandell hade ristat namn i ungefär 1500 plankor, bara det en enastående insats. Båten ägs av en ekonomisk förening (”Båten Isa af Lygnern, ekonomisk förening”) med tio delägare, däribland två Stena-kaptener.

Utmärkt guidning

Den långa ångbåtsbryggan. Foto: Lars Gahrn.
Den långa ångbåtsbryggan. Foto: Lars Gahrn.

Isa blev fullsatt även denna resa. En sjöfärd ner till Lygnevik tar drygt två timmar, och hemfärden tar lika lång tid i anspråk, men man har inte långsamt. Eldsjälarna Tord Sandell och Christer Lindroth berättar bygdens historia för passagerarna och blandar in så många sägner och skrönor, att underhållningsvärdet är mycket stort. Båten har bredband med flatskärm och högtalaranläggning. Christer Lindroth kunde därför även visa bilder från Isas historia och återuppståndelse. Vi fick ett mycket sakkunnigt och väl underbyggt föredrag om Isas historia och båtens betydelse för samfärdsel och näringsliv i bygderna kring sjön.

Sju olika skeppare turas om att framföra Isa, och av dem är fyra kaptener på Stena-båtar. Kapten för resan var Lars Asplind, som i vardagslag är just skeppare hos Stena. Han hade likaså mycket att berätta. Dörren till styrhytten stod på glänt, och han berättade gärna för passagerare på fördäck. Utmärkta landgångar serverades. (Jag hade visserligen inte beställt landgång, men detta innebar inte på något sätt, att jag måste simma ut till båten eller simma iland.) Jag köpte istället två franska bröd, och även de smakade bra. Bygdens och båtens öden och äventyr är omfattande, men de räcker kanske inte helt för en fyra timmars sjöfärd. Fram på slutet drygade Lindroth och Sandell ut historiken med Kal och Ada-historier. Alla var kanske inte avsedda för finare salonger, men ingenting gick över gränserna. Båda ciceronerna hade stora kunskaper och även en avundsvärd förmåga att roa.

Vackra landskapstavlor

Ramhultafallen.
Ramhultafallen.

Lygnern är en vacker sjö. Stränderna består ofta av lövskogsklädda berg och höjder.  När skeppet lugnt och stilla glider fram, öppnar sig hela tiden nya och vackra landskapstavlor. Utefter en bergssida störtar de branta Ramhultafallen nedför Ramhultabergen. (Ram- uttalas Ramm.) Lygnern är en djup sjö, och Isa gick med stäven alldeles intill berget och fallen. (Ombord sades skämtsamt, att Isa nog skulle ramma Ramhultafallen.) Många kameror var i farten, när Isa gick fram till bergssidan. Det är rofyllt att sakta glida fram över solbelysta böljor och ta det lugnt. Många människor får på detta sätt tillgång till Lygnerns natur. Resenärerna får se Lygnern, och för folk, som bor runt sjön, är Isa ett inslag av liv och skönhet på sjön. Nere vid Lygnevik hade man byggt en ny brygga åt Isa. Kostnaden var 350 000 kronor. Den hade invigts några dagar innan, närmare bestämt torsdagen den 27 juni (Ny båtbrygga invigd, Borås Tidning 29/6 2013). Mycket pengar går åt, men Isa betyder mycket för många. Man har inte någon svårighet att fylla alla lediga platser under färderna.

Drottningen av Lygnern

Båten är välbyggd och salongen närmast elegant. Man har använt förnämligare träslag och inte sparat på inredningen. Den vita båten är ett smycke, och jag kommer på mig själv med att gång på gång kalla båten drottning Isa. Hon upplevs nog av många som drottningen av Lygnern. Lugnt och majestätiskt stävar hon fram över Lygnerns vatten, skinande vit som en kunglig brud bör vara.

God sjösäkerhet

Lygnerns vatten är rent och klart. Kungsbackaborna får här utmärkt dricksvatten, som skämtsamt kallas ”Kungsbackachampagne”. Lygnern är samtidigt en farlig sjö. Man säger, att Lygnern tar ett människoliv om året. Om Lygnern det ena året inte skulle ta något liv, tar sjön två liv följande år. Isa har dock beredskap för allt. Där finns flytvästar till 50 personer och två räddningsflottar för 50 personer. Gamla Isa hade endast två frälsarkransar. Sjösäkerheten har förbättrats med åren! Tack vare sina elbatterier har hon nu en mer än tillräcklig barlast. Gången är lugn och säker, och tio personer kan utan vidare klättra uppför lejdarna och se ut över sjön och landskapet från salongens tak eller övre däck. Nya Isa är dessutom en meter bredare än den gamla båten. Lyssnade man på våra ciceroner, fick man klart för sig, att Lygnern nog var farligast för det timmer som flottades över sjön. Stora mängder sjunktimmer lär vila på bottnen. Dykningar efter sjödränkt ek skulle kunna bli mycket lönsamma.

Isa drar folk

De gamla ångbåtsbolagen var inte någon inbringande verksamhet. Man tycks ha haft stora bekymmer med lönsamheten, och den nya turisttrafiken ger inte några stora pengar. Isa är ändå av stor betydelse. Sätila blir omtalat och känt tack vare sitt fartyg. Alltfler människor får upp ögonen för bygderna vid Lygnern och deras möjligheter. Alltfler kommer på besök, och en hel del behöver både mat och husrum. Själv är jag ett utmärkt exempel på allt detta. Under hela mitt liv har jag hört talas om Sätila, men jag kom aldrig dit förrän drottningen av Lygnern oemotståndligt drog mig till Sätila sand.

Läs vidare

Ingvar Kronhamn, ISA i trafik på Lygnern, artikel i tidskriften: Ångbåten Nr 3 2011.

http://www.isaaflygnern.se

Klicka här för denna artikel som pdf

2 reaktioner till “”Isa af Lygnern” är sjöns drottning”

  1. Tack Lars, för intressant läsning! Som vi – kanske – är bland de utvalda, vilka fått läsa ditt poem över ´Drottning Isa´, så saknade jag/vi dikten i detta sammanhang! Dock njöt vi och blev mycket sugna på att en gång till sommaren få chans att ´medfara´ Isa runt Lygnern och uppleva sjön från en annan vinkel än eljest. Tack för artikeln och än en gång för ditt fina utflyktstips! Vänliga hälsningar Ulla Enalid Thomsen / Enar Enalid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s