Sveriges lönsammaste parkbänk

Sveriges lönsammaste parkbänk finns i Filipstad i Värmland. Vem kan räkna alla besökare, som denna parkbänk har dragit till Filipstad? Vem kan räkna ut vad Filipstad har tjänat på alla dessa besökare?

Statyer har vi gott om i vårt avlånga land, men få har blivit så ryktbara som Nils Ferlins staty i Filipstad. Stadens turister uppsöker statyn och låter fotografera sig tillsammans med den kände skalden. Vad har då denna skulptur förmer än så många andra?

Nils Ferlin sitter i en soffa

Nils Ferlin försjunken i tankar. Foto: Lars Gahrn.
Nils Ferlin försjunken i tankar. Foto: Lars Gahrn.

Skulptören K. G. Bejemark, som utförde skulpturen år 1975, hade fått en riktig snilleblixt. Han avbildade Nils Ferlin så som ingen annan svensk har avbildats. Skalden sitter på en parksoffa, och soffan har plats för fler personer. Den befinner sig alls inte uppe på en sockel utan i jämnhöjd med marken. Vem som helst kan slå sig ned bredvid Ferlin och bli fotograferad tillsammans med den folkkäre skalden. Många tycker givetvis att detta är roligt, och skulpturen har blivit vida känd. Den har till och med blivit motiv på ett frimärke.

Även mölndalsbor har dragits till parksoffan i Filipstad. I Gunnebobladet, medlemsblad för Gunnebo Vänner, nummer 3, 2011, hade den gamle tävlingscyklisten Kjell Tholinson fått infört ett uppdiktat samtal med Nils Ferlins staty i Filipstad. (Eftersom statyer inte brukar tala, utgår jag – till dess att annat har påvisats – att samtalet var uppdiktat.)

Fredagen den 3 augusti 2012 besökte Niklas Krantz och jag Filipstad. Givetvis kände vi till statyn på förhand, och givetvis skulle vi se den. Statyn utövade samma dragningskraft på oss som på andra. Jag fotograferade honom bredvid Nils Ferlin, och han fotograferade därefter mig på parksoffan.

En utmärkt avbildning

Skalden föddes visserligen inte i staden, men han växte upp där och gick i skola där, och det räcker ju långt. Bronsgjutningen har utförts av Calmek i Svedala på ett förtjänstfullt sätt, men framför allt har konstnären K. G. Bejemark skickligt återgivit skaldens mycket uttrycksfulla utseende. Lång och gänglig var han med ett smalt och långlagt ansikte och lång näsa. På huvudet har han en stormhatt (eller cylinder), som ytterligare understryker hans långa och gängliga gestalt.

Ferlin i rondellerna

Niklas Krantz och Ferlin.
Niklas Krantz och Ferlin.

Skalden på sin parksoffa blev snabbt en sinnebild eller – som man nu säger  – ett varumärke för staden. De goda filipstadsborna har klokt nog utnyttjat framgången och byggt vidare på den. Här som på andra ställen finns rondeller. Mitt i rondellerna finns Ferlin i sin parksoffa som silhuettbild, utklippt ur svart plåt. Så skall en slipsten dras! Filipstadsborna är att beundra för denna framgång. Den lockar till efterföljd, men vem skulle kunna hitta på ett lika bra uppslag?

Jag nämnde för en bekant, att Niklas Krantz och jag hade besökt Filipstad.

”Då hälsade ni väl på Nils Ferlin”, sade hon.

Ferlin finns som staty både i Karlstad och utanför Klara kyrka i Stockholm, men de statyerna tycks inte räknas i detta sammanhang. Nils Ferlins staty är skalden på parksoffan i Filipstad.

Läs vidare

Om statyn och dess tillkomst:

http://www.filipstadsgille.se/index.php?p=galleri&album=131

Vilhelm Mobergs förutsägelse:

http://www.ferlinmuseum.se/staty.htm

Snabba fakta:

http://www.varmland.se/arrangement/3062

Skadegörelse:

http://nwt.se/filipstad/article720493.ece

Allmänt till Ferlins minne:

Ferlinmuséet i Filipstad:

http://www.ferlinmuseum.se/

Nils Ferlin-sällskapet:

http://user.tninet.se/~jll006w/nfindex.htm

Dokumentär:

http://www.youtube.com/watch?v=FKQBIEBxXvc

Ett tack till Värmlandskännaren Peter Funke för dessa hänvisningar!

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

One thought on “Sveriges lönsammaste parkbänk”

  1. Trevligt Lars, – men är du verkligen SÄKER på att inte ett samtal utspann sig mellan Ferlin och Tholinsson där på parksoffan? Nåja, den kommentaren gav mig ett gott skratt! Tack för ytterligare en trevlig ´rapport´ från allt varia som finns runt om oss. Även trevligt att få en bakgrund till hur statyn kom till. Jag har alltid, – så länge jag vetat om statyn -, funnit idén med en sittande Ferlin HELT GENIAL! Tack för denna gång, vänliga hälsningar Ulla Enalid Thomsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s