Sveriges minst hemliga hemlighus

En lång rödmålad herrgårdsbyggnad med gjutjärnsskorstenar. Foto: Lars Gahrn 2012.
En lång rödmålad herrgårdsbyggnad med gjutjärnsskorstenar. Foto: Lars Gahrn 2012.

Första målet på vår semesterresa genom Värmland blev von Echstedtska gården i Västra Smedbyn i Kila socken. Niklas Krantz hade tänkt över resan och tittat på kartan. Gården ligger avsides från de stora vägarna och är ensam sevärdhet åt detta håll. För Niklas var det självklart, att vi skulle åka hit, och jag var av samma mening. Vi var inte ensamma. Värmlands museum håller öppet, och öppettiderna var förvånansvärt frikostiga. Denna gård, von Echstedtska (uttal: Ekstättska) gården, är en sevärdhet av rang, och märkligt nog tycks stora folkskaror ha begripit detta.

Gårdens vittberömda hemlighus

Vad är det då man får se? Gården är en herrgård, som uppfördes 1762-1764 av Bengt von Echstedt med huvudbyggnad, två par flyglar, lusthus och avträde samt åtskilligt annat, som dock har skattat åt förgängelsen. Huvudbyggnaden är känd för sina väggmålningar, men skall vi vara ärliga, är det huvudsakligen hemlighuset, som har gjort gården känd. Tack vare talrika avbildningar är denna byggnad kanske Sveriges minst hemliga hemlighus. Uppe på taklanterninens innerväggar är nämligen det inre av ett hemlighus avbildat. Där ser vi en man och en kvinna sittande på avträdets bänk med ett hål emellan sig.

Kulturhistorikerna har jublat över denna bild: ”Ett hemlighus från 1700-talet, avbildat inifrån! Hurra!”

Sällskapsliv på avträdet

Men vänta ett slag! Om ni tittar noga på bilden, skall ni finna, att den inte är så värdefull som ni föreställer er. I glädjen över att finna bilder från äldre tider tycks nästan alla forskare låta bli att pröva bilder källkritiskt. Man skådar inte given häst i munnen. Vad finner man då, om man är otacksam nog att titta närmare på bilden och samtidigt tänka efter?

För det första tycks mannen och kvinnan inte göra det, som man brukar uträtta på ett sådant ställe. De tycks sitta där i godan ro och titta åt varandras håll. Mannen sitter och röker en stor pipa med långt skaft.

 Allt detta är inte så märkligt. Den tidens avträden hade många hål. Hela sällskap kunde samlas i hemlighuset och umgås där. Att det är fråga om höviskt umgänge utan några närmanden markeras av utrymmet mellan mannen och kvinnan. Ett ledigt hål finns dem emellan.

Byxorna är ej neddragna

Ett herrskap på hemlighuset är avbildat i hemlighuset tillsammans med tjänstefolk.
Ett herrskap på hemlighuset är avbildat i hemlighuset tillsammans med tjänstefolk.

Anledningen till att man umgicks på sådana ställen var trots allt, att man hade naturliga behov, som – förr eller senare – måste uträttas. I väntan på rätt tillfälle satt man på bänken och samspråkade eller rökte eller åt smörgås. För att kunna uträtta sina behov är det nödvändigt, att mannen drar ner sina byxor, och att kvinnan tar av sig kjolen eller åtminstone viker upp den baktill. Mannen och kvinnan på målningen har alldeles tydligt icke gjort så.

Ståndsmässig omgivning

Tittar man närmare på omgivningarna, börjar man undra: Var i all sin dar befinner de sig? Bakom de bägge ses två bergstoppar och ett träd. Till vänster och till höger finns en del av en byggnad i klassisk byggnadsstil. De två byggnadsdelarna – och hela bilden – är strängt symmetriska. Mannen och kvinnan sitter på en avträdesbänk, som går mellan två byggnader i klassisk stil. Avträdesbänken tycks befinna sig utomhus! Så tokigt kan det inte vara! Rimligtvis avbildas ett hemlighus med väggmålningar, som visar byggnader och ett landskap, men onekligen ser bilden märklig ut. Detta hemlighus med dessa väggar är alldeles avgjort inte von Echstedtska gårdens. Här saknar väggarna vid avträdesbänkarna sådana målningar.

Märkliga tjänstehjon

På fältet till vänster om mannen på bänken står en man, som räcker fram en vit lapp mot mannen på bänken. På fältet till höger om kvinnans står en kvinna, som räcker fram en vit lapp mot kvinnan på bänken. Denna man och denna kvinna befinner sig dock inte inne i något avträde eller vid några byggnader i klassisk stil. De befinner sig ute i ett landskap med likadana bergstoppar som avträdets landskapsbild. Man frågar sig: Vad är detta för någon underlig bild? Det må betvivlas, att den tidens värmländska herrskap hade tjänstefolk, som stod och räckte fram lappar till herrskapet på hemlighusbänken. Framför allt undrar man, hur de kunde lämna fram lappar till herrskap, som satt inomhus på en avträdesbänk, om tjänstefolket befann sig utomhus i skog och mark.

Så skulle herrskap avbildas

Bild från de vuxnas och barnens bänk.
Bild från de vuxnas och barnens bänk.

Som verklighetsåtergivning har bilden sina klara brister. Den visar ingalunda hur det i allmänhet vare sig brukade gå till eller brukade se ut på den tidens avträden. Däremot kan vi utläsa ur den, hur herrskap skulle avbildas. Herrskapsfolk skulle avbildas värdiga och välklädda – alltså inte med byxorna neddragna eller kjolarna uppvikna. De skulle icke avbildas under det, att de vänslades med varandra. Alltså avbildades de med ett hål emellan man och kvinna. De skulle vidare avbildas i en fullt ståndsmässig omgivning med palatslika byggnader i bakgrunden, antingen de klassicerande byggnaderna är verklighet eller – mer troligt – väggmålningar. Herrskaps höga ställning markeras med att tjänstefolk avbildas tillsammans med dem. Dock må ett avstånd mellan herrskap och tjänstefolk finnas. Herrskap avbildas vid palats, tjänstefolk i skog och mark. Målningen har åtskilligt att lära oss, men som verklighetsåtergivning har den sina begränsningar.

Läs vidare

Johan Cederlund, von Echstedtska gården, Västra Smedbyn. (Utgiven av Länsstyrelsen i Värmlands län och Värmlands museum i serien ”Värmländska Byggnadsminnen, Karlstad 1995, 56 rikt illustrerade sidor.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

One thought on “Sveriges minst hemliga hemlighus”

  1. Hej lars. Efter att ha läst din senaste artikel, fann jag mig föranlåten att i vårt bibliotek uppleta Gunnar Tilander´s ´Stång i vägg och hemlighus`, en ´rapport från svunna tiders hemliga tarv´. så att säga. Ser redan fram mot nästa av dina artiklar. Tack för denna gång hälsar Ulla E. Th.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s