Liv och verksamhet avspeglade i Torsten Söderbergs exlibris

Skall man först titta på bokens titelsida eller på pärmens insida? Är man intresserad av exlibris, väljer man ofta pärmens insida först. Även böcker, som man redan känner till, kan på detta sätt bli mycket intressanta. Tomas Söderberg gav mig för vidare befordran till en annan låntagare en bok, som jag redan kände till, men se, i boken fanns faderns exlibris. Därför var den intressant även för mig.

Söderberg & Haak

Generalkonsul Torsten Söderberg.
Generalkonsul Torsten Söderberg.

Torsten Olof Söderberg (1894-1960) var svensk affärsman och titulerades generalkonsul. Han fick anställning inom familjeföretaget AB Söderberg & Haak, en grosshandelsfirma för järn och stål och produkter av dessa material. Söderberg fick i uppdrag att sköta firmans affärer i Västsverige och bosatte sig på Sporred Tvärgården i Kållered, strax söder om Göteborg. Han var generalkonsul för Rumänien och reservofficer vid Svea Livgarde. Han och makan Wanja bildade år 1960 Torsten Söderbergs Stiftelse, en av landets största stiftelser, som stöder vetenskaplig forskning. Nu har jag tagit med alla uppgifter som behövs för att förklara detta exlibris.

Ett omfattande bibliotek

På detta exlibris ses en rad böcker, ett vinglas, en riddarhjälm, ett järnmärke och en sporre. Böckerna hör ju till i exlibrissammanhang. Söderberg ägde en stor boksamling, som bestod huvudsakligen av ekonomisk litteratur, genealogica och historisk litteratur. Den var så omfattande, att han såg sig om efter en fackman att ordna den. En i svensk lärdomshistoria känd forskare, nämligen Tryggve Lundén, känd på grund av sina forskningar om svenska helgon, ordnade boksamlingen mot ersättning. Söderbergs maka Wanja var katolik, vilket kan bidra till att förklara valet av Tryggve Lundén, som då var katolsk präst. Boksamlingen har efter Söderbergs död delats upp mellan arvingarna, men en huvuddel finns alltjämt på Sporred Tvärgården.

Sporre från Sporred i Kållered

Torsten Söderbergs exlibris.
Torsten Söderbergs exlibris.

Järnmärket är både en sinnebild för manlighet och järn. Med tanke på företagets inriktning på järn och järnvaror passar järnmärket bra i detta sammanhang. Sporren erinrar om Sporred, där Söderberg bodde under inemot tjugo år av sitt liv. I ortnamnet ingick nämligen ordet sporre, i detta fall som personbinamn. Sporred betyder Sporres röjning (eller nyodling). (Se Ortnamnen i Göteborgs och Bohuslän 3, Gbg 1932, s. 103-104.) Vad gäller vinglaset, har Söderberg tydligen uppskattat ett glas vin till maten, men de uppgifter som står till buds har inte något att berätta om gastronomiska intressen utöver vad som är vanligt. Han uppskattade god mat, berättas det, men mer än så är inte känt. Hjälmen är ett tecken på adelskap. Två hjälmar visar, att adelsmannen i fråga är friherre, och tre hjälmar visar att mannen är greve. Torsten Söderbergs maka, generalkonsulinnan Wanja Söderberg, var född Aminoff och tillhörde alltså en svensk-finländsk adelsätt. Till detta kommer att Söderberg var mycket genealogiskt intresserad och till stor del inriktade sig på adelsätter. (En av hans lärda vänner var latinaren Filip Liljeholm, lektor i Göteborg.) En riddare med hjälm var ju förr ofta en högre befälhavare. Söderberg var som sagt reservofficer vid Svea Livgarde, ett av rikets främsta rangregementen. Detta kan vara en tredje delförklaring till hjälmen.

En födelsedagspresent

Torsten Söderberg fick detta exlibris till sin femtioårsdag år 1944. Han har alltså inte själv bestämt sammansättningen och urvalet av sinnebilder. Makan Wanja var närmast ansvarig för hans exlibris. Detta märke är osignerat, men konstnären hette Lund i efternamn. Förnamnet har tyvärr slukats av glömskan.

En sammanfattning

Torsten Söderbergs exlibris ger alltså en utmärkt sammanfattning av ägarens liv och verksamhet. För att kunna avläsa detta exlibris rätt behöver man dock känna till hans levnadslopp. Därför har jag skrivit dessa rader.

Klicka här för denna artikel som pdf

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s