Tjörns historia som film

Filmen om Tjörn heter ”Det börjar och slutar med Sill”. Söndagen den 10 maj 2015 hade filmen premiär, och visst kände vi oss som tätt packade sillar under minglet före premiären. Publiktrycket var mycket stort. Vi stod tätt som sardiner i en sardinburk, men vad gjorde det? Alla var glada och förväntansfulla. I Sagabiografens foajé i Skärhamn på Tjörn rådde glädje och gemyt. Alla var hänsynsfulla och vänliga. Under sådana förhållanden är även trängsel trivsam.

Bygdespel blev film

Vackra folkdräkter från Tjörn kan ses i filmen. Foto: Lars Gahrn
Vackra folkdräkter från Tjörn kan ses i filmen. Foto: Lars Gahrn

Denna dag skulle Dan Kristenssons film visas för första gången. Kjell Eriksson har författat ett antal scener ur Tjörns historia. Sommartid har de spelats upp runt omkring och i byggnaderna, som utgör Tjörns Hembygdsförenings hembygdsgård i Bräcke. Besökarna delades då upp i mindre grupper, som vandrade runt mellan de olika platserna under ledning av en ciceron. Nu har dessa scener ur Tjörns historia blivit film. Den är utgiven som DVD-skiva. I fortsättningen behöver man inte åka till Skärhamn för att se filmen. Var och en kan för ett blygsamt pris inhandla en DVD-skiva. Filmen heter: Levande historia från Tjörn: Det börjar och slutar med Sill: En film av Dan Kristensson (2015, Speltid: 59 minuter och 15 sekunder). Filmen beställs genom Tjörns Hembygdsförening.

Frikostiga bidragsgivare

Filmen har möjliggjorts genom frikostiga bidrag från: Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Bohusläns Islandsfiskares ekonomiska förening, Tjörns kommun, ENP Industrisystem AB, JVT Vent AB, Hjalmar Olssons Byggvaror i Tjörn AB, Klädesholmen Seafood AB, SEB, Salt & Sill, Mossholmens Marina, Scartab AB, Olssons Trävaror, Skärhamns Frys AB, SF Marina Wallhamn AB, Tjörns Sparbank, Runes Butik i Kållekärr AB, AB Westco, Specter AB och Swede Ship Marine AB. De har alla gjort en viktig insats med långtidsverkan.

Stora skådespelarinsatser

Bygdespelets författare, Kjell Eriksson, en framstående krönikör från Tjörn.
Bygdespelets författare, Kjell Eriksson, en framstående krönikör från Tjörn.

Föreningens medlemmar är själva skådespelare och behöver inte någon hjälp utifrån. De hade lång vana att spela upp sina scener, när Dan Kristensson kom med sin filmkamera. Dessutom spelade de kända Tjörnbor genom tiderna, och Tjörnbor är de ju själva. De kan med andra ord ämnet i grunden. God nytta hade Dan Kristensson av Marianne Ryde, som denna gång är vår ciceron och berättare. Hon för runt besökarna från den ena spelplatsen till den andra. Dessutom berättar hon för oss alla om bakgrunden till de olika scenerna i skådespelet. Det gör hon utmärkt. Hon berättar kortfattat och gör invecklade skeenden tydliga och lätta att förstå. Rösten är tydlig och lagom snabb, eller rättare sagt lagom långsam för att man skall hinna tillgodogöra sig vad hon säger.

Tjörnmålet inspelat

Mycket glädjande är, att Tjörnmålet på detta sätt har blivit inspelat och bevarat till eftervärlden. Flera av skådespelarna kan tala Tjörnmålet. Hembygdsforskaren Olaus Olsson (spelad av Lennart Olsson) talar så mjukt och vackert, att det är en njutning att höra honom prata, flera av de andra likaså.

Infriade förväntningar

Filmaren Dan Kristensson och Marianne Ryde, hans ciceron och berättare.
Filmaren Dan Kristensson och Marianne Ryde, hans ciceron och berättare.

Jag hade sett detta skådespel tidigare. Niklas Krantz känner spelets författare Kjell Eriksson sedan länge. En dag tog han med sig Anna Jolfors och mig till hembygdsgården i Bräcke, där vi såg skådespelet. Detta är något för filmaren Dan Kristensson, tänkte jag och skickade meddelande och bilder till honom. Dan Kristensson satte sig i förbindelse med Tjörns hembygdsförening, och så blev det så småningom en film. Skådespelet gjorde nämligen ett starkt intryck på oss alla. Hur skulle det nu bli att se skådespelet som film? Vi hade givetvis höga förväntningar, och de infriades. Det är en stor fördel att se äkta människor och inte sminkade (och på annat sätt påbättrade) skådespelare. Även deras tal ljuder äkta och har inte mycket av teater över sig.

Kvinnorna kommer fram

Något mer än hälften av jordens befolkning består av flickor och kvinnor. Halva världshistorien är med andra ord flickornas. Så länge historien handlar om ”krig och politik” är dock de flesta av historiens gestalter män. Går man över till hembygdens vardagshistoria, kommer dock kvinnorna fram. Kjell Eriksson har klar blick för kvinnornas betydelse, som på Tjörn kanske var större än på de flesta andra håll. En stor del av Tjörns manliga befolkning befann sig under långa tider ute på havet som besättningsmän på fiskebåtar och på handelsflottans fartyg. I Kjell Erikssons skådespel och i Dan Kristenssons film kommer kvinnorna verkligen fram. Jag har räknat samman antalet kvinnor och antalet män i rollförteckningen. Vi har 15 kvinnor och 10 män. Dessutom har filmen som sagt en kvinnlig berättare, nämligen Marianne Ryde. Hon skulle när som helst kunna anställas vid TV, och hon har en framstående uppgift i filmen.

Sommarstämning och lugn

Denna film kommer att visas många gånger framöver. Intresset för hembygdsfilmer är över lag mycket stort. De handlar om bygdens historia. De visar hembygden och folk, som man känner eller kanske rentav är släkt med. Under sådana förhållanden är framgången given. Dan Kristensson har givit filmen ett lugnt och behagligt tempo. Han har lyckats förmedla sommarstämningen med vackra naturbilder och inlagd fågelsång. Tjörn är en vacker ö, och ett stort turistmål. Dan Kristenssons film är ytterligare ett led i marknadsföringen av Västsverige.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

One thought on “Tjörns historia som film”

  1. Mycket trevlig film och väldigt duktiga ”amatörer”! Vad vore Svea Rike utan alla dessa entusiaster/eldsjälar, som satsar så mycket på bl.a. hembygden, och liksom f.d. svåger Kjell Eriksson är så väl pålästa och kunniga. . . och dessutom ” gör något åt det”, d.v.s. skriver, undervisar m.m. En lärorik film, men ävenså försställningen förstås. Verkligen något att
    ´ta efter´! Hälsar vänligt Ulla Enalid Thomsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s