Guldkant på Lilla Götafors

Lilla Götafors, det gamla pappersbruket i Götaforsliden, har använts till mycket under årens lopp, men vad skall det användas till idag? Svaret är: konferenslokal och festlokal. I många års tid har byggnaden använts endast tillfälligtvis för utställningar, men nu har Malin Leijonberg inrett huset till konferenslokal och festlokal. Hennes framgång blev stor och omedelbar.

Tillvarons guldkant

Lilla Götafors, Götaforsliden 15, ett gammalt pappersbruk, som har blivit konferens- och festlokal. Foto: Lars Gahrn.
Lilla Götafors, Götaforsliden 15, ett gammalt pappersbruk, som har blivit konferens- och festlokal. Foto: Lars Gahrn.

Onsdagen den 25 mars ställde hon själv till med fest i sin festlokal. Hon och Cecilia Hallin har nämligen get ut en bok, och den beskriver just det framgångsrecept, som har omsatts i handling här i Lilla Götafors. Bokens fullständiga titel är ”Selma & Sigge: en bok om det dukade bordet, guldkanten på tillvaron och det levande livet” (Votum & Gullers Förlag, Karlstad, 2015, 248 rikt illustrerade sidor). Det är svårt att sammanfatta en omfattande bok, men huvuddragen är både enkla och kloka. Man skall unna sig god mat och dryck. Man skall duka vackert, fantasifullt och gärna litet överdådigt. Man skall gärna klä upp sig själv vackert, fantasifullt och gärna litet överdådigt. Boken innehåller därför recept, dukningsförslag och förslag till klädsel. Läsarna får stor behållning av bokens rika, färgsprakande, fantasifulla, omväxlande och levnadsglada innehåll.

Använd allt med fantasi

Cecilia Hallin och Malin Leijonberg (Sigge och Selma).
Cecilia Hallin och Malin Leijonberg (Sigge och Selma).

Vi svenskar lever i formliga hav av klädesplagg, redskap, prydnadsföremål, dukar, gardiner och så vidare, nyss moderna och beundrade, nu urmodiga och ringaktade. Malin Leijonbergs och Cecilia Hallins råd och budskap är: använd allt detta, var inte rädda, var inte bundna av det konventionella. Med hjälp av dessa ledande idéer och stor fantasifullhet för att inte säga lekfullhet har Malin omvandlat Lilla Götafors, nyss en övergiven industribyggnad, där putsen här och var har släppt på innerväggarna, till ett ombonat och välkomnande hem. Åtskilliga av bokens bilder är tagna inne i Lilla Götafors. Ett annat kärt och återkommande motiv är stenbordet på Östersnäs, alldeles intill Ståloppsspången. Här dukar Selma och Sigge gång på gång fram anslående uppsättningar av dukar, porslin, prydnader och mat.

Överflödande inredning

En trappstege kan användas som uppställningsplats för blomkrukor.
En trappstege kan användas som uppställningsplats för blomkrukor.

I Lilla Götafors finns bord och stolar, ibland soffor, överallt, liksom ljuskronor i taken och ljusstakar med levande ljus på bord och i fönstersmygar. Konstverk och bonader ses på väggarna. Prydnadssaker av alla slag ses överallt, liksom levande växter och ibland uppstoppade djur. Böcker kan man få gratis nu för tiden, hur många som helst. Malin Leijonberg har funnit ett sätt att använda dessa böcker. Man kan stapla dem på varandra och bygga upp plattformar. På dessa kan man ställa vaser med blommor, ljusstakar, lampor och andra prydnadssaker. Här som på andra håll är det så, att man mer eller mindre glömmer väggar och tak, om inredningen är rik och omväxlande. Lilla Götafors har på detta sätt till ytterst låga kostnader omvandlats till en färgsprakande, omväxlande och tilltalande festlokal. Den har redan blivit mycket använd. Många hyr in sig. Till bokpresentationen onsdagen den 25 mars strömmade folket till.

Konferenslokal enligt kundens önskemål

I första hand är Lilla Götafors tänkt som konferenslokal. Följsamheten mot kundernas önskemål är stor för att inte säga fullständig. Enhetlig möblering ordnas på kundernas begäran. Kunderna kan själva bestämma möbleringen. Malin Leijonberg är därför kund hos möbeluthyrningsfirmor. Numera kan man ofta se en lastbil stå framför Lilla Götafors, medan man lastar av eller på möbler till eller från denna konferenslokal. Snabba scenförändringar ordnar hon, hennes man Simon och deras goda vänner. ”Man klarar allt, om man har goda vänner”, säger hon.

En insiktsfull fastighetsägare

Christer Harling och Judy Larsen.
Christer Harling och Judy Larsen.

Mitt i vimlet på boksläppet såg man fastighetsägaren själv, Christer Harling och hans livskamrat Judy Larsen. De var mycket nöjda med att fastigheten nu hade blivit använd och utnyttjad till ett lämpligt ändamål. Christer Harling är en mycket insiktsfull och skicklig fastighetsägare. Vad gäller varje fastighet vill han ta till vara dess förutsättningar och möjligheter. Han ställer alltid frågan: Vad kan denna byggnad användas till? Frågan kanske inte kan besvaras i år och kanske inte heller under nästa år. Harling vet, att man måste ha tid på sig för att finna den bästa lösningen. Han väntar ut lösningarna. Hela tiden spanar han efter lämpliga användningsområden. Nu hade han funnit lösningen för Lilla Götafors.

Udda möblering

En och annan kanske anmärker på möbleringen. Själv tycker jag, att det enbart är omväxlande, att alla stolar vid ett bord är olika, men andra vill ha enhetlig möblering. I biblioteket i Mölndals stadsmuseum hade vi stolar av flera olika slag. En gång kom där in en man, som skrattade till och anmärkte på möbleringen:

  • Det var värst vilken udda möblering ni har här i rummet.

Jag svarade då:

  • Udda möblering kan passa bra, då vi har udda personer i rummet.

Sällan har jag sett någon bli så tillplattad och svarslös. Mitt svar vidarebefordras härmed till allmän användning gentemot sådana glädjeförstörare, som möjligtvis skulle vilja rikta invändningar mot ”Selma & Sigge” (Malin och Cecilia). I ett fritt samhälle är även möbleringen fri, fullständigt fri.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

One thought on “Guldkant på Lilla Götafors”

  1. Åh, Lars så härligt du kommenterar/ recenserar och skriver, och så sant med oss ´alla udda´! Man kan bara gratulera till allt arrangerat i Lilla Götafors, inte minst till fastighetsägaren Christer och hans Judy, tänk bara vilket ´boställe de har ute i Släp´, så FINT och BRA att det finns folk med plånbok som ´mecenater´ även för gamla byggnader!
    ALL HEDER! hälsar vänligt Ulla Enalid Thomsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s