Med Paddan-båt genom Lerum

Paddans breda, grundgående och låga båtar går i trafik i Göteborgs vallgravar och kanaler. Kan de gå i dessa vatten, kan de gå i många andra. På senare år har Paddan-båtarna börjat gå även på nedre delen av Säveån, alltifrån mynningen i Göta älv och en bra bit uppåt.

Båt på Säveån

Paddan-båten vid Aludden. Foto: Lars Gahrn.
Paddan-båten vid Aludden. Foto: Lars Gahrn.

Från och med lördagen den 30 maj till och med torsdagen den 4 juni 2015 kunde man vara med om en båtfärd på hittills av Paddan oprövade vatten. Man kunde åka båt på Säveån från Aludden vid åns utlopp i sjön Aspen till Vamme bro i centrala Lerum. Under evenemanget Växtrum i Lerum vill Lerum visa upp sig som en ledande miljökommun. De två kända trädgårdsmästarna Simon Irvine (känd från slottsträdgårdarna på Läckö och Gunnebo) och Hannu Sarenström (känd från sin trädgård på Kinnekulle) har formgivit var sin trädgård, som är ett slags växtrum. Dessa trädgårdar visas liksom mycket annat.

Promenad utefter ån

Det största växtrummet är dock själva Säveån. Den vita och breda Paddan-båten gled fram på Säveån genom den stundtals mycket täta grönskan på stränderna. Ibland kunde man få tanken att ungefär så här måste det vara på Amazon-floden och dess biflöden. Färden går lugnt och behagligt, varken snabbt eller långsamt. Båten gick till Vamme bro, där den vände. När jag vandrade tillbaka från Aludden till Lerums station, valde jag promenadvägen utefter ån. Jag fann då, att om man gick raskt, kunde man hålla jämna steg med båten eller rentav hinna före den fram till någon av broarna över Säveån. Från broarna kunde man ta utmärkta fotografier på Paddan. Utefter stränderna stod likaså fotografer. Paddan på Säveån långt uppe i Lerum är onekligen något nytt och dessutom en trevlig nyhet. Lerumsborna uppskattade den nya båttrafiken. Paddanbåtarna är grundgående och flatbottnade. De kan därför gå fram i många farvatten. Det skulle vara trevligt, om fler kommuner hyrde in Paddan-båtar till sina farvatten. Följ Lerums föredöme!

Färd genom rik grönska

Paddan-båten vänder vid Vamme bro.
Paddan-båten vänder vid Vamme bro.

Att se Lerum från Säveån är en annan upplevelse än de, som man är van vid. Framför allt blir man angenämt överraskad av mängden av grönska mitt inne i kärnan av en större kommun. Att naturen är större och mer omfattande än människans skapelser, det vet vi, men att naturen är så mäktig även inne i ett kommuncentrum, det är onekligen en tankeställare. Tack vare den rika grönskan är det skuggigt och svalt på denna lövskogsomkransade å. Dessa förhållanden befordrar djurlivet, fågellivet och fiskarnas trivsel. De gör dessutom förhållandena behagliga för båtresenärerna. Tyvärr hade inte vårvärmen kommit på allvar, när jag gjorde min resa onsdagen den 3 juni, men jag hade lätt att föreställa mig hur där skulle kunna ha varit, om väderleken hade motsvarat årstiden.

Broar med kulturhistoria

Vamme bro – en av sevärdheterna under färden på Säveån genom Lerum.
Vamme bro – en av sevärdheterna under färden på Säveån genom Lerum.

Fåglar, djur och fiskar trivs här, men trots allt måste man ha tur för att få se dessa varelser under en båttur. Vanligtvis håller de sig undan, när en stor, vit båt kommer glidande. Under en av båtresorna hade man sett en bäver, men denna iakttagelse var snarast ett undantag. De främsta sevärdheterna är broarna. På denna korta sträcka ser man inte mindre än sex broar och far under fem av dem. Alla har sitt att berätta. Alla har sin särprägel. Äldst och ståtligast av Vamme bro, en förnämlig stenbro från 1700-talet med tre valv. Här var det för trångt på Paddan-båten, som vände strax före bron. Här får man mycket väghistoria. Lerums hembygdsförening anordnade för övrigt en särskild brovandring. Även ciceronen ombord berättade om broarna. För den som vill vandra utefter ån finns informationstavlor med brohistoria. På bägge sidor av ån finns vandringsstigar. På enstaka ställen kommer man bort från ån och ut till bilvägar, men på det stora hela taget är promenadvägarna utmed ån utmärkta. Lerum har många sevärdheter och mycket natur. Jag har all anledning att återkomma. Växtrum i Lerum har lyft fram en kommun, som har mycket att visa för många.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

One thought on “Med Paddan-båt genom Lerum”

  1. Memories. Lars, din artikel får mig tillbaka till 1984, då jag + 3 vänner for i båt längs floderna Seine, Yonne och Canal du Bourgogne i tre veckor. Ett underbart sätt att bese landamärena från ´en annan vinkel´. Alltså, vilken BRA ide´ att ´utplantera Paddorna i bushen´! Tack vare ditt tips tidigare har familjen fått en härlig elbåttur på fagra Lygnern. Lerumbesök står redan i agendan för 2016. Tack för intressant artikel och resetips! Vänligen Ulla Enalid Thomsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s