Nutida folkmusik till harpa

Medeltida musik är en mäktig källa till vidareutveckling av vår tids musik. De medeltida balladerna innehåller både kraft och mänskligt djup. Duon Förgätmigej (Hillewi Elgstrand och Oscar Jacobsson) har under 2015 givit ut en cd-skiva med självständig vidareutveckling av vårt musikaliska arv från medeltiden och framåt.

Drömmar om det förflutna

Titeln på denna skiva är betecknande nog: Dreams of the past: Förgätmigej: Hillewi Elgstrand – Vocals, Oscar Jacobsson – Celtic harp, acoustic guitar, tin whistle, orchestration and backing vocals. Design and Photography by Hillewi Elgstrand. Recorded and mixed by Mattias Thunell at Dreamix Studio www.dreamix.se, 2015. “Drömmar om det förflutna” blir titeln, översatt till svenska. Två av de sex sångerna påminner om ångestfulla drömmar ur det förflutna: “En saga om sorg” och ”Vargen”. De medeltida balladerna är ofta dunkla samt innehåller oväntade vändningar, olycka och död. Så är det även här. Till skillnad från lättsamma slagdängor finns här mycket av livets sorg, olycka och ångest. Vargen blir en bild av de mörka och självförstörande krafterna inom människan.

Hillewi Elgstrand framträder som en flicka ur en folkvisa.
Hillewi Elgstrand framträder som en flicka ur en folkvisa.

Vargen inom oss

Vargen som bor inom oss,

den river och sliter, den vill komma loss.

Allt som vi har kärt den tar i sin makt.

Jag vet den finns där,

dag som natt.

Hillewi Elgstrand har själv skrivit text och musik till sången Vargen, där man snarare anar än klart begriper innehållet, alldeles som det är i drömmens värld. Oscar Jacobsson har skrivit text och musik till ”En saga om sorg”, även den skriven med stor skicklighet. Givetvis finns även livets ljusa sidor där: kärleken och kärlekslängtan. Hillewi Elgstrand har översatt ”Kristallen den fina” till engelska. Hon sjunger den inlevelsefullt på både svenska och engelska. Oscar Jacobsson har skrivit text och musik till sången ”Fly, my love”, fylld av hängivelse och kärlekslängtan.

Kärleksvisor

På skivan finns också den irländska kärleksvisan ”The flower of Magherally”, i vilken den älskade, ”Magherallys blomma”, prisas. Där finns även en mera nutida kärleksvisa med text och musik av Hillewi Elgstrand. Innehållet kan sammanfattas med orden: kärleken utsätts för prövningar men består trots lidanden och påfrestningar. Till dessa kärleksvisor kommer även ”Kristallen den fina”. Av skivans sex sånger är tre kärleksvisor. Ungefär så rikt företrädda i den folkliga sångskatten brukar sångerna om kärlek vara.

Rogivande och lugnande harpomusik

Oscar Jacobsson spelar på sin harpa.
Oscar Jacobsson spelar på sin harpa.

Detta är duons första skiva, som måste sägas vara en stark början. Hillewi Elgstrand och Oscar Jacobsson kan allt som hör folksångare till, och de gör det bra. Hillewi Elgstrand har underbar sångröst, och Oscar Jacobsson är en skicklig harpist eller – som man förr sade – harpolekare. Bägge kan både skriva texter och komponera musik. Harpan förstärker musikens verkan. Harpans klanger är både djupa och mjuka. De är medryckande och rogivande, kanske rentav lugnande. Man förstår, varför konung Saul ville, att David skulle spela harpa för honom, när en ond ande ansatte honom (1 Kon. 16:14-23). Man förstår, varför profeten Elisa ville att en harpospelare skulle spela för honom, så att han skulle kunna ta emot uppenbarelser (2 Kon. 3:15). Konung Oscar II (1829-1907) har skrivit en dikt ”Fantasi – stycke öfver Harpotoner”, som vill tolka de aningar, känslor och intryck, som harpomusiken gav honom. Jag skall kortfattat återge denna intressanta dikts innehåll. Konungen känner sig som vore han framflyttad i tiden till midnatt. Frid och tystnad råder i natten. Månstrålarna leker bland parkens rika kronor och speglar sig i vågorna. Kvällen är vindstilla. En luftig sommarsky drar förbi. Månen lyser åter, och det ljusnar på himlen. Älvorna dansar runt sin drottning, som står på en mosstäckt sten med en krona på sitt ljusa hår. Från blommornas kalkar ljuder himmelsk musik. Frid, stillhet, harmoni och skönhet kommer över konungen, när han lyssnar till harpoklangerna.

Drömde sångarn? – Varför det förneka?

Att man mäktigt känt sig dragen

Ur den trånga vardagskrets –

Att han blivit ljuvt betagen

Av de tonsvall, som bland harpans strängar

Likt en luftig älvdans leka,

Ömsom jublande och ömsom veka,

Ömsom även klangfullt skarpa,

Som en stålskodd spets – – –

Ja, han drömde – Varför det förneka?

Harpan har mycket att ge

Bilden visar hur man tänkte sig vikingatidens skalder. (Bilden är hämtad ur Folkehöjskolens sangbok, Odense 1974.)
Bilden visar hur man tänkte sig vikingatidens skalder. (Bilden är hämtad ur Folkehöjskolens sangbok, Odense 1974.)

Att beskriva musik i ord är inte lätt, men Oscar II kunde den konsten. Något liknande kan sägas om Oscar Jacobssons harpospel på Förgätmigejs cd-skiva. Harpan är ett instrument som har mycket att ge. Lyssna till Förgätmigejs skiva. Den har mycket att ge. Av en framstående kännare har Hillewi Elgstrand och Oscar Jacobsson fått mycket uppskattande vitsord. Gun Louise Hogmalm Ryderstam är själv både harpist och sångerska. Efter att ha lyssnat till Förgätmigej skriver hon:

”Hej Lars!

Tack för tipset!

Det var verkligen jättevackert!

Hon hade så fin röst och harpaccompagnemanget passade så fint till. Det blev ljuvligt!

Hälsningar Gun Louise”.

Hennes omdöme passar bra som sammanfattning.

Lyssna och läs

youtube.com/forgatmigejmusic

facebook.com/forgatmigej

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s