30 framgångsrika år för Beridna högvakten

Beridna högvakten rider på Östra Hamngatan. Foto: Lars Gahrn.
Beridna högvakten rider på Östra Hamngatan. Foto: Lars Gahrn.

Musik, soldater, vackra uniformer, blanka hjälmar och hästar – där har ni beridna högvakten i ett nötskal. Vår huvudstads invånare och alla turister där får ofta denna upplevelse, men andra svenskar har länge varit hänvisade till att uppleva beridna högvakten genom tidningarnas bilder, TV eller egna stockholmsbesök. Föreningen Beridna högvakten har ändrat på detta. Föreningen har fört ut högvakten till andra städer i riket.

Hästarna ville komma ut

Bohus Elfsborghs Caroliner rider förbi Kungsportsplatsen och Karl IX:s ryttarstaty.
Bohus Elfsborghs Caroliner rider förbi Kungsportsplatsen och Karl IX:s ryttarstaty.

År 2011 gästade man Göteborg. Jag var där och skrev en bloggartikel. Söndagen den 20 september 2015 var högvakten tillbaka. På lördagen hade dragonmusikerna och hästarna bjudit på uppvisning och konsert i Helsingborg. Tidigt på söndagsmorgonen anlände bussar med dragonmusikerna och hästvagnarna med deras fyrbenta vänner till Heden i Göteborg. Jag var där från början för att uppleva hur lägret vaknar. Hästarna anade att de var framme i och med att vagnarna hade stått stilla en längre stund. Vissa av dem började stampa eller sparka inne i sina boxar för att tala om, att de ville komma ut. Hästarna är mycket väldresserade, men hästar är (liksom vi människor) egensinniga och oberäkneliga. Tack vare denna egensinnighet kan man göra många intressanta iakttagelser. En av de två fanförarna red omkring med flagga och häst. Plötsligt hoppade hästen jämfota rakt upp i luften. ”Vad blev du rädd för nu?” Hästen kunde inte svara på denna fråga och gjorde lyckligtvis inte om jämfotahoppet under uppvisningen, då den skötte sig exemplariskt.

Fler än 30 hästar

Dragonmusikkåren hade kommit med många hästar. Jag räknade in allt som allt nitton, fem vita, tretton bruna och en svart. Vaktparaden var dock mycket längre än så, ty Bohus Elfsborghs Caroliner ställde upp med femton hästar och femton ryttare, både män och kvinnor, ungefär lika många av vartdera könet. Så stor hade jag aldrig tidigare sett karolinernas kavalleriavdelning. Med två kvinnliga ridande poliser i täten gav sig hela vaktparaden iväg. Polishästarna var ungefär lika stora och granna som högvaktens pukhäst, alla tre stora, starka, lugna och trygga djur med stora hovskägg. Efter polishästarna kom dragonmusikernas två fanförare. Därefter kom de beridna musikerna och musikfanjunkaren. Livdragonernas blanka pickelhuvor lyste och glänste grant. Därefter kom karolinerna, liksom en uppenbarelse ur en äldre tid. De såg ut som om de hade kommit från ett fälttåg eller en längre marsch.

Karolinerna gav tidstroget intryck

Polishästarna var lika ståtliga och granna som högvaktens pukhäst.
Polishästarna var lika ståtliga och granna som högvaktens pukhäst.

Den tidens uniformer bestod av vadmalskläder. Sådana kläder kan inte få lika starka och lysande färger som livdragonernas rockar och byxor. Dessutom är både stövlar och uniformspersedlar väl ingångna och väl använda. Karolinerna över mycket ofta och ger ofta uppvisningar. Kläderna kanske rentav kan sägas vara slitna. Detta är utmärkt och historiskt helt riktigt. Man bar sina uniformspersedlar mycket länge förr i tiden, ibland alldeles för länge. Karolinerna gjorde ett mycket äkta intryck. Några ryttare bar gula kyller, men om man färgar dem gula så som man färgade på den tiden, får man inte samma färgstyrka, som nutida kläder har. Karolinernas kyller är blekgula, helt historiskt riktigt. Karolinerna gjorde som sagt ett mycket äkta intryck. De var som en uppenbarelse ur ett äldre, mindre färgstarkt och lysande, men mera kraftfullt och segerrikt tidsskede. De är en stor tillgång för uppvisningar av detta slag.

Ridande konsert på torget

Processionen red Kristinelundsgatan fram, ut till Kungsportsavenyn. Därefter red man på Kungsportsavenyn och Östra Hamngatan och tog in på Gustav Adolfs Torg. Livgardets dragonmusikkkår red fram på torget och red runt allt under det att musikerna spelade marscher. Där var fullt av åskådare som hade klättrat upp på alla upphöjningar för att se så bra som möjligt. Avspärrningskedjorna runt Gustaf II Adolfs bildstod var denna dag till ingen nytta. Folk hade klättrat upp på varje trappsteg runt sockeln. Hade kungen haft så mycket folk omkring sig i slaget vid Lützen, hade han knappast stupat i striden. Här på torget berättade kanslichefen Olof Karlander om föreningens verksamhet. I år firar föreningen 30-årsjubileum. Den har ökat sitt medlemsantal år för år. Bara i år har medlemmarna blivit 3000 fler. Medlemstalet är nu uppe i nästan 24 000 medlemmar. Föreningen är alltså närmast en folkrörelse med medlemmar i alla delar av landet. Föreningen bekostar Beridna högvaktens hästar och har för närvarande icke färre än 80 hästar. Det höga medlemstalet är en viktig signal till beslutsfattarna, framhöll Karlander. Väldigt många svenskar vill ha kvar högvaktens hästar och är rentav beredda att betala för dem. Efter konserten och defileringen på Gustav Adolfs torg red ryttarna tillbaka samma väg som de hade kommit. Huruvida hästarna hade tänkt sig att stanna i Göteborg, kan jag inte avgöra. En del av dem visade sig emellertid något bångstyriga, när de på nytt skulle ledas in i sina vagnar. Själva ritten genom Göteborg hade däremot gått utmärkt. Karolinernas hästar hade, också de, bestått provet med glans. Karolinerna fick många lovord från Beridna högvaktens företrädare. Västsverige har alltså både ryttare och hästar. Tack vare hemvärnet finns även militärmusik. Förhoppningsvis inser myndigheterna vikten av att bjuda folket på skådespel. En västsvensk vaktparad står då högt på önskelistan.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

One thought on “30 framgångsrika år för Beridna högvakten”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s