Hunehals Borg ökar medeltidsintresset

”Finns det så mycket medeltid i Norra Halland?” undrade jag under medeltidsdagen vid Hunehals Borg-området den 11 juli 2015. Folk strömmade till i det vackra sommarvädret. Visst hade man anledning att vara förvånad. Föreningen Hunehals Borg har varit både flitig och framgångsrik. På kort tid har medeltidsintresset i Nordhalland vuxit sig mycket starkt, men givetvis kom här – som på alla andra medeltidsmarknader – mycket folk i medeltidskläder utifrån.

En stor hall för utställningar

Hunehals borg på en nygjord historiemålning. Foto: Lars Gahrn.
Hunehals borg på en nygjord historiemålning. Foto: Lars Gahrn.

Föreningen har på kort tid uträttat förvånansvärt mycket. En bit vid sidan av borgområdet står nu en stor utställningshall. Här invigdes tre historiemålningar ur Hunehalsborgens korta historia och en modell av borgen. Här i denna hall finns nu goda möjligheter att med utställningar lyfta fram och klargöra både borgens och omgivningarnas historia. Inne på själva förborgen spelades ett skådespel om borgens historia. Här visades medeltida kampsporter och medeltida krigare i strid mot varandra. Medeltida kläder visades upp och fick sin historia förklarad. Gruppen ”Förgätmigej” framträdde. Hillewi Elgstrand sjöng, och Oscar Jacobsson spelade harpa. Tillsammans utgjorde de gruppen Förgätmigej. Om dem har jag skrivit en särskild bloggartikel. Sabina sjöng, spelade och dansade. Hon förevisade även sina instrument och berättade om dem.

Rustningar av många slag

Ryttare med högst skiftande utrustning så som det var på medeltiden.
Ryttare med högst skiftande utrustning så som det var på medeltiden.

Fakiren och trollkonstnären Caligari uppträdde. Han både roade och fängslade åskådarna, som var många, uppspelta och förundrade över hans osannolika konster. Vid tre tillfällen förekom ryttaruppvisningar. Män och kvinnor i medeltida rustningar red runt på strandängen och red till anfall mot en skara fotfolk. Ryttarna var en mycket brokig skara, om man ser till rustningarna. Här fanns pansar och hjälmar av vitt skilda slag. Så var det även i den medeltida verkligheten. Uniformer var ännu inte ens påtänkta, och standardisering var ett okänt begrepp. När arkeologerna öppnade Korsbetningens massgravar utanför Visbys ringmur, förundrades de över, hur många olika slag av skyddskläder och skyddande pansar som de fann.

Caroliner i medeltiden

Sabina spelar och sjunger.
Sabina spelar och sjunger.

Bland ryttarna såg jag välkända ansikten. Här hade vi återigen några av Bohus Elfsborghs Caroliner. Våra vänner karolinerna är den enda historieföreningen i Västsverige, som har ridhästar. Under varje århundrade av vår långa historia har människorna haft hästar till hjälp. Följaktligen växlar karolinerna friskt mellan århundradena. De växlar också klädedräkt men inte alltid ryttarstövlar. Om inte annat känns de igen på sina karolinska ryttarstövlar. Det är svårt att få tag i bra medeltida skor, och ännu svårare är nog att få tag i bra medeltida ryttarstövlar eller motsvarande. Kanske är det så, att deras karolinska ryttarstövlar är de bästa fotbeklädnader, som en ryttare kan ha? De berömmer den tidens stövlar mycket. Hur som helst är det alltid trevligt att träffa dem. Dessutom vet man på förhand, att ryttaruppvisningarna blir bra.

Medeltidsmarknad

Mellan borgberget och utställningshallen fanns marknadsstånd. Man förundrade sig över det breda utbudet. En av de varor, som salubjöds, var föreningens nyligen utgivna bok ”Hunehals Borg i nordhalländsk medeltid” av Berit Hall, Anders Håkansson, Mattias Niord, Birgitta Tingdal och Pablo Wiking-Faria (2014, 125 rikt illustrerade sidor). Man sålde 28 exemplar av boken. Den, som försöker sälja böcker, vet, att även denna siffra är en stor framgång för Föreningen Hunehals Borg. En av köparna var jag. Även denna försäljning (helt utan övertalning) var en stor framgång, eftersom jag, på grund av överfulla bokhyllor, har föresatt mig att framöver köpa så få böcker som möjligt.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s