Med beridna högvakten för kulturen

Livgardets dragonmusikkkår gav Västsverige en minnesvärd upplevelse, när Beridna högvakten gästade Göteborg, rikets andra stad, och red genom stadens mitt. På Gustav Adolfs Torg gav dragonmusikerna konsert.

Marscher på torget

Pukhästen Gulliver. Foto: Beridna Högvakten, Claes Kärrstrand.
Pukhästen Gulliver. Foto: Beridna Högvakten, Claes Kärrstrand.

Musikkårens flickor och gossar spelade medan de red omkring inne på torget. Tänka sig, flickorna och pojkarna kan både spela instrument och rida! Dessutom och framför allt utövar de dessa båda konster samtidigt. Jag som inte kan någon av dessa konster var djupt imponerad men inte överraskad. Som medlem i föreningen Beridna högvakten får jag utförliga och välskrivna meddelanden om musikkårens övningar och framträdanden. Där på Gustav Adolfs Torg fick vi höra Finska rytteriets marsch, Yorkshire marsch av Ludvig van Beethoven, Sway (inspelad av Frank Sinatra), Altdeutscher Fanfarenmarsch och Marcia Carolus Rex. Här fick man inte bara höra välspelad musik. Man fick även vara med om ett skådespel med vackra hästar, ljusblåa uniformer och spegelblanka hjälmar. Förr var man skicklig på att ordna en helhetsupplevelse för alla sinnen. Tack vare dragonmusikkåren kunde göteborgarna och vi tillresta även i våra dagar ta del av en sådan helhetsupplevelse i värme och flödande solsken. Trumpetarhästarna var en upplevelse för sig. Vita hästar, musiker i blåa uniformer och silverfärgade trumpeter gav en upplevelse, som förstärkte trumpetklangernas verkan.

Konsert i Artisten

På kvällen gav dragonmusikerna konsert i Sjöströmsalen i Artisten på Fågelsången 1, strax nedanför Näckrosdammen. Denna gång fick hästarna tugga havre i sina boxar eller hästvagnar, medan musikerna klarade sig på egen hand. Konserten var helt gratis. Man behövde bara förhandsbeställa biljetter. En av dragonmusikerna, Emil Fåglefelt, hade haft vänligheten att lägga undan en biljett åt mig. Hans far, Anders Fåglefelt, hade med sin manliga intuition begripit att denna konsert vore något för mig. Han hade därför bett sin ridande och spelande son att lägga undan en biljett åt mig. Tack, Anders och Emil, för detta! Biljetterna hade nämligen snabbt tagit slut. ”Tänk vad lätt det är att fylla en konsertsal, om allt är gratis”, sade en av arrangörerna. Nej, det är inte enkelt, även om det skulle vara gratis. I detta fall kunde man dock räkna med stor spelskicklighet och en högkvalitativ repertoar med många musikstycken, som tyvärr spelas alltför sällan i våra dagar. Det var nog publikens förhandsförväntningar som var avgörande för publiktrycket.

Två marscher blev fyra

Pukhästen och trumpetarna främst. Foto: Lars Gahrn 2015.
Pukhästen och trumpetarna främst. Foto: Lars Gahrn 2015.

Ett påkostat program, som gav uppmärksamhet åt flera av kårens framstående musiker, delades ut, likaså gratis. När jag bläddrade i programmet, blev jag först något besviken: bara två marscher! Jag hade inte behövt hänga läpp. Dragonmusikerna vet vad åhörarna vill ha, och det finns något som heter extranummer. De två marscherna visade sig bli fyra. I första avdelningen hördes marschen ”Hertigen av Västerbotten” av Per Berg och som extranummer Donaugruss av Johan Nepomuk Král. I andra avdelningen hade Skånska husarregementets marsch utbytts mot Kungliga Älvsborgs kustartilleriregementes marsch (I beredskap) av Sam Rydberg. Som extranummer och avslutningsstycke kom Kungliga Göta artilleriregementes marsch (Auf nach Valencia av Julius Eisengräber). I rättvisans namn skall villigt erkännas, att även alla de andra musikstyckena var bra och spelades väl. Dirigent var Emil Eliasson, som med inlevelse, kraft och mjukhet dirigerade. Programvärd eller konferencier var Eugen Qvarnström, som med sakkunskap och kärv humor berättade om musikstyckena. Två av musikerna var inlånade. De, liksom dirigenten, var oklanderligt klädda i mörk kostym, men det kunde inte hjälpas, att dessa kostymer ohjälpligt kom till korta i jämförelse med livdragonernas uniformer.

Kultur i många former

Skall man sammanfatta livdragonernas insatser denna minnesvärda söndag, är det med ordet kultur: musikkultur, uniformskultur, hästkultur och bred kulturhistoria. Man är delvis nyskapande i och med att man har ett ”hästvälfärdsråd”, som skall verka för god hästhållning och ännu bättre hästhållning. Man förstår varför föreningens medlemstal ständigt ökar.

Lyssna vidare

En del av musikkårens repertoar finns inspelad på cdskivan: Kavalleriparad – Cavalry Parade – Kavallerie-Parade: Livgardets Dragontrumpetarkår, The Mounted Band of the Royal Life Guards, Das Musikkorps der Leibgarde-Dragoner: Dirigent/Conductor Olle Hermansen, Serpent Försvarsmusikcentrum/Swedish Armed Forces Music Centre 2006, SERCD 29.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s