Rasism på avskrivning

Var alla svenskar på 1920- och 1930-talen rasister? Ja, så kan man tro, om man tar del av kulturdebatten. En, som inte håller med, är folklivsforskaren, rabbinen och samhällsdebattören Dan Korn. Onsdagen den 14 september 2016 höll han föredrag i Apelgårdens kyrka i Kållered. Jag var där och förde anteckningar. Här fick man höra många självständiga tankar av en man, som alltid har levt i mångkulturella sammanhang. Korn vet (som vanligt) vad han talar om.

Självständig och begåvad

Kulturdebatten är egentligen inte mycket till debatt. Den innebär snarare, att alla säger ungefär detsamma. Endast undantagsvis bryts meningarna. Att säga ungefär detsamma som alla andra är ingenting för Dan Korn. Den, som har läst hans skrifter, inser snart, att han är självständig, djärv och begåvad. Han går sina egna vägar. Kanske är det just därför han dras till andra människor, som går sina egna vägar och inrättar sina liv i enlighet med vad de själva finner bäst. Korn har skrivit flera böcker om sådana särlingar, som lever på det gamla viset ute i obygden. Icke heller under detta föredrag kunde han låta bli att med värme och med glimten i ögat berätta om dessa särlingar, som kan ge oss nutidsmänniskor viktiga tankeställare, även om de kanske i allmänhet inte sysslar med rasism vare sig i teori eller i praktik. Just detta var ett av Dan Korns viktigaste påpekanden: antalet rasister i Sverige har varit starkt begränsat.

Vi är inte rasister!

Dan Korn, folklivsforskare och samhällsdebattör.
Dan Korn, folklivsforskare och samhällsdebattör.

Dan Korn vände sig kraftfullt mot det flitiga omvändandet av orden rasism och rasister i den politiska debatten. Dels är detta orättvist. Dels är det farligt att göra alla till rasister. På detta sätt spelar man de äkta rasisterna i händerna. Rasismen blir normaliserad och mer accepterad, om alla skulle vara rasister. Men så är det inte. Av ren ironi har Korn gett sin senaste bok titeln: Rasister det är vi allihopa. Han har haft refrängen ”Morsgrisar är vi allihopa” i tankarna, när han hittade på titeln. Man utmålar oss alla som rasister, men det är vi verkligen inte. Vad är då rasism, och vem kan kallas rasist? Dan Korn pekade på apartheidsystemet i Sydafrika och diskrimineringen av afroamerikaner i sydstaterna i USA. Rasism är att behandla folk annorlunda på grund av deras rastillhörighet (i första hand hudfärgen). Den, som särbehandlar en annan människa på grund av hennes ras eller hudfärg, är rasist. President Lyndon B. Johnson lagstiftade bort rasismen i sydstaterna, och även i Sydafrika försvann apartheid. Något liknande har vi aldrig haft i Sverige, påpekade Dan Korn.

Svensk ras finns inte

Däremot har vi givetvis haft rasister även i Sverige. År 1921 fick vi ett rasbiologiskt institut, vars betydelse emellertid i efterhand har överdrivits mycket. Herman Lundborg, dess föreståndare, hade föresatt sig att utforska och kartlägga den svenska rasen. Man kartlade den svenska befolkningen utifrån kroppsbyggnad och huvudform. Uppgifterna sammanställdes statistiskt landskap för landskap. Enligt Lundborgs uppfattning var svenskarna högresta, blåögda, blonda och långskalliga. Sådana människor utgjorde dock en liten minoritet inom alla undersökta landskap. Andra forskare, men inte Lundborg själv, insåg med ledning av hans uppgifter, att det alltså inte kunde finnas någon svensk ras utan snarare en mängd varianter inom den vita rasen. I efterhand har man överdrivit institutets storlek och betydelse. Man hade en handfull anställda, och Lundborg fick mothugg redan i samtiden.

Antirasistiska åtgärder

Sakkunskap och livligt framställningssätt utmärker föredragshållaren Dan Korn. Foto: Lars Gahrn.
Sakkunskap och livligt framställningssätt utmärker föredragshållaren Dan Korn. Foto: Lars Gahrn.

Under 1930-talet, då rasläror missbrukades ute i Europa och ledde till farliga slutsatser, ville myndigheterna avveckla verksamheten. Lundborg pensionerades 1935. Hans efterträdare blev Gunnar Dahlberg, som var antinazist, som insåg att någon svensk ras inte fanns, och som insåg, att många av Lundborgs uppfattningar i samhällsfrågor saknade vetenskaplig underbyggnad. Dahlberg utsågs med andra ord för att göra slut på den dittillsvarande verksamheten. Rasbiologiska institutet bytte namn och fick delvis andra arbetsuppgifter. Dan Korn framhöll, att myndigheterna här under en tid, då rasister och rasläror verkligen var i ropet, handlade medvetet och bestämt antirasistiskt. Dan Korn påpekade, att det är mycket orättvist att anklaga socialdemokraterna, folkhemsbyggarna, för institutets verksamhet. De avskaffade ju den rasistiska så kallade vetenskapen i Sverige.

Visst finns svensk kultur!

Dan Korn har hängt upp sig på åtskilligt i dagens invandringsdebatt, framför allt påståendet, att det inte skulle finnas någon svensk kultur. Han, som ägnade sin första bok åt folkkulturen, kan inte stillatigande höra sådana hårresande påståenden. Som ung pojke cyklade han omkring i Härryda kommun och dokumenterade hur folk levde. År 1981 utgav han sin bok: Folkkultur: Tradition och gammaldags liv i socknarna Råda, Landvetter, Härryda, Björketorp och Bollebygd (227 sidor, rikt illustrerade med författarens fotografier). Man brukar säga, att all kultur i Sverige är lån utifrån. Korn kallar detta ”den genealogiska kultursynen”, men bara därför att någonting i en sedvänja är inlånat, kan man inte räkna alltsammans som utländskt. Vi tar över våra lån, gör om dem och gör dem till våra egna. Vi skall inte förneka vår kultur utan i stället lyfta fram den. Svenskar och invandrare behöver ha en gemensam kultur att samlas omkring. Hans nästa bok skall få den lika ironiska titeln: Landet utan kultur. En viss nationalism eller patriotism är för ett folk vad självkänsla är för den enskilda människan. Den är nödvändig, även om den givetvis inte får gå till överdrift.

Klicka här för denna artikel som pdf

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s