Inblick i tonårsflickornas värld

Tack vare Ulla Enalid Thomsen får vi inblickar i livet i Lindome under 1950- och 1960-talen. Kanske kunde man befara, att Lindome skulle sakna historieskrivning om tiderna efter möbelsnickeriets storhetstid, men nu blir det inte så. Ulla Enalid Thomsen, dotter till Bruno och Klara Carlsson, fortsätter att skriva om sin uppväxt i Lindome.

Värdefull tidskrönika

Ulla Enalid Thomsen 2016. Foto: Monika Utbult.
Ulla Enalid Thomsen 2016. Foto: Monika Utbult.

Barndomsminnen har vi många i litteraturen, men ungdomsminnena är inte lika många. Ungdomstiden är dock den tid, då personligheten formas och utvecklas, alltså den viktigaste i livet. Ulla Enalid Thomsen har i sin föregående minnesbok Tänkträdet gett oss en ingående skildring av sin barndom, en bra och bitvis lysande berättelse. I sin nya bok Hängande i luften har hon kommit fram till sin ungdom. Med högt ställda förväntningar öppnar man den nya boken, och förväntningarna infrias. Detta är en omfattande, upplysande och öppenhjärtig ungdomsskildring. Ulla Enalid Thomsen speglar sin tid. Som kulturhistorisk tidsskildring har den ett mycket stort värde. Här har många läsare en möjlighet att återuppleva sina ungdomsår på 1950- och 1960-talen. Den är både förtjusande och allomfattande. Här får vi uppgifter om klädmode, kända skivartister, biograffilmer, läskedrycker, ungdomens nöjen och ungdomarnas arbetsmöjligheter under en högkonjunktur, då man hade mycket att välja mellan.

Ungdomars tankar och känslor

Bokens fullständiga titel är: Ulla Enalid Thomsen, Hängande i luften: Några år ur en tidig ungdom (Totem Förlag 2016, 298 sidor, rikt illustrerade med författarinnans teckningar). Boken handlar om åren 1958-1960 i Ullas liv. Hon föddes 1945 och är alltså tonåring, när bokens handling utspelar sig. Många föräldrar känner sig utestängda ur sina barns värld. Vad ägnar sig ungdomarna åt? Vad tänker de? Vad vill de? Ungdomar kan ofta vara mycket förtegna för att inte säga slutna. Tack vare denna bok får de vuxna en möjlighet att komma in i ungdomarnas, i detta fall tonårsflickornas, tankevärld. Ulla Enalid Thomsen redovisar givetvis vad som har hänt och vad hon har gjort, men därutöver får vi djupa inblickar i hennes tankeliv: Detta är en själs utvecklingshistoria. Säger man tankevärld, så menas givetvis lika väl känslovärlden. Tankar och känslor är oupplösligt sammanflätade.

Att vilja och inte vilja

Så här livligt gick det till på dansgolvet omkring 1960. Teckning: Ulla Enalid Thomsen.
Så här livligt gick det till på dansgolvet omkring 1960. Teckning: Ulla Enalid Thomsen.

För en tonårsflicka, som mognar till kvinna, handlar mycket av tanke- och känslolivet om pojkar. Författarinnan skildrar skickligt hur hon både vill och inte vill komma pojkarna nära: Mulle: ”tafsar inte på mig, för jag har sagt ifrån att jag inte vill det, men ändå så vill jag att han ska, fast bara tills jag säger stopp, men det kan jag bara inte lita på att han gör, åh, om jag bara kunde begripa hur jag är!”…” Mulle skulle jag verkligen vilja kyssa, om jag var säker på att han skulle sluta efter kyssen och inte börja tafsa hej vilt på hela mig, och kanske försöka tvinga mig till mera.” Sällan har denna kluvenhet inför det egna känslolivet skildrats så öppet och skickligt. Hos alla flickor fanns på bottnen alltid farhågan att bli havande eller ”pådeviset” som Ullas mamma brukade uttrycka sig. Allra värst var kanske skräcken för att bli våldtagen. Tiderna var snällare omkring 1960 än vad de är nu, men ett och annat hände även på den tiden.

Arbete på Särö

Längs vägarna kunde man på den tiden se liftare, till exempel värnpliktiga, som höll upp textade lappar med namnet på förläggningsorten. Teckning: Ulla Enalid Thomsen.
Längs vägarna kunde man på den tiden se liftare, till exempel värnpliktiga, som höll upp textade lappar med namnet på förläggningsorten. Teckning: Ulla Enalid Thomsen.

Ullas familj levde under knapphetens kalla stjärna. Det gällde att arbeta, arbeta och arbeta. Alltifrån sin tidiga barndom fick hon lära sig att hjälpa till inom hushållet, och redan i barnaåren hjälpte hon till utanför hemmet och tjänade en krona här och en krona där. Kulturhistoriskt värdefull är hennes skildring av sin tid som hembiträde hos en förnäm och rik dam på Särö. När damens barnbarn skall komma på besök, får Ulla tillsägelse att inte ”fraternisera” med dem. Damen ville helt enkelt inte, att hennes barnbarn skulle beblanda sig med enkelt folk. Ulla vet emellertid inte vad fraternisera betyder och ringer därför hem till sin pappa och frågar. Vi vet åtskilligt om Särö och människorna där, men skildringarna av tjänstefolkets upplevelser är som vanligt få, om de inte helt lyser med sin frånvaro. Ulla Enalid Thomsen har även på detta område gjort en viktig insats. Skildringen är både litterärt och kulturhistoriskt av hög klass. Vänskapen och den spirande kärleken mellan henne och Gunne är vackert och ömsint skildrad.

Minne med hjälp

Någon kanske undrar: Kan man efter mer än 50 år komma ihåg så här mycket om sitt liv under två ungdomsår? Svaret är nej. Av förordet framgår, att Ulla Enalid Thomsen har pratat mycket med väninnor från ungdomsåren och med vänner, som senare har tillkommit. Tillsammans har de hjälpt varandra att komma ihåg. Givetvis har hon även bläddrat i samtida tidskrönikor och tittat på bilder från den tiden. Stor hjälp har hon tydligen haft av sina talanger som sömmerska. Hon har inte bara varit intresserad av kläder. Redan i sin tidiga ungdom har hon även sytt en del av tidens modeplagg. Hennes verksamhet som sömmerska har givetvis bidragit till, att hon är mycket välunderrättad om den tidens mode. Tack vare hennes bok får vi många intressanta och upplysande inblickar iden tidens modevärld. Ulla Enalid Thomsens bok har mycket att ge åt många.

Klicka här för denna artikel som pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s