Ny relief av Fässbergs gamla kyrka

Minnesstenen på Fässbergs kyrkogård har ett tydligt budskap: Här stod Fässbergs gamla kyrka, allt för tydlighetens skull dessutom skrivet med versaler, så kallade stora bokstäver. Hur kyrkan såg ut fick vi däremot inte veta. När den nya kyrkans hundraårsjubileum närmade sig, föreslog Mölndals Hembygdsförening därför, att en relief, som visade kyrkan skulle sättas fast på minnesstenen.

Reliefen kom på plats 1987

Olof Högströms akvarell av Fässbergs gamla kyrka. Foto: Knut Kjellman.

Kyrkorådet gav förslaget godkänt, men eftersom hembygdsföreningen hade kommit med förslaget, fick föreningen åstadkomma en gjutform och bekosta gjutningen på egen hand. Förlagan blev den enda samtida avbildningen, slöjdlärare Olof Högströms akvarell. Konstsnickare Mats David Gahrn skar gjutformen i trä. Ett Borås Metallgjuteri i Sjuhäradsbygden göt reliefen. Johan och Anna-Greta Ryhag körde mig upp till gjuteriet, där jag betalade med reda pengar. Kreditkort och swish var inte påtänkta på den tiden. Reliefen kom på plats i slutet av jubileumsåret 1987. Därmed var allt frid och fröjd. Alla kyrkogårdsbesökare kunde se hur kyrkan hade sett ut. Under mina kyrkogårdsvandringar brukade jag berätta om den gamla kyrkan med reliefen som bild. Reliefen och ärendets gång har jag skrivit om i Mölndals Hembygdsförenings årsskrift för 1987. Historien slutar dock inte där.

Metalltjuvar slog till

Minnesstenen på Fässbergs kyrkogård. Foto: Lars Gahrn.

Föreningen hade velat, att Mölndals Metallgjuteri, det vill säga bröderna Knut och Nils Hansson, skulle gjuta reliefen. Men vår hedersmedlem Knut Hansson var betänksam. Om man satte upp reliefen utomhus, kunde ju någon stjäla den. Vi fäste inget avseende vid dessa betänkligheter, eftersom i stort sett ingen stal metall på den tiden. Tiden gick emellertid, och efter några årtionden hade metallpriset ökat så mycket, att tjuvarna började bryta loss metallstycken från gravstenar. Även smärre statyer kunde försvinna från parkerna. En morgon för några år sedan var reliefen borta. Uttagningen i minnesstenen gapade tom.

Relief av flytspackel

Den ursprungliga reliefen. Foto: Lars Gahrn.

Stellan Hasselblad, känd förtroendevald från kyrkoråd och kyrkofullmäktige, tog sig an ärendet. Han lånade gjutmodellen från Mölndals Hembygdsförening för att gjuta en relief i något icke stöldbegärligt material. Men vad skulle han välja? Han stannade för flytspackel, som visserligen är dyrt att inköpa, men som saknar andrahandsvärde. Först gjorde han en ny gjutmodell efter den gamla, och den nya gjordes i silikon. Därefter göt han fem reliefer. Mycket kan ju hända nu för tiden, och då kan det vara bra att ha några reliefer i lager. Hembygdsföreningen fick en relief, och en annan sattes på plats på stenen. De övriga lades in i kyrkans arkiv. Man vet ju inte vad folk kan hitta på. Pastoratets beredskap är med andra ord god. Dessa gjutningar kostade inte hembygdsföreningen något. Pastoratet behövde bara släppa till flytspackel. Stellan Hasselblad utförde arbetet helt ideellt hemma i sin verkstad i Helenevik.

En annan relief i kapellet

Stellan Hasselblad fotograferad i Stensjökyrkan. Foto: Lars Gahrn.

Hur gick det då med metallgjutarbröderna i Mölndals Metallgjuteri? Kom de att stå helt vid sidan av? Nej, så skedde inte på något sätt. Knut Hansson uppmärksammade, att hembygdsföreningens relief visade kyrkan med vapenhuset i förgrunden. Koret såg man däremot inte mycket av. Då gjorde han en egen gjutmodell, som visade även koret. Bröderna göt en relief och skänkte den till församlingen. Mölndals Hembygdsförening förmedlade denna gåva, som nu hänger på en vägg inne i Fässbergs kapell.

Många turer under många år

En relief i flytspackel.

Av denna kortfattade skildring anar läsarna förmodligen snart, att ärendet innehåller väldigt många turer, överläggningar och förhandlingar. Eftersom jag lade fram förslaget, har jag varit med hela tiden, och jag blir därför lite trött bara av att sammanfatta alla turer. Väldigt många har på ena eller andra sättet varit inblandade. Denna gång tackar vi särskilt Stellan Hasselblad, som har sett till att uttagningen i minnesstenen på nytt är fylld av en relief, som visar Fässbergs gamla kyrka.

Lars Gahrn

2021-09-16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s