Mölnlycke Musiksällskap 75 år

Mölnlycke Blåsorkester under ledning av Jenny Björkqvist är redo för den stora jubileumskonserten. Foto: Lars Gahrn.

I Mölnlycke kulturhus lördagen den 30 oktober 2021 fick vi åhörare uppleva en del av ”det svenska musikundret”. Aldrig tidigare har så många svenskar musicerat så bra och så mycket som i våra dagar, detta tack vare våra musikskolor, numera oftast kallade kulturskolor. Lördagen den 30 oktober fick vi se, att även Mölnlycke har fått sin del av musikundret. Mölnlycke Musiksällskap fyllde 75 år och firade detta med en jubileumskonsert, som framfördes av Mölnlycke Blåsorkester.

Tre steg i utvecklingen

Storsextetten bestod denna afton av nio musiker.

Först bildades Mölnlycke Blåsorkester år 1888 genom Bruno Wendels försorg. Många år senare, närmare bestämt 1946, bildades Mölnlycke Musiksällskap, och 1965 tillkom Musikskolan i Mölnlycke.  De tre stegen i utvecklingen förutsatte varandra. Mölnlycke Blåsorkester lärde givetvis upp nya musiker. Musiksällskapet började med musikundervisning och fick redan 1947 1000 kr i bidrag av Mölnlycke kommun. De pengarna räckte på den tiden till mycket. År 1965 startade Musikskolan, vars främsta uppgift var att utbilda nya musiker. År 1966 började Christina Lundin som elev i denna skola. År 2021 stod hon på scenen i Mölnlycke kulturhus som en av blåsorkesterns två dirigenter. Blåsorkestern kom att ingå i Musiksällskapet, som samarbetar mycket med Musikskolan. Blåsorkesterns båda dirigenter, Christina Lundin och Jenny Björkqvist, är lärare i Musikskolan, nu kallad Kulturskolan.

Dubbel återstart

Djup koncentration bland Storsextettens musiker.

Denna jubileumskonsert den 30 oktober år 2021 var samtidigt en återstart för blåsorkestern, som inte hade spelat tillsammans sedan julkonserten i december månad år 2019. Nu firade Musiksällskapet 75-årsjubileum med två konserter under en och samma afton. I pausen spelade nämligen Storsextetten, som vid detta tillfälle bestod av nio musiker. Storsextetten framförde tre musikstycken: Säg det med ett leende, Här dansar de brede pojkarna och Sorglösa Brunn. Inom Mölnlycke Blåsorkester fanns under många år Rådasextetten, men den lades ner 2001. Då fanns en risk för att dess repertoar av äldre underhållningsmusik och dess notsamling skulle försvinna. I detta läge bildades Storsextetten, som övertog både repertoar och musikalier. Ulf Ripa är kapellmästare, och under corona-pandemin har han framträtt med Lillsextetten, som egentligen är en trio. Mölnlycke Blåsorkester har alltså gett begreppet sextett nya innehåll. Under pausen vill folk gärna prata, men när Storsextetten spelar gamla örhängen med sedvanlig skicklighet, lyssnar man uppmärksamt.

Gott samarbete i Mölnlycke

Som gratulant framträdde Magnus Eriksson, generaldirektör för Sveriges Orkesterförbund. Han är dessutom en skicklig euphonist och vurmar för mässingssextetten, såväl genom att spela som att skickligt producera arrangemang för denna sättning.  Magnus Eriksson önskade givetvis orkestern allt gott för framtiden men passade även på att tala om vad som hade varit och vad som nu är. Han var mycket imponerad av och förtjust över det nära samarbetet mellan Musiksällskapet och Kulturskolan. Sådant samarbete är nämligen inte någon självklarhet. Hälften av förbundets anslutna orkestrar har samarbete med Kulturskolan.  Den andra hälften har det inte. Därför var han mycket nöjd och belåten med förhållandena i Mölnlycke.

Sju dirigenter

Alltsedan 1946 har Mölnlycke Blåsorkester haft sju dirigenter: Nils Rasin, Yngve Moberg, Stig Boström, Bengt Åke Nilsson, Helena Kaij, Christina Lundin och Jenny Björkqvist. Fem av dem var med under jubileumskonserten, och två av dem, nämligen Jenny Björkqvist och Christina Lundin, dirigerade orkestern under aftonen. Blomsterbuketter utdelades till Magnus Johansson, till de fem dirigenterna och till Lina Eiserman Ålund. Den sistnämnda har varit ordförande inom sällskapet i tre omgångar, skrivit dess historia under de 50 första åren och ordnat sällskapets arkivalier, som har överförts till kommunens arkiv. Man har alltså en lång och hedrande historia att se tillbaka på, och framför allt står man väl rustad att möta framtiden. Aldrig förut har så många spelat så mycket och så bra som nu. Kvällen bjöd egentligen på två konserter, och därför blir det också två artiklar. Fortsättning följer nästa vecka.

Lars Gahrn

2021-12-02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s