Om Lars Gahrns sida

Lars Gahrn skriver är en blogg med artiklar, krönikor och recensioner av kulturhistorisk litteratur med anknytning till Mölndal samt Västsverige, författade av Lars Gahrn.  Sidan produceras i  samarbete med Mölndals Hembygdsförening.

Lars Gahrn, en mycket välkänd profil i Mölndal med omnejd, är fil. dr. i historia och antikvarie vid Mölndals stadsmuseum.

Han skriver regelbundet krönikor i Mölndals-Posten som är mycket uppskattade. 2007 tog han emot, till exempel, Folkets hus kulturpris i Mölndal med motiveringen ”mitt byn, med historien i centrum, ger han oss andra glömd kunskap.”

http://www.museum.molndal.se
http://www.minnen.molndal.se
https://larsgahrnskriver.wordpress.com/

© Lars Gahrn
Alla texter tillhör författaren om inte annat uppges. Samtliga artiklar på ”Lars Gahrn skriver” är publicerade med upphovsrättsinnehavarens godkännande.
Om inte annat anges är det tillåtet att kopiera texterna delvis eller i sin helhet under förutsättning att man länkar till ”Lars Gahrn skriver” och inte citerar artikeln på ett felaktigt sätt.
Författaren är själv ansvarig för sina texter och eventuella uppfattningar som uttrycks i texter är författarens egna och inte nödvändigtvis i enlighet med Mölndals stadsmuseum.
Författaren och Mölndals stadsmuseum ansvarar ej för innehåll på externa webbplatser som har länkats från bloggen.

Sidhuvudet består av bilder tagna av Anna Jolfors (t.v.) och Helen Ljungström (t.h).

Annonser

25 reaktioner till “Om Lars Gahrns sida”

  1. Min bror är intresserad och håller föredrag om facklig historia, men han har inte läst historia som specialämne.

 1. Hej! Jag har ingen anknytning till Mölndal (Har jobbat på GHT, Arbetet, GT med fl.media i Göteborg), men du gör, tvivelsutan, en kulturhistorisk gärning med din blogg.Och som gammal latinare är det en tröst, att det fortfarande finns bildat folk som kan språket. Med vänlig hälsning, Lars Lindh i Varberg

 2. Hej lars En sak har jag som gammal Pixbo boende alltid undrat över . Vem byggde igentligen den gamla stenbryggan nere vid Gunnebovägen .Ock vem byggde det gamla gröna huset uppe på Heymans väg Mvh Roger i Pixbo

 3. Hej Lars!
  Du berättar att du fortfarande letar efter den verkliga kungastenen som kungarna vigdes på. Då kan jag berätta för dig att jag vet vad den finns. Om du är intresserad var den ligger. Kan du höra av dig till mig på denna sida.
  Med vänliga hälsningar Lasse Tornberg Alsike

 4. Hej Lars! Uppskattade mycket din bok ”Gunnebo – ett slott i tiden”. Är släkt med Constance Koskull och därför mycket intresserad av uppgifter kring henne. Du nämnde i boken att Baeckström samlat källuppgifter om henne som han inte använt sig av: hur kan man få tag på dessa? Undrar också om du har kopior på processen där G F Koskull stämde Hall. Vore kul att få kontakt med dig. M v h Andreas

 5. Hej Lars
  Jag och min dotter var och gick runt Labbra i helgen. Vi gick upp till ruinen och tyckte det var intressesant och fint. Hittade din text om ruinen. Men där står inget om texten på stenen, text i latin. Där intet fanns… Tacksam om du har den och kan dela med dig.

  Lotta

  1. Hej!

   Där står: Sic redit in nihilum quod fuit ante nihil (Så återgår till intet vad som redan tidigare var ingenting). Man talar på detta sätt om, att detta är en uppbyggd ruin (som aldrig har varit något), och att ruinen håller på att förfalla. Det senare är som synes sorgligt sant.

   Mvh

   Lars Gahrn

 6. Hej!

  Vi letar efter kopplingen mellan herrnhutaren Sven Linhult, hans hustru Ellika Lundberg och deras anknytning till Fässberg. De har sin gravplats på Fässbergs kyrkogård men bodde i hörnhuset Kungsgatan/Korsgatan i Göteborg. De testamenterade sit hus till Evangeliska Brödraförsamlingen i Göteborg. Varför har de sin gravplats på Fässbergs kyrkogård?

  Kan du tipsa om hur vi kan gå vidare?

  Joakim Johansson, pastor i Evangeliska Brödraförsamlingen i Göteborg

  1. Hej!

   Linhults gravplats är en gåta även för mig. Rika göteborgare ägde ofta gårdar i Göteborg och använde dem som sommarnöjen. Något sådant är dock inte känt om Linhult. Han kan dock ha hyrt någon gård i Mölndal, och då syns han inte i jordeböcker och ägarelängder. Jag skall forska i hembygdsmuseets arkiv men har inte hunnit.

   Mvh

   Lars Gahrn

   Fil. dr, antikvarie

 7. Hej,

  jag läser en kurs i urban geografi och vill skriva om kvarnbyn och dess historia. Då jag befinner mig utomlands kan jag inte låna dina böcker på biblan så jag undrar om det finns information i pdf format?
  Jag växte upp på Hedegatan vid södra långvattnet och min familj delade ofta badplats med dig och dina föräldrar. Blir lite nostalgisk men jag vet att du är rätt person att fråga om mölndals historia.

 8. hej ! Lars .
  Min mormor bodde vid(på)feskeflöten sveaborg,men innan dess nånstans som kallades cirkus,jag kan ha fel hur kan man få reda på om nån sån plats fanns?

  1. Hej!

   ”Cirkus” var namnet på ett torpställe i Lackarebäck, ungefär mittemellan kvarndammen och Öis’ fotbollsplan.
   Jag har fler uppgifter, om du vill ha.

   Mvh

   Lars Gahrn

 9. Hej Lars! En faster till min ingifta morbror hette som gift Casa di Miranda. Undrar om hennes man var släkt med Fransisco d M? Hon hette som ogift Kristina Nilsson och var en känd sångerska.

 10. Lars
  Tack för intressanta klipp och artiklar rörande Jaktstugan Gården och Udden-
  Mvh
  Rolf

 11. Hej !

  TACK för din hjälp att hitta saker i arkiven kring min släkt Kennedy
  i Mölndal och Krokslätt.

  Vänliga hälsningar Elisabeth Forster

 12. Hej Lars!

  Tack för en bra sida. Min 8:a jobbar med svensk historia just nu och fann din sida om ”Lekar och nöjen” väldigt användbar. Det finns annars mig veteligen inte jättemycket skrivet om 1800-talet som fungerar att använda i grundskolan.

  Mvh: Rose-Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s